Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Система заходів проти хвороб ячменю



Система захисту ячменю від хвороб є невід'ємною складовою інтенсивної технології вирощування цієї культури і спрямована на запобігання масового розвитку захворювань, а в разі їх появи - можливість їх швидкого обмеження. Вона включає організаційно-господарські, селекційно-насінницькі, агротехнічні заходи, пов'язані з оздоровленням культури, і спеціальні - фізико-механічні, хімічні, біологічні з метою обмеження розвитку окремих хвороб під час вегетації рослин.

Найбільш радикальним, екологічно безпечним і економічно вигідним методом захисту рослин є створення та вирощування стійких проти шкідливих хвороб сортів.

Дієвим і ефективним заходом проти хвороб є дотримання науково обґрунтованої сівозміни. Кращими попередниками озимого ячменю є зернобобові, кукурудза на силос, рання картопля, озима пшениця, овес, гречка; ярого - просапні культури, після яких грунт залишається чистим від бур'янів і містить достатню кількість поживних речовин. Добрими попередниками ярого ячменю поряд з кукурудзою є цукровий буряк, картопля, озимі культури по удобреному пару, льон.

З метою стримування поширення аерогенно інфекції збудників хвороб і отримання здорового посівного матеріалу слід дотримуватися просторової ізоляції між насіннєвими ділянками і торговими посівами ячменю.

Одним з ефективних заходів проти хвороб є знезараження насіннєвого матеріалу від зовнішньої і внутрішньої інфекції. Його проводять з використанням фунгіцидів-протруйників.

Протруювання насіння - це економічно вигідний і безпечний спосіб оздоровлення насіння. Суть його полягає в здатності контактних протруйників ефективно знезаражувати як поверхня насіння, так і захищати його в грунті проти грунтової інфекції. Системні препарати ефективні як проти зовнішньої, так і проти внутрішньої інфекцій Вони здатні проникати через оболонку насіння і знищувати внутрішню інфекцію.Во час проростання насіння вони проникають в кореневу систему пагонів і тканини рослин, завдяки чому сходи культури стають токсичними для збудників хвороб у залежності від діючого речовини того чи іншого протруйника протягом перших 20-50 днів розвитку.

Доцільність проведення цього профілактичного заходу в технології вирощування озимого та ярого ячменю в господарствах не викликає сумнівів і є обов'язковим. Більшість сучасних рекомендованих протруйників одночасно забезпечують надійний захист насіння, проростків, молодих рослин від насіннєвої, грунтової та аерогенно інфекцій і проявляють стимулюючу дію на насіння, підвищують його схожість і енергію проростання, окремі діючі речовини (карбоксин ін.) Стимулюють ріст проростків, розвиток кореневої системи, покращують кущіння, підвищують опірність рослин до несприятливих погодних умов.

Якісне проведення протруєння насіння ячменю мінімізує шкідливий вплив протруйника на довкілля завдяки низьким нормам внесення діючої речовини, з високою токсичністю для збудників хвороб, при цьому врожайність ячменю зростає на 5-10% і більше.

При протруювання насіння слід суворо дотримуватися рекомендованих норм витрати препаратів. Використання понад рекомендованої норми призводить до зниження енергії проростання і схожості насіння, а надмірне заниження норм сприяє виникненню резистентності - стійкості окремих фітопатогенів в фунгіциду, і суттєво знижує ефективність протруєння.

14.Інтегрована система захисту

Захист посівів зернових культур включає комплекс заходів, спрямованих на підвищення схожості насіння і захист рослин від джерела інфекцій; знищення бур'янів - конкурентів за забезпеченість елементами мінерального живлення, вологу і світло; захист рослин від шкідників і хвороб, багато в чому визначають продуктивність культур і якість одержуваної продукції.

Необхідною умовою досягнення максимальної ефективності при впровадженні прийомів захисту зернових культур від шкідливих організмів та отримання високих врожаїв відмінної якості є повне дотримання агротехніки обробітку рослин (спосіб обробки грунту, система добрив, підбір сортів, дотримання сівозмін), прийнятої для даної природно-кліматичної зони.

Сівозміна є одним з основних профілактичних заходів, що дозволяють значно обмежити шкідливість спеціалізованих шкідливих організмів та бур'янів. При високій насиченості сівозмін зерновими культурами важко уникнути посіву їх протягом двох або трьох років поспіль на одному і тому ж полі. Однак такі посіви сильно пошкоджуються хлібної жужелицею, зерновий совкой, шведської, гесенської та іншими злаковими мухами, кореневими гнилями, іржею. Втрати від цих шкідливих видів можна значно знизити, якщо в кожному наступному році сіяти іншу зернову культуру: після пшениці - овес, кукурудзу, горох, ячмінь або просо. Наприклад, у південних степових районах хлібна жужелиця сильно шкодить тільки на посівах озимої пшениці, розміщених по пшениці. Вона значно менше пошкоджує пшеницю, посіяну по соняшнику, кукурудзі і чистому пару. Шкідник відкладає яйця на стерні злаків, і личинки можуть вижити тільки при посіві на другий рік теж хлібних злаків.

Протруювання насіння - найважливіший захід в загальній системі боротьби з хворобами, мета якого - забезпечити стартовий потенціал у формуванні майбутнього врожаю. Виявити види збудників, складових комплекс поверхневої та ендогенної інфекції, дозволяє Фітоекспертіза. З практичної точки зору, вона допомагає фахівцеві правильно підібрати протруйник. Необхідно пам'ятати, що після проростання насіння проростки сходів піддаються атаці збудників, що зберігаються на рослинних рештках та грунті, тому препарат повинен контролювати не тільки насіннєву інфекцію, а й захищати рослини від грунтової, а так само ранньої аерогенної інфекції - ураження борошнистою росою, іржею, а так само септориозом, гельмінтоспоріозамі.Прі виборі препарату особливу увагу треба приділяти таким його якостям, як відсутність фітотоксичності для культури, швидке поглинання і рівномірне системний розподіл в рослині, гарне проникнення в клітину біопатогена, стабільний і тривалий захисний ефект, широкий спектр біологічної активності, а також технологічність (насамперед можливість застосування в бакових сумішах). Тривалість захисної дії протруйників залежить від типу захворювання (наприклад, сажкові та борошниста роса), інфекційної ситуації, але в більшості випадків якісне протруювання сучасними системними фунгіцидами оберігає рослини від хвороб з моменту обробки і продовжується від проростання до повного кущіння. У ярих культур захисний ефект може бути продовжений до фази виходу в трубку і появи прапор-листа.

У багатьох країнах обробка насіння є не тільки необхідним, але і законодавчо обов'язковим прийомом захисту сільськогосподарських культур. ТІР, ТПС (400 г / л Тірам + 25 г / л тебуконазолу) - двокомпонентний фунгіцид для протруювання насіння ярих та озимих зернових культур (пшениця, ячмінь, жито) для захисту від комплексу хвороб, включаючи види сажки, кореневі гнилі. Норма витрати 1-1,2 л / тонну насіння.

Взаємодоповнюючу дію компонентів забезпечує тривалу надійний захист. Його діючі речовини - Тірам і Тебуконазол - ідеально доповнюють один одного і дозволяють ефективно боротися як з поверхневими так і з внутрішніми інфекціями.

Маючи у своєму складі дві речовини різного типу дії, препарат здатний контролювати практично весь круг насіннєвої інфекції - грибних паразитів і сапрофітну мікрофлору, яка викликає пліснявіння насіння, збудників кореневих гнилей та бактеріального зараження, грибних паразитів, що викликають Головневиє захворювання.

ТІР є готовим до застосування рідким протравлювачем, що містить полімерний прилипач і барвник. Досить розбавити його водою, довівши необхідну кількість робочого розчину до 10 л на тонну насіння, необхідний для ПС-10. Препарат можна застосовувати за допомогою будь-якого обладнання, що забезпечує точність дозування і рівномірність розподілу розчину по поверхні насіннєвого зерна і відповідної санітарно-гігієнічним нормативам. З однаковим успіхом препарат можна використовувати як у невеликих фермерських господарствах, так і на великотоннажних насіннєвих комплексах при промисловій обробці насіння. ТІР міцно утримується на очищених насінні і не відлипає з їх поверхні. У природних умовах осипання практично відсутня. Завдяки цьому оброблене насіння не блокують сівалки під час роботи. Потрібна кількість насіння потрапить точно на місце, виключаючи пропуски в рядку. Обробку насіння препаратом ТІР можна починати задовго до сівби, що дає додаткові зручності в плануванні робочого часу. З появою перших партій кондиційного насіннєвого матеріалу, можна починати їх обробку. Таким чином, виключаються неприємні ситуації, при яких необхідно терміново обробити великі партії насіння за критично короткий термін. В результаті робочі ресурси використовуються раціонально і аврали в роботі ліквідуються. Стінгер, КС (60 г / л тебуконазолу) - 0,4-0,5л / тонну насіння діє при контакті і пригнічує синтез білків в клітинах патогенних грибів. Тебуконазол володіє системною дією і пригнічує утворення клітинних мембран. Завдяки здатності тебуконазолу пересуватися по зростаючому рослині, захисна дія препарату зберігається до появи прапорцевого листка ТМТД, ТПС (400 г / л Тірам) - 2,5 - 3л / т. Протравитель ефективно пригнічує інфекцію на поверхні насіння, захищає насіння і проростки від пліснявіння та загнивання в грунті. Протруювання дозволяє боротися з кореневими, стебловими гнилями, фузаріозом, бактеріозом і пліснявіння насіння. Зернові колосові культури уражуються хворобами на всіх етапах розвитку - «від насіння до насіння».

Навіть якщо насіння протравлені, ряд фітопатогенів заражають рослини в період вегетації. Для того щоб знищити або знизити збиток від поразки необхідне проведення хімічних обробок фунгіцидами.

Пропилу ПЛЮС, КЕ (250 г / л пропіконазол) системний фунгіцид володіє тривалим захисним, лікуючим та винищувальних дією на збудників хвороб, припиняє їх подальший розвиток і пригнічує спорообразование. Норма витрати препарату - 0,5л / га. При профілактичному застосуванні забезпечує захист в середньому 3-4 тижні залежно від патогенна, культури та погодних умов. Тривалість лікуючого дії для іржавинних грибів два дні, для мучністоросяних три - чотири дні, для септоріозних плямистостей чотири - п'ять днів.

Пропіконазол поглинається асимілюються частинами рослин протягом двох - трьох годин, з цього моменту починається вплив препарату на збудників хвороби. Найбільш ефективний при застосуванні профілактичних обробок. У разі появи перших ознак одного із захворювань на зернових культурах рекомендується проводити обробку в період виходу в трубку - розкриття прапорцевого листка. Пропилу ПЛЮС, КЕ високоефективний проти таких захворювань зернових культур як іржа бура, іржа жовта, іржа стеблевая, корончатая іржа, септоріоз, гельмінтоспоріоз, борошниста роса, ринхоспоріоз, сітчаста плямистість, червоно-бура плямистість.

Використання гербіцидів обов'язковий захід успішного обробітку зернових колосових культур. Вибір і норми витрати препарату визначають з урахуванням видового складу і кількості бур'янів. До моменту сівби поля повинні бути вільним від багаторічних видів бур'янів.

При сильній засміченості кореневищними і корнеотприсковимі бур'янами поле перед оранкою потрібно обробити гліфосатсодержащім гербіцидом суцільної дії КАЙМАН, ВР (360г / л) - 2-5л / га або сумішшю КАЙМАН + АВРОРЕКС (3 +, 05л / га), що забезпечить не тільки відмирання надземних однорічних частин у рослин, але і повну загибель підземних багаторічних органів. За вегетації у фазі кущіння культури застосовується АВРОРЕКС, КЕ (332г / л 2,4 Д кислоти + 21г / л карфентразон етилу) - 0,5-0,6 л / га.Сочетаніе двох діючих речовин, що володіють різним механізмом дії, забезпечує ефективне знищення більшості видів дводольних бур'янів, у тому числі таких проблемних як підмаренник чіпкий, осоти, лобода, ромашка, березка та інших. Будучи двокомпонентним сумішевих препаратом, володіє виборчим контактним і системним дією. Він впливає на бур'яни вже через кілька годин після застосування. Швидко проникає в рослини і переміщується в точки росту. Гербіцидну дію на чутливі до 2,4-Д бур'яни проявляється протягом 2-3 діб. Симптоми пошкодження підмаренника чіпкого, вероніки спостерігаються через 4-5 доби, видів осоту - через 2-5 доби. Основна маса бур'янів гине через 2 тижні після обприскування - більш ніж на 50%, а через 3-4 тижні настає максимальне ураження бур'янів. Період захисної дії становить 40-45 діб і більше. Надалі знову відростають бур'яни заглушаються травостоем культури. Ефективний при різних погодних умовах, починаючи від +50 С. Дощ, що пройшов через годину після обробки, істотно не знижує ефективності препарату. Після обробки аврорексом може проявиться фітотоксичної дію у вигляді побіління і пожовтіння листя, некротичних плям, в місцях контакту гербіциду з поверхнею листа на 5-7 добу. Фітотоксичність посилюється при обробці в жарку (? 25 ° С) і суху погоду. На листі, що відростають після обробки, фітотоксичності не спостерігається. У зв'язку із зазначеним раніше, слід: - обробку аврорексом проводити тільки в фазу кущіння; - обприскування проводити пізно ввечері. Фітотоксичність не робить негативного впливу на кількість і якість врожаю. Врожайність зростає за рахунок зменшення конкуренції бур'янів. Амінка ЕФ - системний гербіцид для придушення однорічних та деяких багаторічних широколистих бур'янів у посівах зернових культур на основі високоактивної ефірної форми 2,4 Д. Норма витрати препарату 0,6-0,8 л / га. Володіє високою швидкістю придушення бур'янів навіть за несприятливих умов: низькі температури і відносна вологість повітря протягом тривалого періоду часу, а також при посухи. Гербіцидну дію препарату проявляється протягом 12-18 годин після проведення обприскування, а повна загибель через 1 неделю.ГРЕНЕРІ, ВДГ (750г / кг трибенурон-метилу) - високоефективний системний післясходовий гербіцид, вчинена препаративна форма - водорозчинні гранули. Високо ефективний проти широкого спектра однорічних дводольних бур'янів, зокрема стійких до 2,4 Д і 2М-4Х, і бодяка польового. Гренері можна застосовувати на зернових колосових культурах в стадії від 2-х листків до появи прапорцевого листка. Проти дводольних бур'янів обприскування посівів проводять з нормою витрати 15-20 мг / га в ранні фази росту бур'янів у суміші з 200 мл / г Оксанола або інших (ПАР). У боротьбі з бодяком польовим норму препарату збільшують до 25 г / га.

Низька норма витрати ГРЕНЕРІ, ВДГ дозволяє легко і просто його використовувати, скорочуючи витрати на зберігання і транспортування препарату. Завдяки системним властивостям вражає кореневу систему багаторічних бур'янів і усуває можливість їх вторинного відростання.

Безпечний для наступних культур сівозміни. Препарат проникає в рослини протягом 2 годин, видимі результати дії Гренері проявляються через кілька днів після обробки, а через 1-2 тижні бур'яни гинуть. ЛАРТ, ВР (480г / л Дикамба кислота у вигляді диметиламінної солі). Високоефективний системний гербіцид для придушення однорічних, дворічних та деяких багаторічних широколистих бур'янів у посівах зернових культур, у тому числі таких проблемних, як підмаренник чіпкий, осоти, берізка, лобода та інші.

Діє, проникаючи в рослину, як через зелені частини рослини, так і через кореневу систему. Гербіцидну дію препарату при обробці у фазі 2-4 листків у бур'янів, температурі 18-24о і відсутності дощу виявляється протягом 2-3 годин після проведення оприсківанія.

Ларт в якості добавки застосовується для розширення спектру дії на стійкі до 2,4-Д і 2М-4Х види однорічних і багаторічних дводольних бур'янів. Обприскування посівів у фазу кущіння культури, 2-4 листків у однорічних і 15 см висоти у багаторічних бур'янів. Застосовується в баковій суміші з гербіцидом ГРЕНЕРІ, ВДГ (20г / га) або ЕФІРАМом, КЕ (0,5 л / га).

Захист зернових колосових культур від шкідників. Хлібні злаки пошкоджуються шкідниками в усі фази розвитку від сходів до дозрівання зерна. Найбільш шкідливими є хлібна жужелиця, шкідливий клоп черепашка, пьявіца красногрудая, пшеничний трипс, злакова попелиця, хлібні жуки, стебловий хлібний пильщик, хлібні блішки. Хлібна жужелиця один з найнебезпечніших шкідників озимих колосових культур. При високій чисельності личинок спостерігається изреживание посівів, які доводиться пересівати. На тривалість пошкодження рослин личинками восени і навесні впливає кількість опадів: восени від 15 до 105 днів, весняна шкідливість пов'язана з їх віком і умовами температури. Живуть личинки у верхньому шарі грунту, в викопаних ними нірках поряд з кормовим рослиною. Вночі виповзають з норок і харчуються листям пшениці. Для живлення днем ​​личинки втягують листя в норки і там їх ізжевивают. У боротьбі з хлібної жужелицею обприскування посівів доцільно проводити при економічному порозі шкодочинності. Обробки посівів інсектоакарицид диметоат 400, КЕ 400г / л дозволяють ефективно боротися з хлібною жужелицею. Норма витрати 1-1,5 л / га.ДІМЕТОАТ 400, КЕ 400г / л володіє контактно-кишковим і системною дією на шкідників, ефективно знищує личинок минирующих мух. Відрізняється хорошою тривалістю дії (15-20 днів). Також після обробки гинуть прилітають або ж вилуплюються з яєць комахи. Шкідливий клоп черепашка - найнебезпечніший шкідник зернових колосових культур. Значні пошкодження наносять як дорослі комахи, так і личинки. Обробки озимих культур проводяться в два етапи: спочатку проти перезимували клопів у фазі «кущіння - трубкування», проти личинок у фазі наливу зерна на початку появи личинок 3-го віку, коли їх чисельність становить 15 - 25% (решта - 1-го і 2-го віку) препаратами Арріва, КЕ, (250 г / л циперметрину) - 0,2л / г ТАРАН, ВЕ, (100 г / л зета-циперметрину) - 0,07-0,1л / га, Ф'юрі, ВЕ (100 г / л зета-циперметрину) - 0,07-0,1л / га, ДІМЕТАТ 400, КЕ (400 г / л диметоат) -0,5-1 л / га.

Для збереження вирощеного врожаю від шкідників ми пропонуємо ПРОСТІР, КЕ (20 г / л біфентрин + 400г / л малатіон). Це комбінований інсекто-акарицид контактної дії для знезараження продовольчого і фуражного зерна, насіннєвого матеріалу, затарених борошна і крупи, для знезараження незавантажених складських приміщень, обладнання та території зернопереробних предпріятій.Сфера застосування простори: Зернові запаси (в складах, елеваторах, трюмах суден, ж / д вагонах). Шкідливий об'єкт: амбарний довгоносик - Sitophilus granarius, рисовий довгоносик - S. oryzae, кукурудзяний - S. zeamaise, зерновий точильник - Rhizopertha dominica, зернова міль - Sitotroga cerealella, мірошницька огневка - Plodia interpunctella, мавританські комашка - Tenebroides mauritanicus, суринамский борошноїда - Oryzaephilus surinamensis, рудий борошноїда - Cryptolestes ferrugineus, Tribolinum castaneum, кожееди -Dermestidae, Ptinus spp., кліщі - Glycyphagus, Tyrophagus, Acarus.

Один літр препарату призначений для обробки 67 тонн зерна. Для обробки зерна розлучається 15 мл Простору в 0,05-0,15 л води на 1 т зерна в залежності від швидкості його пересування на конвеєрі; Для обробки складів: розводять 15 мл Простору в 5-15 л води, залежно від пористості оброблюваної поверхні і застосовують на 100 кв. м площі.

Тема 13: Шкідники і хвороби рису і система захисту

Шкідники рису:

1.Рисовий комарик

2.Прибережна муха

3.Ячмінний мінер

4.Трипс пустоцвітий

5.Щитневий рачок

6.Естерія

7.Заходи захисту

Хвороби рису:

1.Пірикуляріоз

2.Фузаріоз

3.Септоріоз

4.Аскохітоз

5.Сажкові хвороби

6.Бактеріальні хвороби

7.Вірусні хвороби

8.Система заходів проти хвороб рису

Рисовий комарик (Endochiromonus tendens F.)

Поширений у рисосіючих районах півдня. Дрібна (3-4 мм) зеленувато-жовта комаха з трьома бурими плямами на спині, крила невеликі прозорі, не перевищують довжину тіла, ноги світлі. Личинка зеленувато-жовта до 10 мм завдовжки.

Зимують личинки у низинних ділянках і стоячій воді. Масовий літ комариків відбувається в травні - на початку червня. Яйця відкладають на листя, що плаває. Плодючість самки до 100 яєць. Личинки розвиваються у воді І живляться молодими листками та стеблами, що призводить до відмирання рослин. Розвиток личинок триває 25-30 днів. За рік дає 2-3 генерації. Найбільш небезпечні пошкодження у період від з'явлення сходів до кущення, особливо при слабкій проточності води у чеках. Більша чисельність комарика буває у чеках, де ділянки заболочені.

Зниження чисельності і шкодочинності можливо при дотриманні правильного водного режиму в чеках. При високій чисельності випускають воду із чеків та підсушують їх протягом 2-3 днів, а при чисельності комариків у період сходів - другий листок 30-40 особин на 100 помахів сачком або одну личинку на рослину обприскують золоном, 35%-й к.е. (0,5-0,7 л/га).

Прибережна муха ( Ephydra macellaria Eg .)

Поширена в рисосіючих районах півдня. Муха 3-4 мм завдовжки, тіло чорно-сіре, ноги з червонуватим відтінком, крила великі прозорі. Личинки завдовжки до 7 мм, грязно-білі або жовтуваті. На черевці дев'ять пар несправжніх ніжок. Пошкоджують рис.

Зимують дорослі мухи під рослинними рештками. Виліт розпочинається на початку травня. Самки відкладають яйця на рослини рису в прикореневій частиш та на вологий грунт.

Масове відродження личинок спостерігається наприкінці травня, вони живляться корінцями ї молодими рослинами. Виліт мух другої генерації відбувається у серпні.

За рік утворює дві генерації.

Найбільше пошкоджуються рослини у період від появи сходів до повного кущення. При живленні личинки підгризають корінці і молоді стебла та листки, внаслідок чого рослини спливають на поверхню води.

В обмеженні розмноження шкідника має значення дотримання рисових сівозмін, знищення бур'янів на валиках і берегах каналів, дворазове скидання води та підсушування чеків протягом 4-5 днів з інтервалом 8-12 днів.

При чисельності 30-40 мух на 100 помахів сачком чеки обприскують актеліком, 50%-й к.е,. (0,5 л/га).

Ячмінна мінуюча муха ( Hydrellia griseola Fll .)

Поширена на всій території України, Пошкоджує рис, ячмінь, пшеницю, овес. Муха 2-3 мм завдовжки, темно-попеляста або темно-сіра з бронзовим блиском. Крила великі, сірі, прозорі, вусики чорні, очі червоні, ноги темно-сірі. Личинки видовжено-овальні, напівпрозорі, жовто-білі3 завдовжки 3,5-4 мм.

Зимують дорослі мухи під рослинними рештками. Літ розпочинається в кінці травня. Самки відкладають яйця на листки. Личинки проникають у середину листків, де створюють звивисті білуваті ходи-міни. Тут і заляльковуються. Літ другої генерації розпочинається в липні. За рік утворює 2-3 генерації.

Міновані листки підсихають, відмирають при інтенсивному їхньому пошкодженні. На посівах рису необхідне дотримання оптимального рівня води у чеках. При масовому розмноженні мінера до закінчення фази кущення проводять обприскування актеліком, 50%-й к.е. (0,5 л/га).

Крім цих шкідників, на рисі живляться попелиці - звичайна злакова, цикадки (див. Шкідники зернових колосових культур).





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 1141 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.015 с)...