Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Листова головешка рису



Поширена в багатьох країнах Азії, Америки. У РФ виявлена ​​в Краснодарському краї.

Виявляється в період вегетації рослин. На листі, з обох сторін, утворюються кілька роздуті, округлі, незграбні або коротколінейние свинцево-сірі плями розміром 0,5-2 X 0,5-1,5 мкм. Іноді вони зливаються і збільшуються. При розриві епідермісу, прикриває плями, з місць уражень висипається темно-бура маса теліоспор.

Збудник хвороби - базидіальний гриб Entyloma oryzae Sed. et P. Syd. сімейства Ustilaginaceae порядку Ustilaginales. Теліоспори його кулясті або неправильної форми, гладкі 8-11 X 7-10 мкм, з брудно-бурою, потовщеною, гладкою оболонкою. Нерідко вони тісно поєднані між собою по дві, три і більше

. Уражаються листя, на яких з обох сторін під епідермісом утворюються свинцевого кольору роздуті округлі мул подовжені плями. В період дозрівання рису епідерміс розривається, оголюючи темно-буру масу сажкових спор (теліоспор). У цей час відбувається і заспореніе грунту, соломи, насіння. Основне джерело інфекції - уражені рослинні рештки і насіння, де теліоспори зберігають життєдіяльність до одного року.

Теліоспори, що знаходяться на тканинах рослин, при наявності вологи проростають без періоду спокою, утворюючи одноклітинних базидий з довгастими базидіоспорами на вершині. Базидіоспори попарно копуліруют і дають початок інфекційній гіфі, яка впроваджується в тканину рослин. Потім з гіфи розвивається грибниця з утворенням теліоспор. Інфекція у вигляді теліоспор зберігається не більше року на рослинних рештках і насінні, на які потрапляє під час збирання та обмолоту врожаю.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 261 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...