Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Технічна характеристика. Балонів і інших ємностей з стисненим осушеним повітрям.



Продуктивність, м3/хв:

балонів і інших ємностей з стисненим осушеним повітрям.:

без регенерації 140

з регенерацією 115

Тиск повітря, що видається, МПа: 15; 23; 39,2

Місткість масляних систем, л:

компресора 22

повітряного фільтра компресора 1,6

двигуна з радіатором 28

Місткість паливного бака, л 150

Годинна витрата палива, л/год 15

Тип компресора ВШ-2,3/400

П’ятиступінчастий шестициліндровий

Тиск по ступенях, МПа:

I ступінь 0,24......0,27

II ступінь 0,95......1,15

III ступінь 3,0........4,0

IV ступінь 12,0......13,5

V ступінь 40

Частота обертання вала компресора, МПа 0,18......0,5

Витрата масла компресора, кг/год 0,1

Тиск масла в системі компресора, МПа 0,18......0,5

Сигналізація. Сигналізація про падіння тиску масла в компресорі не менше 0,18 МПа здійснюється сигнальною лампою і звуковим сигналом.Сигналізація включається також при спрацюванні запобіжного клапана п’ятої ступені і аварійній зупинці двигуна.

Міри безпеки. Працівник повинен мати посвідчення на право експлуатації станції. Працівник повинен знати: будову, інструкцію по ТО станції; можливі несправності станції;порядок ведення формуляра обліку роботи станції; правила експлуатації повітряних компресорів і повітропроводів; правила протипожежної безпеки; правила по транспортуванню. Працівник проходить інструктаж по т/б один раз в квартал, а також один раз в рік перевірку знань. Працівник повинен своєчасно очищати від конденсату, масляних відкладень і нагару повітропроводи, запобіжні клапани, волого-масловідділювачі і холодильники.При промивці станції розчином фосфорної кислоти і лугу вливати воду в кислоту забороняється. Пролиту кислоту нейтралізувати содою. Запобіжні клапани і манометри повинні щорічно перевірятися і пломбуватись.

Перед початком роботи. Ознайомитися з записами в формулярі про несправності станції, перевірити кріплення обладнання і наявність ПММ станції.

Під час роботи забороняється:підтягувати різьбові з’єднання повітропроводів;знімати і надівати привідні паси; наповнювати ємності до тиску вище допустимого; різко відкривати вентелі;згинати шланги радіусом менше 100 мм; працювати з дефектами на роздавальних шлангах; проводити ремонт.

Забороняється працювати на станції: з несправними запобіжними клапанами при тиску масла в компресорі (К) менше 0,18 МПа і більше 0,5 МПа (при запуску можна о 0,8 МПа); при t масла в К менше +5оС і більше +90оС; при t води в двигуні менше +70оС і більше +98оС; при частоті більше 1400 хв-1; при перевищеному тиску повітря.

Порядок приймання станції і її установк а.Потрібно перевірити наявність пломб, комплектність станції, відповідність номерів всіх агрегатів паспортним даним, оглядом стан обладнання, провести розконсервацію, підготувати АКБ. Станції загальмувати ручним гальмом при ухилі не більше 5оС. Станцію установлювати проти вітру для забору чистого повітря.

Підготовка до роботи. Оглянути кріплення складальних одиниць. Перевірити зазор (3....5мм) між крильчатками і дифузорами, відрегулювати переміщенням дифузорів, залити оливу в компресор, двигун, ПНВТ і фільтри. Змастити вузли згідно карти мащення, залити паливо в бак, залити воду в радіатор, перевірити справність і терміни придатності приладів, підготувати блок осушки, триходові вентилі на сушіння відкрити, відкрити продув вентилів всіх ступенів, зняти ковпачкові гайки з штуцерів на рампі роздачі, перевірити включення зчеплення компресора, провернути вал компресора за маховик вручну проти годинникової стрілки, перевірити вільний хід муфти зчеплення, роботу сигналізації, після перерви в робот ібільше 3-х місяців виконати перевірку регулювання запобіжних клапанів всіх ступенів і запобіжних клапанів роздавання.

Порядок роботи. Під’єднати роздавальні шланги до рампи роздачі і ємностей, перевести важіль включення муфти зчеплення на,Включення” (на себе до відмови). Повернути маховичок регулятора потужності в середнє положення.Запустити двигун вимикачем стартера, прогріти двигун до +40оС по воді при nmin і n = 1400 хв-1. Перевірити Р масла і tоС води, знизити n до 1000 хв-1 і виключити К плавно переводячи важіль включення муфти ЗЧ від себе, (Рмасла>0,18 МПа).

Не допускати роботу К без тиску > 30 сек, запуск компресора при маслі МІОВ2 проводити при tо масла > +5оС. Через 5 хв роботи станції повернути маховичок регулятора частоти обертання до обертів компресора = 1400 хв-1 і закрити продувочні вентилі (за годинниковою стрілкою) в порядку: I, II, III, IV, V ступені. Через 2 хв після досягнення тиску 30 МПа по манометру п’ятої ступені відкриється клапан постійного тиску і повітря піде на колонку роздачі.

Продути роздавальні шланги плавним відкриттям вентиля на колонці роздачі. Закрити вентиль роздачі, одночасно відкривши продувний вентиль п’ятої ступені і під’єднати роздавальні шланги до наповню вальних ємностей. Виконати наповнення ємності. При досягненні потрібного тиску (15,0; 23,0; 40,0 МПа) закрити запірний вентиль роздачі і відразу відкрити продувний вентиль п’ятої ступені, закрити вентилі на наповнених балонах.

При роботі станції треба: Для регенерації адсорбенту через 30 год роботи станції переключити балони, що працюють на осушення. Для цього при непрацюючій станції і відсутності тиску в системі, закрити триходові вентилі балона, що працює на осушення і зняти заглушку зі штуцера триходового вентиля цього балона для виходу гарячого повітря, триходові вентилі відрегенерованого балона відкрити. Запустити станцію і на установленому режимі, відкрити дросельний вентиль і відрегулювати тиск повітря, що йде на регенерацію в межах 1-1,2 МПа по манометру. Після стабілізації росту температури на виході із регенеріруємого балона в межах 100оС – 120оС (приблизно через 5 год неперервної регенерації) закрити дросельний вентиль і нагвинтити заглушку на триходовий вентиль. При наповненні ємності слідкувати, щоб тиск в балонах відповідав тиску по таблиці залежності тиску від температури довкілля (таблиця розміщена у колонки роздачі на відкидному щиті).

Після кожних 60 хв роботи станції проводити продувку водомасловідділювачів. Для цього закрити вентилі роздачі і відкрити вентилі продувки послідовно від 5-го ступеня до 1-го ступеня. Час продувки 20-30 сек при повністю відкритих вентилях, після цього продувні вентилі закрити в послідовності, зворотній їх відкриттю, починаючи з першої ступені, закінчуючи п’ятою. Підняти тиск 5-ої ступені до тиску відкриття клапана постійного тиску, після чого продовжити наповнення ємностей.

Після кожних 25 годин роботи станції проводити продувку кінцевого фільтра відкриттям продувного вентиля, установленого на щиті керування блока осушки при тиску < 10,0 МПа по манометру 5-ої ступені (для попередження руйнування металокерамічного фільтра). Продувка проводиться трикратним плавним привідкриванням вентиля на 10 сек кожне. Повністю вентиль відкривати забороняється.

Слідкувати за КВП. Нормальний режим роботи — це:

частота 1400 хв-1

тиск масла в двигуні 0,4.......0,7 МПа

тиск масла в компресорі 0,18.....0,5 МПа

тиск повітря по ступенях згідно технічної характеристики

при нормальних умовах

Температура масла в компресорі, не більше:

для масла ІІ-28 +90оС

для масла МІОВ2 +60оС

для масла М8В2 +50оС

Температура води двигуна 70-90оС

Зупинка станції. Після заповнення ємностей закрити вентилі ємностей і відкрити продувні вентилі 5, 4, 3, 2 і 1-ої ступені. Знизити оберти дизеля до 1000 хв-1 і відключити компресор, потягнувши ручку зчеплення на себе. Зупинити дизеля ручкою зупинки „на себе”. Повернути важіль зчеплення в положення „від себе”, закрити продувні вентилі, дросельний вентиль, поставити заглушки на триходові вентилі. Закрити штуцера рампи роздачі заглушками.

Вимірювання параметрів і настроювання станціїОпресування (перевірка герметичності) повітряної системи при тиску 40 МПа при відключеному дизелі. При цьому падіння тиску МПа за 30 сек має бути не більше:

І ступінь 0,1

ІІ ступінь 0,3

ІІІ ступінь 0,5

ІV ступінь 1,2

V ступінь 1,2

Перевірка продуктивності проводиться по наповненню ємності від 5 до 15 МПа або газовим лічильником.

Продуктивність станції:

Перевірка спрацювання запобіжних клапанів (тиск МПа, не більше):

І ступінь 0,32

ІІ ступінь 1,3

ІІІ ступінь 4,6

ІV ступінь 14,8

V ступінь 43,1

„Роздача 150” 16,5

„Роздача 230” 25,3

Блок осушення 1,6

Консервація станції мастилом К-17 терміном на 3 роки. Мастило К-ГОСТ 10877-76 служить для консервації. Температура мастила має бути +5оС....+40оС. Послідовність консервації: повітряний фільтр і міжступінчастий повітропровід. Внутрішня поверхня змійовиків блока холодильників консервації не підлягають. Теж блок сушіння.. Пофарбовані поверхні та неметалічні консервації не підлягають. Впускний фільтр, запобіжні клапани, блок сушіння, підігрівач загорнути парафінованим папером і зав’язати шпагатом. Прошпірувати, змастити різьби штуцерів роздачі, зробити відмітку про консервацію у формулярі, вивісити на станції табличку з вказівкою терміну консервації.

9.30 Технічне обслуговування

ЩО; ТО-1 через 50 год роботи С

ТО-2 через 250 год роботи С

ТО-3 через 500 год роботи С

При ЩО: огляд, контроль, заправлення по загальних методиках.

При ТО-1: після стоянки станції, рівній 5 год, злити відстій дизпалива (3 кг); виконати опресування станції; перевірити величину вільного ходу важеля механізму включення; перевірити всі шлангові з’єднання і хомутики, підтягнути, промити радіатори ззовні; перевірити кріплення карданного вала до маховика компресора; змастити.

При ТО-2: виконати ТО-1; перевірити регулювання запобіжних клапанів 5-ої ступені, роздачі „150” і „230”, 1-ої, 2-ої, 3-ої і 4-ої ступенів, клапана постійного тиску і дросельного вентиля. Виконати закріплення на холодній станції.

При ТО-3: виконати ТО-2 і зняти і промити водомасловідділювачі всіх ступенів, міжступінчастий повітропровід і трубопровід продувки і манометрові труби; розібрати кінцевий фільтр і продути; промити блок холодильників; досипати силікагель в осушники. Повна заміна адсорбенту — через 1000 год; запірні і триходові вентилі розібрати, якщо треба.

Таблиця 4.5 - Можливі несправності

Несправність Причини Міри усунення
1. Понизився тиск після І-ої ступені   2. Велика різниця в показах манометрів V-ої ступені і роздавальної колонки при 39,2 МПа більше 1,2 МПа   3. Тиск по ступенях нижче норми   4. Підвищився вміст вологи осушеного повітря при регенерації   5. Тиск за манометром сушильної установки не досягає 1,2 МПа при повному відкритті дросельного вентиля   6. Пропуск повітря через запобіжний клапан вище норми     7. Підвищення температури повітря, що йде на сушіння, більше +60оС     8. Не провертається колінчастий вал двигуна   Повітряний фільтр забруднений Несправний манометр   Кінцевий фільтр забруднений Порушена герметичність Нещільне закриття продувних вентилів, забруднені калібровані шайби.   Замерзання емульсії в манометрових трубках   Негерметичність лінії регенерації, триходових вентилів Забруднився отвір в каліброваній шайбі дросельного вентиля     Забруднення ущільнювальної поверхні сідла або клапана   Замаслення внутрішніх поверхонь змійовиків блоку холодильників   При консервації в циліндри залито багато консерваційного масла Промити фільтр гасом Замінити манометр   Продути фільтр   Усунути причину негерметичності Виконати продувку станції, прочистити шайби Відігріти трубки і продути   Усунути витік повітря   Почистити отвір     Продути шляхом натиску на важіль клапана. Відновити притиркою. Промити змійовики   Відтиснути випускні клапани двигуна і вручну провернути колін вал

Змащувальні операції (при ТО-1) Змащується шліцеве з’єднання карданного вала, повітряний фільтр компресора, вузли системи керування двигуна, привід датчика тахометра, шарніри бортів, дверей та інше.

Поточний ремонт компресора:а) часткове розбирання компресора; б) перевірка стану, чищення, ремонт або заміна повітряних фільтрів; в) перевірка шатуново-поршневої групи, регулювання корінних підшипників, підтягування шатунових болтів і болтів кріплення торцевих кришок картера; г) заміна пружинних пластинок, кришок, сідел всмоктуючих і нагнітальних клапанів, клапанної коробки за наявності зносу, вм’ятин, тріщин і так далі; д) заміна запобіжних клапанів I -го ступеня і нагнітальної лінії за наявності зносу, тріщин і так далі;

е) заміна або ремонт зворотного клапана нагнітальної лінії за наявності зносу, тріщин і так далі; ж) перевірка стану, заміна зношених деталей пружної муфти; з) перевірка стану, заміна або ремонт кріплення крутня і обгороджування крутня за наявності зносу, тріщин, відколів; и) заміна контрольно-вимірювальних пристроїв; к) перевірка стану, регулювання натягнення, заміна зношених пасів привідних і пасів вентилятора; л) перевірка стану, заміна масляного насоса (для компресора КТ-6) за наявності зносу, тріщин, відколів і так далі; м) заміна або ремонт кріпильних і стопорних деталей за наявності відколів, погнутостей, зносу і так далі; н) заміна оливи, заправка мащенням строго відповідно до карти мащення; о) перевірка центрування валу контрприводу або двигуна з валом компресора; п) заміна зношених прокладень, ущільнень; р) складання, регулювання, обкатування компресора.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 541 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...