Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розрахунок та вибір установок інфрачервоного (ІЧ) опромінення



Послідовність розрахунку установок інфрачервоного опромінення

1. Залежно від призначення приміщення, виду тварин, технології їх утримання вибирають тип опромінювачів і опромінювальних установок, їх кількість.

2. Визначають необхідну інфрачервону опроміненість на тілі тварини за формулою

ЕІЧ = (Ео-st)(1-D/L)

де Ео - оптимальна опроміненість для новонародженого, що знаходиться в сухому приміщенні при температурі t = 0 °С(табл.);

s - температурний градієнт опроміненості,

s - 25 Вт / м2 · град

(для ягнят s=13Вт / м2· град);

D - вік тварини, днів;

t - температура повітря в приміщенні;

L - кількість днів повної температурної адаптації, в середньому L - 100 дн.

3. Визначаться висота підвісу ламп над спиною тварини за формулою:

h=

де Iαo - сила світла дзеркальної лампи в напрямку α = 0, (Л-5, рис. 136), Вт/ср;

z - коефіцієнт нерівномірності опроміненості, z=1,2... 1,6 для КСС (крива сили світла) косинусного і глибокого світлорозподілу, z=1 для широкого світлорозподілу.

Таблиця 8

Необхідна опроміненість для новонароджених тварин при нульовій температурі навколишнього середовища

Початкова опроміненість Молодняк тварин
Курча Поросят Телят Ягнят Індичат Гусенята
ЕО.Вт/м2            

Приклад Розрахувати висоту підвісу опромінювача "Луч", якщо він опромінює дві суміжні клітки з телятами 10...45 - денного віку. Мінімальна температура в телятнику +8оС

Розв’язок. Визначаємо необхідну інфрачервону опроміненість на тілі теляти за формулою.

ЕІЧ=(ЕО-st)(1-D/L)

де Ео - оптимальна опроміненість для новонародженого, що знаходиться в

сухому приміщенні при температурі t =0 °С, (Ео = 500 Вт / м2);

s - температурний градієнт опроміненості, s = 25 Вт / м2·град;

D - вік тварини, днів (D =10);

t - температура повітря в приміщенні, °С (t = 8);

L - кількість днів повної температурної адаптації, дн (L = І00).

ЕІЧ=(500 - 25 · 8)(1 - 10 / 100) = 270 Вт / м2;

Визначаємо висота підвісу ламп над спиною телят за формулою:

h=

де „ - сила світла зеркальної лампи ( = 155 Вт /ср);

z- коефіцієнт нерівномірності опроміненості, (z = 1,2).

h = =0,69м.

Приймаємо кут нахилу ІЧ лампи 45°, визначаємо висоту підвісу над підлогою:

Н=h/cos2 α+hp; H=0,69 / 0,7 + 0,75 = 1,74 м,

hp - Висота від підлоги до спини тварини, м (hр = 0,75м).

Після 45 днів потреба в ІЧ опроміненні телят скорочується до 195 Вт / м2 (згідно зоотехнічних норм), тому при необхідності зміни дози ІЧ опромінення при допомозі зміни висоти, розрахунки проводяться анологічно, враховуючи зміну попередніх вихідних даних.

Електрична частина проекту

Вибір напруги та схеми живлення

Для живлення освітлювальних і опромінювальних установок сільськогосподарських приміщень і будівель приймаються переважно трифазні чотирипроводні мережі змінного струму і напругою 380/220 В із заземленою нейтралью та 220В при ізольованій нейтралі.

Зниження напруги у найбільш віддалених ламп при нормальному режимі роботи лінії не повинно перевищувати 7,5 % (для внутрішніх електропроводок -- 2,5%) номінальною значення, й установках з газорозрядними люмінесцентними лампами не допускаються навіть короткочасне зниження напруги нижче 90 % номінального значення. Максимальна напруга, яка допускається для ламп, визначається конструкцією світильника, типом джерела світла (оптичного випромінювання), системою освітлення, категорією приміщення за умовою енергобезпеки, висотою підвісу світильників і т. д.

Слід відмітити, що в приміщеннях з особливо важкими умовами середовища (вологих, жарких, запилених) при висоті підвісу світильників менше 2,5 м рекомендується приймати напругу до 42 В для живлення загального освітлення світильника будь-якої конструкції.

При напрузі основних електроприймачів 380 В живлення робочого освітлення повинно виконуватись від спільних для силового та освітлювального навантаження трифазних трансформаторів з заземленою нейтраллю.

Вибір напруги освітлювальної мережі залежно від характеристики приміщеннях

Живлення робочого освітлення від силової мережі допускається за умови додержання вимог щодо рівня та постійності напруги в приміщеннях, які мають природне освітлення. В цих випадках освітлювальна мережа приєднується до вивідних затискачів силових розподільних пунктів чи безпосередньо до силових ліній електропостачання.

У сільськогосподарських приміщеннях допускається можливість живлення аварійного чи чергового освітлення не тільки від незалежного джерела живлення, а також від вводу спільного з робочим освітленням.

У цих випадках мережа аварійного чи чергового освітлення повинні приєднуватись до ввідних затискачів апаратів, установлених на вводі робочого освітлення. В тваринницьких приміщеннях і пташниках світильники чергового освітлення виділяються в окрему групу в яку можуть входити і світильники освітлення входів до приміщення.

Вибір схем живлення освітлювальних і опромінювальних установок

Джерела випромінювання в електричну мережу вмикаються паралельно в групи. У мережах змінного струму 380 / 220 В переважно використовуються такі схеми групової мережі.

При глухо заземленій нейтралі - двопровідна однофазна, двопровідна - двофазна, трипровідна двофазна з нульовим проводом трипровідна трифазна, чотирипровідна трифазна з нульовим проводом;

у двопровідних лініях з нульовим проводом захисний та вимикаючий апарати допускається встановлювати тільки в фазному проводі;

встановлення запобіжників в нульових провідниках три- та чотирипровідних мережах забороняється, а встановлення автоматичних вимикачів з електромагнітними розчіплювачами допускається при умові, що при їх спрацюванні відключаються від мережі одночасно всі провідники, що знаходяться під напругою;

при великій потужності системи освітлення в будівлі допускається встановлювати декілька групових щитків, які живляться однією магістралью від вводу.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 907 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...