Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Самохідна компресорна станція сд-9/101



Призначення Самохідна компресорна станція СД-9/101 призначена для подачі стисненого повітря в нафтові свердловини при їх освоєнні, опресовці і тимчасовій експлуатації.

Основні параметри і дані.

Відносна вологість повітря

при tо = 25оС, %, не більше 98

максимальна запиленість, кг/м3 50

Продуктивність, приведена до початкових умов, м3/с (м3/хв) (допустимі відхилення 15%) 0,15 (9)

Тиск початковий номінальний, МПа 0,1013

Тиск кінцевий номінальний, МПа 9,81

Компресор: 2ВМ4-9/101 на опозитній базі 2ВW4, двохрядний,

чотириступінчастий.

Температура повітря, оС

номінальна 20

максимальна 45

мінімальна -5

Максимальна температура повітря

на виході із I-IV ступені, оС 180

Температура повітря

після кінцевого холодильника, оС не більше 80

Заправна ємність для палива, л 600±10

Заправна ємність для масла дизеля, л 90±5

Заправна ємність для води (антифриза) дизеля, л 160±10

Заправна ємність для води (антифриза) компресора, л 250±10

Заправна ємність для масла повітряного фільтра, л 1.6

Питома витрата палива ДТ, кг/кВт•год 0,236

Вода не має мати домішки, МГ/л більше 40

Загальна жорсткість води, МГ-екв/л не більше 7,0

Коефіцієнт збору відпрацьованого масла, % не більше 75

Автоматична зупинка компресора при:

підвищенні тиску масла в механізмах;

підвищенні tоС повітря на I-IV ступенях;

підвищення Р повітря по I-IV ступенях;

світлова сигналізація при підвищенні tо води дизеля.

При спрацюванні автоматичного захисту КС:

відключається компресор;

загоряється сигнальна лампа з вказівкою причини аварії;

включається загальна звукова і світлова сигналізація;

КВП забезпечують контроль:

тиску:

повітря на ступенях стискання компресора;

охолодження води компресора на виході із насоса;

масла в системі мащення компресора;

масла в системі мащення дизеля;

повітря в системі повітряного пуску дизеля;

повітря в системі керування муфтою зчеплення.

температури:

повітря по ступенях стискання компресора;

масла в си;емі мащення компресора;

охолодженої рідини дизеля;

охолодженої рідини компресора;

масла в системі мащення дизеля.

частоти обертання вала Д.

напруги і струму зарядки.

години роботи дизеля.

При падінні тиску масла виключається подача палива.

Показники надійності:

Установлений ресурс до капітального ремонту не менше 7000

Установлений ресурс збереженості не менше 18

Установлений ресурс безвідмовного напрацювання, год не менше 250

Середній час відновлення працездатності, год не більше 18

Коефіцієнт технічного використання не менше 0,75

Станція укомплектована одиночним комплектом запчастин і пристроїв, необхідних для ТО на протязі всього гарантійного терміну служби станції, а також комплектом з/ч, інструмента і пристроїв. Загальні вказівки по експлуатації: обслуговують особи з посвідченням на право ТО К.У. Кваліфікація: 5-6 розряд; вести записи про експлуатацію у формулярі; заповнювати журнал щоденної роботи станції.

Вказівки мір безпеки Експлуатація здійснюється по інструкції і стандартах.Види небезпек при роботі станції:Р і tо стисненого повітря;шум, вібрація;обертові і рухомі частини;робота вентиляторів;мінеральні оливи для циліндрів (вибух).

Призначається особа, відповідальна за експлуатацію станції: Проводиться ввідний і періодичний інструктаж по техніці безпеки; результати перевірки знань заносяться в журнал;має бути графік перевірки знань;не може бути в компресорі газ, крапель волога, не може бути компресор біля теплоагрегатів;всередині станції не ставити бензин, гас, ін.;очищення і ремонт, ТО при роботі станції, забороняється;для очищення станції брати дизпаливо; шерстяні тканини для очищення не використовувати; всі засоби вимірювання перевіряються один раз в рік з записом у формуляр станції і постановкою пломби або клейма; слідкувати за показами КВП кожні 2 год;стрілка манометра має бути на „О”, а скло не розбите;покази приладів через кожну зміну роботи заносяться в змінний журнал обліку роботи станції, який перевіряється і підписується відповідальним щодобово.

На станції має бути:інструкція по експлуатації С; журнал обліку; журнал заправок маслом з вказівкою (дата, марка масла, номер паспорта і сертифіката, прізвище, посада і підпис особи що заправляла); Паспорт - сертифікат і результати лабораторного аналізу компресорного масла; журнал обліку витрати палива;

Запуск дизеля киснем забороняється. Пуск і зупинку компресора проводити при відкритих кранах продувки агрегатів повітропроводу і розвантажувального пристрою.

Кожна партія масла має мати сертифікат з вказівкою фізико-хімічних властивостей. Перед використанням масло кожної ємності перевіряється лабораторним аналізом.

Перевезення і зберігання олив має бути в ємностях з написом „Чисте компресорне масло”.

Для термінової зупинки компресора треба виключити муфту зчеплення, відкрити вентилі продувки і зупинити дизель.

Для екстреної зупинки дизеля поставити важіль в положення „Зупинка” і ручку „Аварійна зупинка” (закривається доступ повітря), закрити кран подачі палива, відкрити продувні вентилі на колекторах, виключити муфту зчеплення, виключити АКБ. Тривалість зміни — 4 год з навушниками проти шуму. Робоче місце має бути 25 м від станції з виносним пультом.

Порядок установлення станції. Майданчик для роботи станції має бути рівний, горизонтальний і сухий. Станція має бути на стоянковому гальмі, під задніми колесами - гальмівні колодки.

Підготовка до роботи. Слід зробити відмітку в формулярах і паспортах про розконсервацію.

Підготовка до пуску: зарядити АКБ; залити масло, воду, паливо по рівень; перевірити тиск в пусковому балоні; залити масло в циліндр приводу включення муфти; змастити гільзи крейцкопфа і штоки маслом із рами; перевірити кріплення циліндрів, кантровку шатунних болтів і штоків; прокачати масло вручну, провернувши ручку лубрікатора на 50-60 обертів і перевірити подачу масла в кожну точку мащення, від’єднавши масляні трубки від зворотних клапанів, потім скласти; перевірити герметичність масляних комунікацій, повернувши лубрікатор на 40 обертів, повернути колін вал на 3 оберти (стуків, заїдань не має бути). Зимою в лубрікатор заливати розігріте масло.

Порядок роботи. Запустити дизель:натиснути на пульті кнопку „Акумуляторна батарея”;натиснути на пульті кнопку „Захист”;Перевірити напругу АКБ (24В).Включити тумблером Включення автоматики”:натиснути кнопку „Перевірка світлового сигналу”. Встановити ручку „Регулювання обертів” в середнє положення;прокачати масло в дизелі до 0,25 МПа і включити електростартер або відкрити кран повітря;Після пуску відключити стартер, закрити кран повітря, масло-прокачуючий насос, встановити 600...800 хв-1 прогріти з 800 до 1100 хв-1 по воді і маслу до +45оС.

Пуск компресора: відкрити продувні вентилі холодильників;довести n до 1000 хв-1, включити кнопкою „Пуск компресора”, довести n до 1360 хв-1.Р масла за 30 с має бути більше 0,1 МПа.Перевірити по манометру контрольну подачу масла лубрікатором; закрити продувні вентилі, починаючи з 1-го ступеня; відкрити вентиль подачі повітря споживачу. При tо = 45о С по воді і маслу перевірити тиск по ступенях стискання.Прослухати роботу компресора статоскопом.

Після довгої зупинки компресора після 30 хв роботи на холостому ході. зупинити компресор, відкрити люки рами і перевірити нагрів гільз крейцкопфів, крейцкопфи, корінні підшипники і головки шатунів. При перегріві усунути причину.

Спостереження за станцією при роботі: тримати nmax дизеля рівним 1360 хв-1;

перевіряти рівень оливи в резервуарі лубрікатора через масломірне скло (лубрікатор забезпечує 24 год мащення компресора). Витрата масла лубрікатором, г/год: На дзеркалі циліндра I ступені - 42, II ступені - 20, III ступені - 13, IV ступені – 13; на кожний із двох сальників 16. Недопустиме попадання води і машинного масла в лубрікатор (замінити масло в лубрікаторі). Слідкувати за рівнем масла в рамі компресора (між мітками масловказівника):tоС масла в рамі має бути 95оС. Термін до заміни оливи — 3000 год. Перший раз після пуску — через 50 год роботи. При роботі станції більше 100 год з tо масла в картері компресора 750 С — масло замінити. Щоденно піднімати ручку шпинделя клапана для перевірки запобіжного клапана. Проводити продувку холодильника 1 раз за годину. Зупинити компресор якщо

Рмала < 0,1 МПа, tо стисненого повітря > норми.

Порядок зупинки станції відкрити вентилі продувки;встановити nmin = 800 хв-1; натиснути кнопку „Стоп компресора”при tо води і масла = 50оС зупинити дизель, переводячи ручку „Регулювання обертів і зупинка” в крайнє нижнє положення.Виключити автоматику і АКБ, закрити вентиль на повітряному балоні.Перед зупинкою станції заповнити балон пускового повітря до тиску 100 МПа. Зимою використовувати антифризи. Для передпускового підігріву станції використати підігрівач і систему підігріву вихлопними газами.Зимою зливати масло і воду.

Можливі несправності і методи їх усунення Перелік найбільш характерних несправностей станції приведені в таблицях.

Таблиця 4.1 - Можливі несправності й методи їх усунення

Зовнішній прояв і додатковІ ознаки несправності Ймовірна причина Метод усунення Примітка
1. Несправності в системі охолодження компресорної станції
1.1. Температура вихідного з холодильника повітря й води значно вище норми. 1) Вода подається в недостатній кількості; 2) Засмітилася водяна порожнина холодильника. Долити води в систем охолодження. Промити водяну порожнину холодильника. Усунути несправність при першій зупинці компресора, або негайно; якщо спрацював автоматичний захист.
1.2. Температура вихідного з холодильника повітря значно вище норми, а температура води нормальна. Утворився накип на поверхні трубок холодильника, які омивались водою або нагаро-масляних відкладень на поверхні, яка омивається повітрям. Промити повітряну й водяну порожнину холодильника й продути стисненим повітрям. Усунути несправність при першій зупинці компресора, або негайно; якщо спрацював автоматичний захист.
2. Вібрація
2.1. Вібрація компресора. Ослабнуло кріплення циліндрів до рами. Підтягти гайки та законтирити.  
2.2. Вібрація трубопроводу. 1) недостатнє кріплення труб;   2) неякісне складання трубопроводів. Установити додаткові опори. Підтягти гайки кріплення опор.  
3. Несправності в системі автоматики й керування станцією
3.1. Стрілка манометра «1..5 щабель» стоїть на нулі. 1) Засмітилася імпульсна трубка або запірно-демпферний пристрій;   2) несправний манометр. Продути імпульсну трубку або промити запірно-демпферний пристрій уайт-спіритом, а потім продути. Замінити манометр.  
3.2. Стрілка дистанційного манометра «Масло» або термометра стоїть на нулі. Обрив капіляра манометра або термометра. Замінити прилад.  
3.3. Датчик-реле температури спрацьовує при більш низькому, ніж встановлене значення температури або взагалі не спрацьовує. 1) Порушене регулювання приладу;   2) обрив сполучного проведення. Відрегулювати прилад згідно ІЕ на зазначений виріб. Перевірити електричну проводку.  
3.4. При роботові двигуна стрілка тахометра (вимірювач) не переміщається або обертається у зворотну сторону. 1) обрив або коротке замикання з’єднувальних проводів; 2) неправильно приєднані проводи до вимірювального приладу. Перевірити електричну проводку. Поміняти дві будь-які фази монтажного проводу тахометра.  
3.5. При зниженні тиску масла до 1 кг/см2 і нижче реле КРМ не спрацьовує. 1) Несправний перемикач приладу; 2) порушена електрична частина. Замінити прилад.   Перевірити електричну проводку.  
3.6. При включенні освітлення або системи автоматики спрацьовують автоматичні вимикачі на пульті. Коротке замикання в ланцюгах живлення блоків освітлення або системи автоматики. Продзвонити електричну проводку на лініях живлення ламп освітлення або виконавчих механізмів системи автоматики.  
3.7. При спрацьовуванні схеми захисту системи автоматики не відкривається мембранний клапан на лінії розвантаження компресора або не включаються клапани муфти зчеплення. 1)Ззасмітився мембранний клапан або імпульсна трубка; 2) несправний клапан РПК, керуючий роботою мембранного клапана та привода муфти зчеплення; 3) обрив з’єднувальної електричної лінії; 4) несправна схема. Прочистити вхідний отвір мембранного клапана й промити уатй-спіритом робочу камеру клапана. Замінити клапан РПК.   Перевірити електричну проводку. Перевірити на функціонування схему захисти й замінити несправні елементи.  
3.8. При перевірці світлової аварійної сигналізації ліхтарі не світяться. 1) Перегоріли лампи; 2) несправні ланцюги перевірки сигналізації. Замінити лампи. Перевірити електричну проводку. Усунути несправність.  

Технічне обслуговування Технічне обслуговування станції по періодичності та переліку робіт № 1 (ТО-1).Обслуговування № 2 (ТО-2). Обслуговування № 3 (ТО-3). Сезонне обслуговування (СО).

Обслуговування № 1 проводиться кожні 100-150 годин роботи станції, обслуговування № 2 – через кожні 500 – 600 годин роботи станції, обслуговування № 3 – через кожні 1000 годин роботи станції. Сезонне обслуговування проводиться навесні й осіню. Перелік планово-попереджувальних робіт, виконуваних при проведенні ТО-1, ТО-2, ТО-3 наведений у табл. 6 Строки на огляди та ремонти компресора дизеля, автомобіля, підігрівника й інших комплектуючих виробів наведені в експлуатаційній документації на ці вироби.

Таблиця 4.2 - Карта змащення станції

Найменування складальної оди-ниці (механізму) Кількість місць (точкок) змащення Найменування мастильних матеріалів Періодичність змащення Спосіб нанесення мастильних матеріалів
Привід вентилятора блоку охолодження   Змащення ВУС-1 (прес-солідол) ДСТУ 1033-79 або УСс«автомобільна» ГОСТ 4366-76. ТО-1 Нагнітати до видавлювання мастила
Шліцеве з’єднання карданного вала.   Змащення УСса ГОСТ 4366-76. ТО-2 Заповнювати через прес-маслянку до появи опору нагнітанню змащення.
Голчасті підшипники хрестовин карданного вала.   Змащення Літол-24 або солідол синтетичний марки «С». ТО-1 Заповнювати через прес-маслянку до появи свіжого мастила
Шарніри: важелів керування, дверей, люків, замків.   Змащення УС-1 (прес-солідол) або УСсА. ТО-2 Поверхневе змащування із провертанням шарнірних з’єднань.
Привід тахометра   Змащення УС-1 або УСсА. ТО-1 Нагнітати до видавлювання змазки.

Примітка: змащення автомобіля, компресора, дизеля, ПДЖ і інших комплектуючих виробів проводити згідно з картами змащення, які наведені в експлуатаційній документації на ці вироби.

Таблиця 4.3 - Перелік планово-запобіжних робіт при експлуатації станції

Найменування проведених робіт Періодичність робіт у годинах
                             
1. Перевірка акумуляторних батарей. Х х х х х х х х х х х х х х Х
2. Злив відстою з паливних баків Х       х         х         Х
3. Перевірка й регулювання пароповітряних клапанів розширювальних бачків дизеля та компресора. Х       х         х         Х
4. Промивання масляного фільтра компресора. Х       х         х         Х
5. Заміна масла в баку компресора. Х Згідно з керівництвом
6. Промивання повітряних фільтрів із заміною масла. Х х х х х х х х х х х х х х Х
7. Промивання корпуса лубрикатора         х         х         Х
8. Промивання радіатора масла.         х         х         Х
9. Промивання систем охолодження компресора і дизеля.         х         х         Х
10. Пропарювання повітропроводу.         х         х         Х
11. Продувка пускового балона. Х х х х х х х х х х х х х х Х
12. Перевірка центрування валів привода лубрикаторів, масляного насоса компресора         х         х         Х
13. Змащення підшипників вентиляторів, натяжних роликів і водяного насоса. Перевірка натягу ременів. Х х х х х х х х х х х х х х Х
14. Середній ремонт. через 3000 годин
15. Капітальний ремонт. через 12000 годин експлуатації.
16. Змащення підшипників хрестовин карданного вала силової трансмісії станції. Х                            
17. Змащення шліцевого з’єднання карданного вала.   х   х   х   х   х   х   х  
18. Замінити картонний фільтруючий елемент фільтра тонкого очищення (типу «Нарва») компресора.                             Х
19. Перевірка затягування гайок, болтів кріплення фланців карданного вала.           х                  

Примітка: Змащення складальних одиниць станцій проводити відповідно до карти змащення.

Оцінку про виконання робот проводити у формулярі станції. Перша заміна масла через 50 годин роботи.

Щоденне обслуговування. При прийманні (передачі) зміни огляньте станцію, провірте справність пломб на контрольно-вимірювальних приладах, усуньте з обслуговуючим персоналом попередньої зміни виявлені несправності і тільки після цього прийміть зміну.

При виявленні несправностей, яких не можна усунути самотужки, викликати відповідального за експлуатацію станції. Кожної зміни, перед пуском станції в роботу, виконуйте наступне: Перевірити комплектність і кріплення агрегатів; Перевірити наявність у баках дизельного палива, масла дизеля й компресора, масла в лубрикаторах, охолоджувальної рідини в системах охолодження, наявність стисненого повітря в повітряному балоні та справність акумуляторних батарей; Перевірити відсутність протікань в системах; Перевірити справність запірних пристроїв на нагнітальних лініях компресора й споживача повітря.

Сезонне обслуговування. Сезонне обслуговування проводиться навесні й восени й звичайно сполучається із проведенням ТО-2. При проведенні сезонного обслуговування:Замінити охолоджувальну рідину в системі охолодження дизеля; Замінити масло в системах мащення дизеля й компресора на відповідні до наступаючого сезону. Встановіть лопатки вентиляторів у положення, що відповідає до наступному сезону. Технічне обслуговування складових частин станції

Запобіжні і зворотні клапани. Ревізію, розбирання, очищення й регулювання запобіжних клапанів проводять на місці експлуатації згідно із затвердженим графіком, який складається з урахуванням технологічного регламенту, але не рідше одного разу в 6 місяців. Під час ревізії перевіряється герметичність клапана, відсутність корозії й цілісність його частин, правильність регулювання. Запобіжні клапани повинні регулюватися на тиски, вказані в паспортах на клапан Запобіжний клапан повинен регулюватися на спеціальному стенді. Після регулювання клапан повинен бути опломбований. При установці клапана необхідно стежити, щоб він був правильно відрегульований і не був помилково встановлений на більш низьку ступінь тиску. Обслуговування й ремонт зворотних клапанів здійснюється в ті ж строки, що й запобіжних клапанів. Клапан очищається від бруду, промивається в уайт-спірітом. Оглядається стан його деталей. Клапан провіряється на щільність.

Міжступеневі повітряні комунікації й апарати. До міжступеневих повітряних комунікацій відносяться трубопроводи повітря, що з’єднують циліндри всіх ступенів і апарати (холодильники). У процесі експлуатації періодично при планових ремонтах виконують огляд, чищення й ремонт повітряних комунікацій. Очищення повітропроводів, проміжних і кінцевих холодильників від пиломасляних відкладень і нагару проводиться в міру їх нагромадження, поєднуючи очищення із зупинками на плановий ремонт. Рекомендується робити очищення повітропроводів і апаратів з розчином сульфанола або 5% розчином каустичної соди. Застосовувати для очищення легкозаймисті рідини та пальне/бензин, керосин/забороняється.

Алюмінієві труби холодильників очищають від нагаро-маслянних відкладень розчином наступного складу: кальцинована сода – 1,85%; кеное мило – 1,00%, рідке скло – 0,85%; вода – решта. Температура розчину повинна бути 80..900С. Труби в цьому розчині випарюються протягом 2-х.. 3-х годин. Поверхня алюмінієвих труб, яка омивається водою, очищають від накипу 6% розчином технічної молочної кислоти (0,6 кг на 10 л води). Водяні порожнини холодильників найкраще очистити від накипу металевими щітками або шкребками. Якщо накип дуже твердий або місце очищення важкодоступне, можна застосовувати хімічний спосіб. Для розм’якшення накипу використовувати 20% розчин їдкого натру (200 Боме), який залити на 6..8 годин або 10% розчин соляної кислоти, який залито на 1 годину. Після закінчення зазначеного часу розчин злити і ділянку, що очищується, промити сильним струменем води. Після очищення розчином соляної кислоти необхідно добре прополоскати поверхню, що очищається, 10 – 15% розчином соди. Після очищення апарати й трубопроводи слід промити водою до повної нейтралізації лугу й продути стисненим повітрям до повного сушіння.

Фільтр повітряний. Несвоєчасне обслуговування повітряного фільтра погіршує очищення повітря й приводить до проникнення пилу в компресор, що викликає підвищене зношування циліндро- поршневої групи і передчасний вихід компресора з ладу. Для нормальної роботи повітряного фільтра потрібно регулярне його обслуговування, постійна увага до стану його деталей, особливо ущільнювальних прокладок.

При роботі в умовах малої запиленості повітря обслуговування повітряного фільтра необхідно проводити не рідше ніж через 100 годин роботи, при роботі в пильних умовах – частіше, виходячи з досвіду експлуатації в даних умовах. Для обслуговування повітряного фільтра необхідно зняти фільтр із всмоктувальної труби. Зняти кришку фільтра, вийняти фільтруючий елемент, промити його в дизельному паливі, потім ретельно просушити або продути стисненим повітрям.

Вимити масляну ванну й залити в неї масло до мітки рівня, установити фільтруючий елемент у масляну ванну, поставити кришку, установити фільтр на всмоктувальну трубу.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 425 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...