Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розробка заходів захисту від ураження електричним струмом



Заходи щодо захисту від ураження електричним струмом в освітлювальних та опромінювальних установках визначаються "Правилами техніки безпеки при експлуатації освітлювальних і опромінювальних електроустановок в сільському господарстві "

Електропостачання освітлювальних та опромінювальних електроустановок в сільськогосподарських виробничих приміщеннях повинно здійснюватись від окремої ввідно розподільчої шафи. Шафа повинна встановлюватися в щитовій, корпус якої повинен бути заземлений і зануленим. В шафі повинен бути ввідний рубильник або автоматичний вимикач для вимикання установок, а також запобіжники або автоматичні вимикачі для захисту чотирьохпровідних мереж які живлять ящики керування освітлювальних та опромінювальних установок.

У щитках потрібно вказувати номер освітлювальної (опромінювальної) групи або установки та номінальний струм розчіплювачів автоматичних вимикачів або плавких вставок запобіжників а також марку та переріз проводів або кабелів.

Шафа повинна надійно зачинятися і мати на дверях попереджувальний напис

Найменша висота підвісу світильників з лампами розжарювання допускається 2,5…3м, а світильників з люмінесцентними лампами - 2,5 м за умови, що контактні частини недоступні ятя випадкового дотику (особливо в теплицях).

Металеві корпуси шаф, щитків, світильників, опромінювачів підлягають обов'язковому зануленню а ввідні шафи троси, електропроводок, технологічне обладнання -- заземленню

При використанні рухомих освітлювальних і опромінювальних установок потрібно використовувати кабеля з мідними гнучкими жилами в подвійній ізоляції.

До апаратів керування та арматури світильників і опрмінювачів жили проводів і кабелів дозволяється приєднунувати за допомогою наконечників або спеціальних затискачів. Приєднання жил проводів або кабелів з алюмінієвими жилами дозволяється при наявності у світильників контактної арматури, спеціально призначеної для алюмінієвих проводів. Одножильні проводи перерізом до 10 мм та багатожильні з перерізом до 2,5 мм2 дозволяється приєднувати, без наконечників, однак кінці багатожильних проводів необхідно лагодити.

З’єднання та відгалуження проводів, прокладених у грубах, виконуються в з’єднувальних коробах.

Прокладають мережі освітлювальних і опромінювальних установок в трубах тільки при техніко - економічному обгрунтуванні необхідності даного способу.

Вимоги електробезпеки для освітлюнальних та опромінювальних установок: --- забезпечити безперебійність і надійність роботи джерел світла та освітлювального обладнання в конкретних умовах навколишнього середовища;

- виконувати монтажні роботи з мінімальними затратами коштів і дефіцитних матеріалів (особливо міді, алюмінію та сталевих труб);

- запобігати виникненню пожежі, вибуху та ураженню електричним струмом

по можливості замінювати зношені або ушкоджені проводи або кабелі в процесі експлуатації;

- установка повинна бути зручною для обслуговування і не заважати виконанню технологічних процесів у приміщенні;

- електропроводка повинна мати достатню механічну міцність та стійкість до можливих механічних ушкоджень;

- ультрафіолетові опромінювальні установки повинні забезпечувати відсутність шкідливого впливу бактерицидного випромінювання на обслуговуючий персонал тварин, птахів, рослини;

- запобігти пошкодженню газорозрядних ламп і розповсюдженню в приміщенні, шкідливих сполук ртуті.

Приведені заходи і вимоги техніки безпеки повинні бути враховані при виконані курсової роботи.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 489 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...