Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вірусні хвороби



Здавна людині відомі високі харчові властивості овочевих бобових культур – гороху, квасолі, бобів, що неспроста вважаються білковими чемпіонами. У їх насінні містяться майже усі основні речовини, необхідні для нормального живлення людини, – білки, вітаміни, різні солі і багато що інше. Проте і якості і властивості бобових, так само як товарний їх вид, урожай, багато в чому залежать від того, чи здорові рослини, які можуть вражатися найрізноманітнішими захворюваннями – грибними, бактерійними, вірусними. Вони в окремі роки призводять до значних втрат урожаю, до зниження його якості. Першоджерелом захворювань у більшості випадків є заражене насіння.

Хворе насіння і зовні характерні: щуплі, легковагі, зморшкуваті, видні на них і зміни забарвлення оболонок, різні за кольором і формі плями, виразки, нальоти, чорні точки на оболонці і під оболонкою(плодові тіла грибів), деформованість і інші симптоми. Особливо чітко видно ознаки ураження на світлого окрасу насінні. Хворе насіння не можна використати як посівний матеріал, їх потрібно вибраковувати. Ми познайомимося з основними симптомами найбільш поширених і шкідливих захворювань, що передаються з насінням, і з тими заходами боротьби, які допоможуть садівникам звести втрати урожаю до мінімуму.

Гнилі і в’янення. Викликаються грибами і бактеріями. На насінні і сходах з’являються плями, виразки, розм’якшення, Насіння покривається міцелієм гриба або бактерійним слизом, а сходи жовтіють, в’януть, засихають або гниють. Сильніше насіння гороху, квасолі і бобів загнивають у вологу прохолодну погоду, особливо при великому перезволоженні грунту.

Коренева гнилизна особливо шкідлива для сходів і молодих рослин – можуть викликати їх повну загибель. У вологу погоду на уражених ділянках коренів і стебла утворюють білий, рожевуватий або фіолетовий наліт міцелія з щільнішими подушечками або щедрий бактерійний слиз. У гороху коренева гнилизна розпочинається з поразки прикореневої частини стеблинки проростка, в місці прикріплення сімядольок. Далі інфекція поширюється вгору по стеблу і вниз на корені. Листя на хворих рослинах жовтіє, згортається, висихає і обпадає.

Характерні ознаки захворювання кореневою гнилизною квасолі на початку вегетації – утворення перетяжок біля кореневої шийки (де стебло граничить з поверхнею грунту), внаслідок чого основа стебла стає тонше за верхню частину(над перетяжкою). У овочевих бобів ознаки кореневої гнилизни проявляються на коренях, кореневій шийці і на підставі стебла. Хворі тканини чорніють, як би обвуглюються. Почорніння з частковим червоним відтінком іноді з’являється і по краях листочків. Потім листя швидко никнуло, висихають, неначе обпалені вогнем, і гинуть.

В’янення бобових культур – результат поразки судинно-провідної системи рослини, через що порушується подання води. Рослина втрачає тургор, у нього никнула верхівка стебла, листя жовтіє, в’яне, рослина швидко засихає. Посудини коренів, стебла, черешків листя, квітконіжок набувають червоно-коричневого з різними відтінками забарвлення(помітно на розрізі). Рослина легко висмикується з грунту.

У овочевих бобів хвороба в’янення – “чорна ніжка” вражає кореневу шийку і посудини стебла. Коренева шийка буріє, стоншується, чорніє і загниває. Рослини стають карликовими і в’януть.

Коренева гнилизна і в’янення можуть широко поширюватися в умовах вологої весни. Збільшує кількість хворих рослин і занадто глибоке закладення насіння гороху і квасолі в перезволожений грунт. Насіння на хворих рослинах або зовсім не зав’язується, або утворюється недорозвиненим, щуплим, зі зміненим забарвленням і нерідко несуть в собі інфекційні хвороби.

Суха гнилизна плодів і насіння бобів, гороху і квасолі вражає дорослі рослини. На плодах(бобах) утворюється білувато-рожевуватий наліт гриба, який потім проникає через стулки бобів і заражає насіння. Насіння при цьому втрачає блиск, на них з’являються ділянки зі світлішим забарвленням, іноді рожевуватого відтінку. При сильнішому ураженні рослин насіння стає щуплим, зморшкуватим і при вологій погоді покриваються білим або рожевим нальотом прямо у бобах.

Біла гнилизна дуже сильно вражає квасолю і овочеві боби, викликаючи в’янення і засихання окремих пагонів або усієї рослини. На уражених тканинах з’являється білий, ущільнений, ватоподібний наліт грибниці. Стебла жовтіють, швидко загнивають(мокра гнилизна), тканини розмочалюються, стають ламкими і гинуть. Усередині бобів з’являються щільні, спершу білуваті, пізніше чорніючі утворення у вигляді бородавок(склероції гриба). Насіння усередині уражених бобів загниває і покривається білуватою щільною грибницею. Захворювання дуже швидко поширюється в сиру погоду.

Сіра гнилизна вражає усі овочеві бобові культури. Ознаки: буро-зеленуваті розпливчаті гниючі плями. Незабаром на них з’являється як би коротко підстрижений наліт сіруватого(мишачого) кольору, що порошить. Потім на уражених тканинах утворюються спочатку дрібні білі, після чорні щільні утворення у вигляді неправильних кульок(склероції). Тканини буріють і розм’якшуються.

Окрім високої вологості, широкому поширенню хвороби сприяють загущеність посівів, надлишок внесених азотних добрив, наявність бур’янів. Насіння в пора женных бобах виходять щуплими або не утворюються зовсім.

Плямистості листя і бобів. Аскохитози поширені на горосі і овочевих бобах. На квасолі зустрічаються украй рідко. Ознаки цього грибного захворювання: поява округлих або довгастих(на стеблах), темних розпливчатих або чітко обкреслених темним обідком зі світлішою серединою плям, на яких в середині або по усій поверхні утворюються темні точки(пікніди гриба), що виступають у вигляді горбків. В основному аскохитози вражають вже дорослі рослини, особливо у фазі цвітіння і плодоносіння. Якщо плоди уражені у фазі лопатки, насіння гороху і овочевих бобів не розвивається зовсім. У інших випадках на насінні з’являються плями від брудно-жовтого до темно-коричневого кольору, розпливчаті або виразно обкреслені, поглиблені або злегка опуклі, з однаковою інтенсивністю забарвлення або світлішим центром. Це насіння має низьку схожість і дає хворі сходи. Широкому поширенню аскохитозів сприяє волога, тепла(20-25°) погода, щедрі опади. При чергуванні вологої і сухої погоди це захворювання розвивається слабо.

Від антракноза найсильніше страждає квасоля. На хворих сходах(сім’ядолях, стеблинці) виникають плями округлої або неправильної форми, втиснуті, коричневого кольору. На листі гриб спочатку викликає побуріння жилок, уздовж них з’являються дрібні бурі або коричневі, невизначеної форми плями. М’якуш листа жовтіє і відмирає, а лист продірявлюється.

На бобах спочатку плями дрібні, бурі, руді або червонясті. Потім вони вдавлюються, центр стає темним, але краями утворюється жовто-бура або червоняста облямівка. На дні виразки пізніше виникають білувато-помаранчеві, рожевуваті подушечки, які, висихаючи, мають вигляд бурих кірочок.

При сильному ураженні уся стулка боба може бути укрита виразками, гриб вражає її на крізь, продірявлює і заражає насіння. На хворому насінні з’являються плями сіро-коричневого кольору. У вологу погоду насіння загниває, зморщується, легшає у вазі. Розвитку хвороби сприяє волога, прохолодна(15-19°) погода.

Шоколадна і чорнувата плямистості – поширені захворювання на овочевих бобах. Ознаки ураження першими з названих хвороб стають помітними перед бутонізацією рослин і швидко прогресують. Спочатку на листі видно шоколадно-коричневі округлі дрібні плями, центр яких з часом придбаває ясно-сіруватий відтінок, а краї стають червоно-бурими. Розміри плям практично не збільшуються, зростає лише їх кількість на листі, приймають характер висипу. Частина листа або повністю увесь лист висихає і обпадає, боби розвиваються слабо або відмирають, а при сильному ураженні уся рослина може загинути.

При чорнуватій плямистості на листі з’являються великі розпливчаті плями, що темно-бурі, такі, що поступово охоплюють усю листову поверхню. Пізніше на них з’являється чорний низький бархатистий наліт, листя засихає. Хворі рослини виглядають пригніченими, мають уражені боби, з яких при обмолоті гриб може переходити на насіння.

Великої шкоди бобовим культурам завдають бактеріози, які викликаються різними патогенними бактеріями. На горосі бактеріози проявляються у вигляді великої(на листі, стеблах і бобах) і дрібною(на листі) пятнистостей. Порівняно великі коричневі, а іноді такі, що зливаються плями неправильної або округлої форми, оточені маслянистою облямівкою, або дуже дрібні відособлені плями, з палевим або світло-коричневим сухим обідком. Бактерії, проникаючи в насіння, викликають появу втиснутих плям навколо рубчика сім’я. При сильному ураженні, особливо у вологу погоду, рослини гороху від бактеріозу можуть загинути.

На квасолі найбільш шкідливі незграбний і бурий бактеріози. Незграбний бактеріоз у сходів є причиною виникнення змієголовості, плямистості сімядольок. На бобах можуть бути маслянисті плями, що поступово буріють. На зараженому насінні утворюються плями різної величини від кремових до жовтих, що мають вигляд дрібних виразок, нагадуючі уколи комах.

Листя квасолі, уражені бурим бактеріозом в ранній стадії, скручуються, руйнуються, обпадають. Без листя рослина гине. Хворе насіння має жовті плями різних розмірів і стає як би полірованим або зморшкуватим.

Вірусні хвороби. Симптоми вірусних хвороб на овочевих бобових культурах(карликовість, зміна забарвлення, хлоротичность, курчавість, мозаїчність, хвилястість або скрученість листя, відмирання верхівок стебла) можуть проявлятися як спільно, так і кожен окремо. Багато хто з вірусних хвороб передається насінням. При цьому саме насіння заражається лише при ранньому зараженні самої рослини. Виникненню і сильному розвитку цих хвороб сприяють суха тепла погода, нестача вологи в грунті. Переносяться віруси від рослини до рослини комахами.

Окрім перерахованих хвороб овочевих бобових культур, є ще ряд інших, також широко поширених і шкідливих, але таких, що не передаються з насінням. До таких захворювань відносяться: мучна і неправдива мучна роса(пероноспороз), іржа. Основне джерело їх поширення – заражені рослинні залишки і близькість бур’янів.

Заходи боротьби з хворобами. Передусім починати потрібно з перегляду і вибраковування насіння, яке має ознаки ураження(сортування і калібрування насіння). Насіння гороху, квасолі або бобів на своїй ділянці потрібно брати лише із здорових рослин, добре їх просушити і зберігати в сухому прохолодному місці, не допускаючи пліснявіння. Заражене насіння вибраковуйте з посівного матеріалу відразу ж перед закладкою на зберігання.

Посів насіння овочевих бобових культур необхідно проводити в оптимальні терміни.

Не можна занадто глибоко закладати насіння гороху і квасолі, найбільш оптимальної являється глибина 3-5 см І тільки насіння овочевих бобів закладають на велику глибину(7-9 см), інакше при появі сходів насіння може бути видавлене з грунту і рослина загине. Після посіву і появи сходів знищіть кірку, що утворюється на грунті, щоб забезпечити корені киснем і понизити зараженість рослин кореневою гнилизною.

При внесенні в грунт добрив необхідно уникати надлишку азотвмісних з’єднань, на тлі яких швидше розвиваються багато хвороб. Внесення достатньої кількості калійних і фосфорно-калійних добрив, навпаки, сприяє зниженню кількості хворих рослин. На кислих грунтах потрібно проводити вапнування.
Якщо з’явилися хворі сходи, приберіть їх з ділянки, щоб не заражали інші рослини. Швидкому поширенню хвороб може також сприяти загущеність посівів, чого потрібно уникати. Не можна горох, квасолю і боби сіяти близько один від одного, інакше хвороби з одних видів рослин переходитимуть на інші.

У боротьбі з борошнистою росою можна опыливать рослини меленою сіркою з розрахунку 300 г на 100 м2. Обробки проводити до і після цвітіння.

Упродовж усього періоду вегетації ретельно видаляти усі бур’яни, адже вони є джерелом багатьох захворювань. В міру можливості потрібно позбавлятися і від деяких комах, особливо попелюх – переносників хвороб. Після збору урожаю ділянку перекопайте – зяблева(осіння) обробка. Повертайте бобові культури на колишнє місце не раніше чим через 2-3 роки

7.Деформуюча мозаїка

8.Звичайна мозаїка

9.Система заходів проти шкідників і хвороб





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 539 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...