Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Агрегат для депарафінізації АДПМ – 12 150 У1



Призначення. Агрегат призначений для депарафінізації нафтових свердловин гарячою нафтою Тпературі навколишнього повітря від +45 °С до - 40 °С. Наявність технологічних і допоміжних трубопроводів дає можливість швидко підключати агрегат до свердловини і місткості з нафтою. Агрегат легко запускається в роботу, нафта нагрівається до встановленої температури за 20 мін. з моменту пуску.

Застосована незалежна трансмісія приводу основного насоса і паливного насоса з вентилятором, що забезпечує за необхідності попередній підігрів казана без запуску нагнітального насоса.

До складу агрегату входять: нагрівач нафти, нафтова і паливна обв’язування, трансмісії приводу живильного насоса і допоміжного устаткування, система контролю і автоматики, система обігріву живильного насоса вихлопними газами автомобіля, автоматична система пожежогасінні.

Таблиця 3.3 - Технічна характеристика

Модель АДПМ-12/150
Продуктивність по нафті, м3/год  
Робочий тиск, МПа (кг/см2) 16±1(160±10)
Температура нагріву нафти, °С 150±10
Вмістимість паливного бака, м3  
Час роботи в автономному режимі при повній заправці паливного бака, год  
Паливо для нагрівача Дизельне
Середовище, що нагрівається нафта сира
Нагнітаючий насос три плунжерний 1,3ПТ-50Д2
Насос паливний шестеренчастий ШФ 0,6-25Б
Повна маса агрегату, кг  
Габаритні розміри, мм: -довжина -ширина -висота   8000 2500 3600
Максимальна швидкість, км/год  
Базове шасі:
Модель КамАЗ-43114
Двигун:
Модель 740.31 (Євро-2)
Тип дизельний з турбонаддувом
Максимальна потужність, л.с. (кВт), при 2200 об/хв. 240 (176)

Контрольні прилади. Більшість приладів – дистанційної дії. Датчики їх встановлені у відповідних технологічних лініях, а самі прилади розміщені в кабіні автомобіля. Основна частина приладів змонтована на щиті, який прикріплений до панелі приладів автомобіля. Прилади, що розміщені на щиті, показують: температуру нафти до і після нагрівача; тиск палива перед форсункою нагрівача; лічильник часу напрацювання; частоту обертання ведучого вала редуктора 65.05.03.000; рівень палива в баку агрегату. Тиск нафти до нагрівача контролюється з місця оператора по електронному манометру ЕКМ-2У, розташованому на правій стінці кабіни автомобіля.

Окрім перерахованих приладів в технологічних лініях встановлені наступні прилади: термометр, встановлений на розширювачі і такий, що показує температуру нафти після нагрівача; манометри, встановлені на нафтопроводах і такі, що показують, відповідно, тиск нафти до і після нагрівача.

Окрім необхідних контрольно-вимірювальних приладів агрегат оснащений світловою і звуковою сигналізацією, що спрацьовує в аварійних режимах. Лампочки світлової сигналізації розміщені на щиті приладів. Лампочка спалахує при включенні тумблера керівника відкриттям електромагнітного вентиля, встановленого в лінії подачі пального. Лампочка спалахує при замиканні стрілець манометра ЕКМ-2У і сигналізує про падіння тиску в нафтопроводах. Лампочка гасне при розмиканні контактів датчика-реле тиску і сигналізує про підвищення тиску масла в насосі ПТ. Для звукової сигналізації використовується сигнал автомобіля, включений в схему захисту агрегату. Звукова сигналізація включається одночасно із загорянням лампочки при падінні тиску в нафтопроводах. Кнопка служить для знімання звукового сигналу. Електричний лічильник часу напрацювання, встановлений на щиті приладів, включається в дію при запуску насоса ПТ. Іскрогасник агрегату призначений для відведення вихлопних газів двигуна автомобіля в цілях пожежної безпеки. Іскрогасник виконаний з труби 89х2 ГОСТ 10704-76 і прикріплений до глушника автомобіля і нагрівача агрегату. Сходи і огорожі призначені для забезпечення безпеки і зручності обслуговування агрегату. Огорожі виконані у вигляді трубчастих поручнів заввишки 1,25м і встановлені по обидві сторони агрегату.

Вказівка заходів безпеці. До обслуговування агрегату допускаються особи, не молодші 18 років, що пройшли навчання за спеціальною програмою і мають документ на право роботи на агрегаті.

Пройшовши інструктаж і виробниче навчання, робочий може бути допущений до самостійної роботи тільки після перевірки його знань відповідною комісією. Не рідше за один раз на рік повинен проводитися повторний інструктаж по техніці безпеки. При роботі агрегату на свердловині він повинен бути встановлений від неї не ближче 25 м з підвітряного боку.До початку роботи оператор, обслуговуючий агрегат повинен перевірити і переконатися в справному стані всіх його вузлів і систем, наявності кожухів і огорож безпеки. Під час роботи агрегату забороняється знаходження сторонніх людей на агрегаті і в зоні його роботи. Перед роботою агрегату на свердловину всі високонапірні трубопроводи повинні бути опресовані насосом ПТ агрегату на півторакратний тиск від очікуваного максимального в процесі роботи, але не понад 16 МПа.Під час роботи агрегату забороняється проводити які-небудь роботи на агрегаті або кріпити обв’язування гирла свердловини і трубопроводів. Під час роботи агрегат не повинен залишатися без нагляду.

Щодня перевіряти готовність вогнегасників і наявність вуглекислого газу в балоні агрегату, стежити за справністю іскрогасника агрегату. Постійно стежити за станом ущільнень трубопроводів і арматури. Своєчасно підтискати або міняти сальникове набивання. У темний час доби для освітлення користуватися фарою агрегату. Забороняється користуватися відкритим вогнем для освітлення, огляду і прогріву агрегату. Перед проведенням зварювальних ремонтних робіт на агрегаті проводити дренаж нагрівача, насосів і всіх нафтопроводів з подальшою їх пропарюванням. Всі ремонтні роботи, пов’язані з усуненням несправностей, повинні проводитися на зупиненому агрегаті. При цьому двигун автомобіля повинен бути заглушений, тиск в трубопроводах повинен бути скинутий. На агрегаті повинні бути вивішені застережливі таблички. При обв’язуванні агрегату з свердловиною для підтяжки різьбових з’єднань трубопроводів повинен застосовуватися інструмент, що не дає іскр при ударах. Перед розбиранням трубопроводів обов’язково скидати тиск в них. Категорично забороняється палити на агрегаті або в зоні його роботи. Постійно перевіряти стан ланцюжка для відведення статичної електрики. Під час руху агрегату ланцюжок повинен торкатися

Під час роботи агрегату забороняється: чистити і змащувати рухомі частини вручну або за допомогою призначених для цього пристосувань; знімати огорожі або їх окремі частини; гальмувати рухомі частини механізмів підкладенням якихось предметів, чи руками (ногами); направляти, надягати, скидати, натягувати або ослабить ремінні передачі агрегату; працювати при виявленні витоків нафти або палива через нещільність з’єднань.

Трубопроводи і інші елементи агрегатів, що мають температуру +45˚С і вище, в місцях можливого зіткнення з ними при роботі, щоб уникнути опіків людей повинні мати огорожі, передбачені конструкцією агрегату.

Агрегат повинен бути негайно зупинений і роботи на нім припинені в наступних випадках: при виникненні пожежі на агрегаті; при прориві технологічних трубопроводів; при виявленні неполадок в трансмісіях приводу устаткування(обрив ременя, стукоти в насосах або редукторах і т.д.); при інших порушеннях нормальної роботи систем агрегату, що загрожують безпеці обслуговуючого персоналу.

Підготовка агрегата до роботи Перед введенням агрегату в експлуатацію провести огляд агрегату, перевірити комплектність і провести розконсервовування.

Розконсервовування насоса ПТ і автомобіля провести згідно інструкції заводоа-виготівників цих виробів. Розконсервовування решти устаткування агрегату провести в наступному порядку: зняти із зовнішніх поверхонь, законсервованих мастилами, надлишок мастила і протерти їх дрантям, змоченим бензином; деталі і інструмент, повністю змащені консистентними мастилами, на 2…8 хвилин занурити в рідке мінеральне масло з температурою 105…110˚С або нагрівати до 110…120˚С і дати стекти розплавленому мастилу; після цього деталі промити бензином. Перевірити і підтягти кріплення болтових, фланцевих і штуцерних з’єднань. аправити агрегат змащувальними матеріалами.

У холодну пору року прогріти парою або гарячою водою паливний і нагнітальний насоси і трубопроводи, що підводять. Перед виїздом на свердловину перевірити заправку агрегату паливом, а також наявність масла в картерах насоса ПТ і редукторі. При необхідності провести дозаправку, використовуючи відповідні сезону марки масел. При роботі свердловини агрегат повинен встановлюватися на рівному місці з підвітряного боку від неї.

Порядок роботи Агрегат обслуговують дві людини: оператор-машиніст і його помічник. Один з них є водієм автомобіля. Паспортні характеристики агрегату АДПМ-12/150 У1 забезпечуються при включенні четвертої передачі коробки швидкостей автомобіля і підтримці 1350 об/хв по тахометру на щиті приладів агрегату. При зниженні оборотів двигуна погіршуються теплотехнічні показники агрегату. Робота на інших передачах не рекомендується. Порядок спостереження за агрегатом і його системами під час роботи.

Під час роботи оператор повинен підтримувати оптимальний режим, контролюючи нормальне функціонування систем агрегату по приладах і зовнішнім оглядом. При цьому необхідно: стежити, щоб температура нагріву нафти не перевищувала вказаної в наряді на обробку даної свердловини і у всіх випадках не перевищувала +150˚С; стежити за тиском в системі насоса ПТ по лампочці; стежити за нагрівом підшипників і корпусів редуктора і насосів; підтримувати оптимальний режим горіння в топці нагрівача, не допускаючи димний вихлоп і викидання іскр з труби нагрівача; стежити за герметичністю з’єднань всіх трубопроводів і арматури; стежити за надходженням рідини до сальників насоса ПТ, періодично відкриваючи вентиль. При цьому через вентиль повинна поступати рідина.

Аварійна зупинка агрегату. Для аварійної зупинки агрегату, коли виникає необхідність гасіння пожежі в топці нагрівача, витиснути муфту зчеплення і вимкнути коробку відбору потужності агрегату. При цьому автоматично повинні зупинитися всі механізми агрегату і включитися подача інертного газу в топку нагрівача. У разі відмови системи автоматики включити подачу інертного газу уручну вентилем. Якщо немає необхідності включення подачі інертного газу в топку нагрівача, то заздалегідь необхідно вимкнути живлення щитка агрегату, а потім вимкнути коробку відбору потужності, зупинивши всі механізми агрегату.

Особливості експлуатації агрегату АДПМ-12/150 У1. Для виключення коробки відбору потужності в трансмісії приводу допоміжного устаткування, а також для включення вентиля ВВ-32Ш в системі КВПіА використовується повітря, що відбирається з пневмосистеми автомобіля. У зв’язку з цим необхідно постійно стежити за тиском повітря в пневмосистемі автомобіля, яке повинне бути не меншого 0,3 Мпа. При роботі насоса ПТ з колектором-ковпаком значно підвищуються вимоги до герметичності всмоктуючого тракту агрегату. Втрата герметичності веде до підсосу повітря і, як наслідок, до зниження подачі насоса, що може викликати перегрівши нафти, прогорання змійовиків нагрівача. Щоб уникнути цього постійно звертати увагу: на герметичність з’єднання всмоктуючих рукавів до цестерни і агрегату; на герметичність заглушок і арматури ковпака-колектора і його з’єднання з насосом ПТ.

Зниження подачі насоса ПТ може відбутися також при заляганні його клапанів із-за попадання під них механічних домішок і шламу, які можуть бути в нафті. Щоб уникнути цього необхідно використовувати для роботи агрегату чисті автоцистерни і містити в працездатному стані фільтри, вбудовані в наконечники всмоктуючих рукавів, використовувати для роботи нафту відповідного складу.

Система автоматики агрегату включається в дію при замиканні контактів манометра ЭКМ-2У, встановленого в кабіні автомобіля. При витіку рідини з капіляра, що сполучає манометр з роздільником, встановленим на нафтопроводі перед нагрівачем, свідчення манометра спотворюються (занижуються). Щоб уникнути помилкового спрацьовування системи автоматики постійно звіряти свідчення манометра ЭКМ-2У з показниками манометра, встановленого на нафтопроводі перед нагрівачем. У разі розбіжності показників більш, ніж на 1 МПа слід усунути цю несправність (усунення несправності дивитеся розділ 9). Слід також врахувати, що при значному витоку рідини з капіляра походить пробій мембрани, наявної в роздільнику. Це призводить до того (особливо в холодну пору року), що капіляр закупорюється нафтою і манометр ЭКМ-2У перестає функціонувати.

Включення трансмісії приводу допоміжного устаткування слід проводити на найменших оборотах двигуна, щоб никнути зриву шпонки на привідному валу паливного насоса. Щоб уникнути зниження продуктивності паливного насоса із-за попадання води, щозмінно до включення насоса в роботу зливати відстій з паливного бака агрегату.

Консервація. Консервацію агрегату проводити при перерві в роботі більш 2-х місяців, а також при постановці на зберігання. Консервацію автомобіля і насосів проводити згідно інструкції заводів-виготівників. Консервація вузлів і деталей агрегату повинна проводитися згідно ГОСТ 9014-78 для виробів групи П. При цьому поверхні, що підлягають консервації, повинні бути очищені від механічних забруднень, знежирені і висушені. Місця з пошкодженим покриттям зачистити наждачним папером, пофарбувати. Перед консервацією змійовиків нагрівача і нафтопроводів необхідно провести їх дренаж і продування стислим повітрям, висушити. Консервацію змійовиків нагрівача і нафтопроводів проводити заповненням інертного газу. Після заповнення перекрити відповідну замоч ну арматуру. Консервацію насосів і редукторів проводити відповідно до таблиці. Робочі поверхні кранів, штуцери і гайки допоміжних трубопроводів, ЗІП агрегату, а також інші незабарвлені металеві поверхні агрегату покрити при консервації мастилом К-1 по ГОСТ 10877-76. різьбові кінці після нанесення мастила обернути вологонепроникним папером і обв’язати шпагатом. Термін захисту консервації – не більш 3-х років





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 562 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...