Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Антракноз



Хвороба поширена повсюди, уражує квасолю, боби, сою, люпин та інші зернобобові культури. Збудником хвороби є незавершений гриб Colletotrichumlindemuthianum Sacc. etMagn. Хвороба проявляється на всіх органах рослини протягом вегетації. На сім’ядолях плями дрібні, червонувато-бурі, округлі, в центрі світліші, на підсім’ядольному коліні – видовжені, трохи вдавлені, бурі. Зливаючись, плями утворюють виразки, на яких за вологої погоди виникають рожеві скупчення. На дорослих рослинах антракноз проявляється на листках, черешках і стеблах. На листках утворюються кутасті бурі або темно-бурі плями. Уражена тканина в суху погоду випадає, внаслідок чого виникають отвори. На стеблах при підсиханні з’являються тріщини, а за вологої погоди спостерігається загнивання тканин та перелом стебел. На бобах спочатку утворюються дрібні плями, які поступово збільшуються, стають округлими, червоно-бурими з жовто-бурою чи червоною облямівкою. Зливаючись, плями набувають форму виразок. В уражених бобах насіння зморщується, покривається темно-бурими плямами і часто втрачає схожість. Розвитку хвороби сприяє температура повітря у межах 15-20оС та вологість повітря вище 60%. Зберігається збудник хвороби у вигляді міцелію у насінні та рослинних рештках, які є основним джерелом інфекції. Шкідливість антракнозу проявляється у випаданні сходів, погіршенні товарних та посівних якостей насіння, зниженні врожаю.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 206 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...