Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні рекомендації до практичного заняття



1. Студентам належить під час підготовки до практичного заняття за завданням викладача знайти у різних джерелах системи і методи оцінки персоналу, які існують у вітчизняній практиці та закордонному досвіді роботи з персоналом. На занятті мають бути розглянуті різні системи оцінювання персоналу. У ході обговорення їх застосування важливо знайти переваги та недоліки різних систем, визначитися із правилами і ситуаціями їх застосування.

2. На наступному етапі необхідно проаналізувати ситуації щодо проведення оцінки персоналу організації. Для цього можуть бути використані ситуації попереднього практичного заняття, а можуть бути наведені нові.

Наприклад:

У компанії «Макдональд», що діє в харчовій промисловості й громадському харчуванні, використається оцінка працівників по 9 факторах результативності, оцінюваним по 5-бальній шкалі: 1) знання роботи (чи має працівник ясне розуміння змісту роботи і її цілей); 2) необхідність контролю за його діяльністю з боку начальника (наскільки старанний при виконанні виробничих завдань, чи дотримує дисципліну праці, включаючи час обідів, перерв й ін.); 3) стиль роботи (чи завжди приймає обмірковані рішення); 4) ініціативність (чи має бажання приймати на себе додаткову відповідальність, як сприймає нові ідеї); 5) схильність до співробітництва (чи проявляє готовність і здатність працювати разом з колегами й підлеглими) і інші фактори. Від керівника потрібно підтвердити оцінку - розкрити в писемній формі конкретні дії працівника або рішення, які ними приймалися, продемонстроване ним відношення до виконання обов'язків у тій або іншій ситуації, а бажаніше всього - указати конкретні результати, отримані працівником, які підтверджували б оцінку.

Прокоментуйте, будь ласка, таку методику оцінки персоналу. Що ви взяли б на озброєння для своєї організації, чим би доповнили запропонований опитувальник?

3. Складіть критерії оцінки персоналу у своїй фірмі-легенді.

Група може бути поділена на кілька малих підгруп, які будуть складати опитувальні листи для оцінювання різних категорій персоналу. Виконане завдання обговорюється у навчальній групі, за необхідності вносяться корективи.

4. Найбільш розповсюдженою формою оцінювання персоналу на українських підприємствах є атестація. З теорії студенти знають, що уявляє собою цей вид оцінювання персоналу. Перш ніж студентам буде запропоновано складення алгоритму атестації у фірмі-легенді, їм пропонується визначити „плюси” та „мінуси” атестації. Для підбиття підсумків студентам пропонується порівняти свої відповіді із визначеннями фахівців аби вони як майбутні керівники зрозуміли важливість і складність процесу проведення атестаційних випробувань, становище персоналу, який має пройти через цю процедуру.

5. На завершальному етапі необхідно скласти алгоритм організації та проведення атестації персоналу у фірмі-легенді.

Бібліографічний список:

[1; 2; 3; 5; 6; 18; 19; 22; 25; 26; 30; 51; 53; 54]





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 244 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...