Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Техніка припинення коміркової кровотечі шляхом тампонади лунки



Мета маніпуляції: зупинити кровотечу з комірки видаленого зуба шляхом створення тиску на судини її стінки тугим тампоном.

Матеріальне забезпечення: одноразовий шприц (5 мл) з голкою для внутрішньом'язових ін'єкцій, розчин анестетика, зуболікарське дзеркало, зуболікарський пінцет, хірургічна ложка мала, гладилка широка, марлеві тампони, марлева смужка, насичена йодоформною сумішшю. Вимоги до лікаря:

Лікар розміщується попереду і з права від пацієнта. Пацієнт знаходиться в кріслі з запрокинутою головою на рівні плеча лікаря при втручанні на верхній щелепі, або з приведеним підборіддям до грудної клітини на рівні ліктя лікаря - при втручанні на нижній щелепі. Втручання лікар здійснює безпосередньо після видалення зубу, або при вторинної кровотечі (застосовуються препарати антибіотиків або антисептиків). Методика проведення:

  1. Лікар здійснює провідникове знеболення в залежності від розташування комірки зубу.
  2. За допомогою пінцета та хірургічної ложки лікар видаляє залишки кров'яного згустку, марлевим тампоном висушує комірку зуба.
  3. Лікар ретельно оглядає комірку та перевіряє, чи немає в комірці вільно розміщених осколків зуба, відламаних кісткових фрагментів стінок комірки. При наявності цих "чужорідних" тіл лікар за допомогою хірургічної ложки або широкої (зворотної) гладилки видаляє їх.
  4. Довгу смужку йодоформної марлі лікар вводить в комірку, починаючи з глибоких її ділянок і щільно притискуючи марлю до країв.
  5. При кровотечі з комірки багатокореневого зуба лікар комірку кожного кореня щільно виповнює йодоформною марлею.
  6. Поверху йодоформного тампона, що заповнює комірку зуба, лікар укладає сухі тампони. Хворий повинен натиснути на них, міцно стиснувши зуби.
  7. Через 30-40 хвилин лікар видаляє тампон, що накладений поверх комірки При відсутності кровотечі хворого відпускають.
  8. Після зупинки кровотечі тампон з комірки видаляють через 3-4 доби, далі замінюючи тампони, лікар досягає гранулювання стінок комірки.




Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 328 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...