Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Аскохітоз



Збудник - AscochytasojaecolaAbramov порядку Sphaeropsidales. Виявляється на надземних органах рослин із моменту появи сходів і до дозрівання. На сім'ядолях утворюються темно-коричневі плями і виразки, обмежені більш темним ободком. На листах плями досить великі (0,5-1,0 см у діаметрі), округлі, сірувато-білясті, з різанням бурою облямівкою. Іноді, розростаючись, вони приймають подовжену форму внаслідок обмеження великими листовими жилками. Нерідко уражені ділянки листа випадають і залишаються тільки бурі облямівки плям. На плямах із верхнього боку листа утворюються численні крапковидні пікніди, занурені в тканину листа і розміщені концентричними колами. При ураженні аскохітозом поверхневі тканини на молодих стеблах руйнуються і розщеплюються на подовжні смужки. На більш здеревілих стеблах з'являються чорні витягнуті в довжину плями, а потім пікніди. Особливо їх багато в місцях прикріплення гілок. Стулки бобів стають порохнявими, з масою добре помітних пікнід. Гриб зберігається у насінні у виді грибниці, а на рослинних залишках і у формі пікнід - із пікноспорами. Уражаються переважно сорти з чорним і бурим насінням.

Аскохітоз може бути причиною зниження схожості насіння, випадання сходів і дорослих рослин, а також зниження урожаю зерна і погіршення його якості. В окремих випадках недобір врожаю зерна сої від аскохітозу сягає 15-20% і більше.

Пероноспороз (несправжня борошниста роса)

Збудник - Peronospora manshuricaSydow порядку Peronosporales. Захворювання виявляється у двох формах: загального пригнічення рослин (дифузійне або системне ураження) та плямистості листків (локальне або місцеве ураження). За дифузійного ураження на сім'ядолях і особливо на листах виявляються хлоротичні ділянки, що охоплюють пластинку цілком або частину її поблизу основи. У вологу погоду в місцях плям, переважно з нижньої сторони листків, з'являється сіро-фіолетовий наліт. Сильно уражені рослини відстають у рості, мають пригноблений вигляд і потім засихають. Слабко уражені рослини в розвитку практично не відстають і плодоносять.

Друга форма ураження характеризується появою на листах спочатку блідо-зелених, а пізніше бурих плям, що покриваються із нижнього боку сірувато-фіолетовим нальотом. Уражені листи відмирають. Найчастіше ця форма ураження виявляється у період цвітіння, а також у період утворення бобів.

Захворювання виявляється також на бобах і насінні, але ознаки у виді кремової плівки, що покриває внутрішні стінки стулок бобів і зовнішню оболонку насіння, спостерігаються лише після їхнього дозрівання.

Міцелій розвивається по міжклітинникам тканин рослин, а на поверхні уражень утворює наліт із конідіальним спороношенням.

Шкідливість пероноспорозу визначається ступенем ураження рослин. При сильному розвитку хвороби недобір врожаю насіння коливається у межах 5-7%, а зниження жирності - 0,6-1%. Джерелами інфекції є заражене насіння й уражені рослинні рештки.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 302 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...