Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зернівка квасолева



Загін жорсткокрилі - Coleoptera; сімейство зернівки - Bruchidae

Зернівка квасолева - Acanthoscelides obtectus. Шкідник поширений в районах вирощування квасолі. В якості кормових рослин можуть бути такі види квасолі: гостролиста, багатоквіткова, Лімська, золотиста та ін.. Під час зберігання у зерносховищах, також може пошкоджувати горох. У разі штучного заселення, може завдавати шкоди таким культурам: чина, нут, соя і кормові боби.

Жук зернівки квасолевої в розмірі 2,8-3,5 мм. Зверху покритий волосками сірого і жовто-сірого кольору, які утворюють численні плями. Пігидій жовто-червоного кольору, переднеспінка без зубчиків на боках трохи колоколообразной форми. Стегна задніх ніг на внутрішній стороні знизу мають під одному гострому зубцю і 2-3 подібні зубці за ними. Яйце зернівки квасолевої розміром 0,5-0,7 мм, має форму подовжено-овальну, іноді трохи зігнуте, матове, білого кольору. Личинка 4 мм, має довгі щетинки, циліндричної форми, сильно вигнута, личинки молодших віків мають три пари ніг, які зникають в наступних віках. Лялечка зернівки квасолевої жовтувато-білого кольору, у розмірі 3-4 мм. Зимувати шкідник може як в сховищах так і польових умовах. У польових умовах зимує в грунті під рослинними залишками, в падалиці, в сховищах зимує всередині зерна. У літній період, на складах, швидко розмножуються, а взимку і в інші періоди - повільно.

У теплих приміщеннях може розвиватися в 5-6 поколіннях, протягом усього року. Проте в польових умовах, зерновка квасолева дає одне покоління за рік.

Після зимівлі, з настанням весни жуки шкідника квасолі та інших зернобобових розлітаються зі своїх місць зимівлі на відстань до 3 км. У цей час можуть харчуватися пилком, пелюстками, генеративних органами, квітами різних бобових рослин. У фазі утворення бобів, шкідник з'являється на квасолі, масова поява спостерігається на початку дозрівання бобів. Яйця самки відкладають протягом 12-18 днів. Як правило яйця самки відкладають в зморшки, стулки бобів, ямки або тріщинки, які самка вигризає в спинному шві боба, рідше з інших його сторін. Плодючість зернівки квасолевої 50-60 яєць. Ембріон розвивається протягом 6-11 діб, однак, тривалість розвитку залежить від температури повітря в довкілля. Після виходу з яйця, личинки вгризаються в біб, потім у зерно.

Влітку личинки розвиваються протягом 21 дня, лялечки - 8-10 днів

Зоходи захисту: Необхідно проводити посів квасолі насінням, вільних від квасолевої зернівки. Своєчасна прибирання квасолі без втрат, до розтріскування бобів. Проведення охлаженіе зерна згідно інструкції. У фазі початок утворення бобів, якщо кількість шкідника перевищує економічний поріг шкідливості необхідно проводити обприскування дозволеними інсектицидами. Зерно квасолі пошкоджене зерновкой квасолевої





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 490 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...