Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Техніка видалення пухлин язика



Мета оперативного втручання: видалення доброякісної пухлини, що має експансивний ріст, з дотриманням правил антибластики - запобігання збереження пухлинних клітин у операційної рані та навколишніх тканинах, та попередження розвитку кровотечі з судин язика та його деформації після оперативного втручання.

Матеріальне забезпечення: водні розчини антисептиків для обробки операційного поля, марлеві шарики, одноразовий шприц (2-5 мл) з голкою для внутришньом'язових ін'єкцій, розчин анестетика, язикотримач, пінцет хірургічний, скальпель, кровоспинні затискачі, голкотримач, голка хірургічна мала та середня колюче-ріжуча, шовк, хірургічні ножиці. Вимоги до лікаря:

Лікар розміщується попереду та з права від пацієнта. Пацієнт знаходиться у кріслі з зафіксованою головою під кутом 90° до вісі тіла, голова пацієнта на рівні ліктя лікаря. Пацієнт може лежати на операційному столі з зафіксованою головою у підголівнику. Методика проведення:

  1. Лікар здійснює провідникову або термінальну анестезію операційної зони.
  2. Лікар накладає язикотримач на ділянку розташування пухлини.
  3. За допомогою скальпеля лікар двома напівлунними розрізами у повздовжньому напрямку розрізає слизову оболонку, відступаючи від краю пухлини до 0,5 см.
  4. За допомогою затискача лікар відшаровує оточуючи тканини у операційної рані, повністю звільняючи пухлину від м'язів язика.
  5. Видалену пухлину з оточуючими тканинами лікар залишає для подальшого патолого-гістологічного дослідження, відкладаючи на окремий марлевий шарик або серветку.
  6. Після видалення пухлини лікар оглядає рану та переконується у повному видалені всіх змінених тканин.
  7. При пошкодженні судин лікар накладає на них кровоспинний затискач, перев'язує та пересікас їх, забезпечуючи гемостаз у рані.
  8. Після видалення пухлини лікар здійснює антисептичну обробку раневої поверхні водними розчинами антисептиків.
  9. За допомогою голкотримача з колюче-ріжучою голкою та кетгуту лікар накладає занурюючи вузлові шви на м'язи язика, та шовкові вузлові шви на слизову оболонку.
  10. Лікар дає рекомендації хворому по догляду за порожниною рота.
  11. Лікар заповняє медичну картку пацієнта, направлення операційного матеріалу на патолого-гістологічне дослідження, яке реєструє у відповідному журналі.




Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 360 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...