Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок технічного обслуговування складових частин установки



Вказівка заходів безпеки. Перед технічним обслуговуванням переконатися в тому, що: електроживлення установки вимкнене; тиск в трубопроводах відсутній; температура трубопроводів арматури і стінок котла не вище +30 0С; всі системи продреновані, а паливний бак і паливопроводи пропарені (при проведенні зварювальних робіт).

При заміні вузлів і деталей установки роботи виконуються оператором і слюсарем-ремонтником. При використанні підйомних пристроїв необхідний стропальник. Для виконання зварювальних робіт при розбиранні і складанні котла потрібен зварник відповідної кваліфікації. У зимовий час роботи проводити в заскленому або захищеному від вітру і атмосферних опадів приміщенні.

Демонтаж кузова. Від’єднати і зняти тягу регулюючим вентилем і трос управління заслінкою. Від’єднати 18 болтових з’єднань із зовнішньої сторони кузова. За допомогою підйомного пристрою вантажопідйомністю не менше 1т зняти кузов і встановити наперед підготовлене місце.

Демонтаж парового котла. Від’єднати паливну систему від котла, для чого відвернути накидну гайку від пальника. Від’єднати систему обв’язування, для чого: роз’єднати два штуцерно-ніпельних з’єднання на вході і виході з парового котел; роз’єднати два з’єднання трубопроводів скиданням пари від запобіжних клапанів; від’єднати всі кріплення елементів обв’язування і приладів від кожуха котла; від’єднати повітряпровід котла від повітряпроводу вентилятора.

Від’єднати паровий котел (рисунок 7) від рами установки, для чого відвернути 6 гайок М12 з болтових з’єднань під рамою установки. Зняти паровий котел з установки за допомогою підйомного пристрою вантажопідємністю не менше 1т і встановити його на заздалегідь підготовлене місце.

Заміна змійовиків парового котла (рисунок 7). Зрізати трубопровід з’єднання з атмосферою сумісно з вентилем біля труби котла зняти іскрогасник, відвернувши 2 фіксуючі гвинти в трубі котла. Зняти кожух 6 за допомогою підйомного пристрою, попередньо від’єднавши 12 болтових з’єднань М12. Розрізати сполучну петлю 2 внутрішніх змійовиків 4 з зовнішнім змійовиком 5. Зняти зовнішній змійовик 5 - для чого відвернути 4 гайки знизу парового котла. Зняти внутрішній змійовик 4, заздалегідь збивши азбестову заглушку.

При складанні парового котла необхідно відновити азбестові заглушки в місцях їх зняття. З’єднання внутрішнього змійовика із зовнішнім (обертовим) відбувається за допомогою зварки. Контроль металу змійовиків в період експлуатації не передбачається. Вживані котельні труби для виготовлення змійовиків визначають розрахунковий термін служби котла.

Заміна пасів. Для заміни клинових пасів в трансмісії установки необхідно зняти захисні кожухи, ослабити натяг пасів за допомогою натягачів і зняти пас, що підлягає заміні; після заміни паса відрегулювати його натяг.

Заміна показника рівня води полягає в заміні зношеної поліхлорвінілової трубки ПВХ-10-2.

Заміна підшипників і ущільнюючих швидкозношуючих виробів ППУА 1600/100 на шасі КрАЗ-65053, КрАЗ-6322 Урал-4320-0001951-40 згідно рисунка 15, на шасі

Урал-4320-0001151-41, Урал-5557-0001151-40 згідно рисунка 16.

Технічний огляд. Даний розділ розроблений відповідно до «Правил пристрою і безпечної експлуатації парових і водопідігрівних котлів», затверджених 28 травня 1993 р. Держгортехнаглядом.

Розділ встановлює об’єм, методи і періодичність технічного огляду елементів парового котла, недоступних для внутрішнього і зовнішніх оглядів..Паровий котел постачається у складі установки і не потребує інструкції по монтажу. Посвідчення про якість монтажу входить в паспорт котла.

Технічний огляд котла. Котел установки повинен піддаватися технічному огляду: первинному, періодичному, позачерговому. Первинний технічний огляд проводиться до установлення котла, а роботу на місці експлуатації інспектором Держміськтехнагляду.

Періодичний технічний огляд котлів, зареєстрованих в органах Держміськтехнагляду, які знаходяться в експлуатації, проводяться інженером спеціалізованої організації, який має дозвіл органів Держміськтехнагляду на виконання цієї роботи у терміни: а) зовнішній і внутрішній огляд - один раз в чотири роки; б) гідравлічні випробування - один раз у вісім років.

Позачерговий технічний огляд проводиться інспектором Держиіськтехнагляду в наступних випадках: а) якщо котел знаходився в бездіяльності протягом більше 12-ти місяців; б) якщо такий огляд необхідний на розгляд інспектора Держміськтехнагляду або особи відповідальної за справність і безпечну експлуатацію котла; в) якщо проведена заміна одного із змійовиків.

Адміністрація зобов’язана самостійно проводити зовнішній і внутрішній огляд після кожного ремонту котла, а так саме перед пред’явленням котла інспектору Держміськтехнагляду, але не швидше ніж через 12 місяців

Зовнішній і внутрішні огляди проводяться:

а) зовнішній огляд - при первинному огляді для перевірки комплектності документації і устаткування, збереження приладів, надійності котла і монтажної рами, огляд в доступних місцях вузлів і деталей котла на відсутність пошкоджень і проведення перевірочних випробувань на робочий тиск 10МПа (100 кгс/см2) протягом 30 хвилин шляхом включення установки в роботу без розпалювання парового котла;

б) зовнішній і внутрішній огляди - при періодичному огляді, позачерговому огляді і при проведенні технічного огляду самостійно адміністрацією для встановлення справності котла і можливості подальшої його роботи.

При зовнішньому і внутрішньому огляді котла і його елементів потрібно звернути увагу на виявлення можливих тріщин, надривів, надщерблень, вигинів і корозії на зовнішніх поверхнях котла і його елементів, порушення щільності зварювальних з’єднань. При сумніві в справності стінок труб зварних швів або на вимогу інспектора Держгортехнагляду повинні проводитися контрольні виміри товщини стінок змійовиків методом ультразвукової дефектоскопії (УЗК). Рекомендується проводити УЗК при напрацюванні котлом ресурсу до капітального ремонту (6000 год.), але не менше одного разу в чотири роки. Перед внутрішнім оглядом з котла необхідно зняти кожух, змійовики ретельно очистити від сажі, золи і шлакових відкладень. Результати технічного огляду необхідно занести у паспорт котла.

Контрольні заміри товщини стінок змійовиків проводяться спеціалізованою лабораторією.

Вимірам підлягають: а) зовнішній змійовик - витки 1, 2, 38, 39, 49; б) внутрішній змійовик - витки 1, 2; в) спіральний стельовий змійовик - витки 1, 2, 3; г) петля спіралі. Виміри рекомендується проводити ультразвуковим товщиноміром «Кварц-6» або іншим приладом, що гарантує не меншу точність заміру. Результати виміру оформляються актом, який повинен зберігатися в паспорті котла.

Гідравлічні випробування проводяться; а) адміністрацією після кожного ремонту котла; б) інспектором Держтехнагляду у встановлені терміни технічного огляду при задовільних результатах зовнішнього і внутрішнього огляу.Котел пред’являється до гідравлічних випробувань із встановленою арматурою і з знятим кожухом.

Гідравлічні випробування проводяться водою з температурою від +5 до +40 0С, при знятих запобіжних клапанах і встановлених замість них заглушках. Пробний тиск на вході в котел 13,73 МПа. Час підйому тиску - 10 хв. Час витримки 10 днів. Тиск потрібно контролювати двома манометрами з класом точності 1,5. Після витримки тиск знизити до 100 МПа, при цьому оглянути всіх зварні з’єднання. Котел вважається справним, якщо витримав гідравлічні випробування і не знайдено видимих залишкових деформацій, тріщин або ознак розриву, течії в зварних з’єднаннях та основному металі. При виявленні дефектів змійовиків зварних з’єднань, металу (тріщин, вигинів, корозії, течії і ін.), а також при зношуванні труб, що перевищує розрахункову (залишкова товщина не менше 3 мм), подальша експлуатація забороняється і проводиться ремонт.

Передбачена заміна змійовиків при ремонті котла. Змійовики виготовляються і поставляються заводом, як запчастини, по окремих замовлення-нарядах. Змійовики поставляються з паспортом. Зварку змійовиків між собою проводити газовою зваркою згідно

ГОСТ 16037-80-3-17. Зварювальний дріт 3 св Г2С по ГОСТ 2247-70. Метод контролю зварювальних з’єднань - ультразвукова дефектоскопія.

Транспортування і зберігання. Установки ППУА можуть транспортуватися від заводу виготівника до споживача залізничним або водним транспортом, а також своїм ходом.

При підготовці установки на зберігання, а також для перевезення залізничним або водним транспортом необхідно: - злити воду з місткості, трубопроводів і змійовиків котла,





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 420 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...