Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальна будова кабіни. Призначення, будова та робота пристроїв для очищення і обмивання вітрового скла, обігріву та вентиляції кабіни



Кузов автомобіля.

Кузов автомобіля служить для розміщення водія, перевезення особового складу і вантажів. У вантажного автомобіля кузов утворюють кабіна, вантажна платформа і оперення.

Кабіна і її устаткування.

Кабіна є робочим місцем водія. У ній розміщуються органи управління автомобілем і контрольні прилади.

У автомобіля ЗІЛ-131 кабіна металева, тримісна, розташована за двигуном. Кабіна кріпиться до рами в трьох місцях: спереду — до кронштейнів лонжеронів рами через гумові подушки, а ззаду — через сережку, що гойдається, і гумову втулку до опорного кронштейна другої поперечини рами.

Кабіна має панорамне вітрове скло, яке не відкривається, та складається з двох половин. У даху кабіни є два вентиляційні люки з кришками. Двері кабіни забезпечуються замками, що відкриваються зовні і зсередини. Для відкриття кабіни необхідно натиснути кнопку ручки. Праві двері можуть бути замкнуті зовні ключем від вмикача запалення. При русі автомобіля замки повинні бути встановлені на запобіжник Двері кабіни мають стекла, що опускаються, і поворотні кватирки. Підйом стекол дверей і надійна їх фіксація в піднятому положенні здійснюються одноважельними склопід'ємниками, які мають гальмівний механізм, змонтований в барабані на приводному валу, що оберігає скло від довільного опускання. У експлуатації вони не вимагають регулювання. Склопід'ємники дверей, замки і приводи замків дверей змащують мастилом МЗ-10. В процесі експлуатації їх треба мастити відповідно до карти змазування. Встановлюють і знімають замки і склопід'ємників через люк внутрішньої панелі дверей.

Сидіння в кабіні: одномісне сидіння для водія і двомісне для пасажирів. Подушку пасажирського сидіння встановлюють в підставку (у підставці зберігається інструмент), а спинку навішують на задню стінку кабіни. Пасажирське сидіння регулювання не має. Сидіння водія регулюють в горизонтальному і вертикальному напрямах, а також по нахилу спинки.

Сидіння водія складається з подушки і спинки, встановлених на трубчастому каркасі, до нього прикріплені рухомі направляючі механізму горизонтального пересування сидіння і кронштейни, яким сидіння кріпиться до підлоги кабіни. Ліва рухома направляюча має вісім вертикальних вирізів для стопоріння.

Для здійснення вертикального регулювання в кронштейнах є три круглих і три овальні отвори. Перестановкою сидіння на відповідні отвори кронштейна змінюють положення сидіння водія по висоті. Горизонтальне переміщення сидіння здійснюється за допомогою пересування рухомих направляючих, на яких кріпиться каркас сидіння. Для пересування необхідно підняти вгору важіль, розташований зліва від сидіння. У разі потреби переміщення сидіння в заднє положення на величину, більшу, ніж допускає горизонтальне положення сидіння, треба змінити нахил сидіння. Зміна кутів нахилу спинки сидіння водія здійснюється установкою кронштейна кріплення в потрібний отвір.

Вентиляція кабіни в літній час здійснюється за рахунок стекол дверей, відкриття верхніх вентиляційних люків, що опускаються, а також за допомогою поворотних кватирок у вікнах дверей. Свіже повітря може поступати також через правий вентиляційний канал, розташований в бризговику крила. У передній частині цього каналу є заслінка, яка управляється уручну через облицьовування радіатора. У зимовий час заслінка вентиляційного канала повинна бути закрита.

Опалювач кабіни розташований з правого боку під панеллю приладів. Радіатор опалювача включений в систему охолоджування двигуна. Гаряча вода поступає в радіатор опалювача з головки блоку через кран. По шлангу вода поступає в радіатор опалювача, виходить з нього через верхню трубку і далі по трубопроводу зливається у всмоктуючу порожнину водяного насоса. Подача повітря в опалювач регулюється заслінкою, розташованою в нижній частині кожуха радіатора. Вісь заслінки у вигляді важеля з рукояткою виведена з кожуха опалювача зліва. Положення важеля співпадає з площиною заслінки і фіксується западинами пружинної пластини, прикріпленої до кожуха. Важіль заслінки має три фіксовані положення:

перше — вертикальне: заслінка закриває доступ свіжого повітря з вентиляційного канала; в цьому випадку повітря може поступати в опалювач тільки з кабіни;

друге — похиле; заслінка відкриває доступ свіжого повітря в опалювач і перегороджує надходження повітря в кабіну;

третє — горизонтальне; заслінка відкриває вхід свіжому повітрю для вентиляції кабіни.

34. ручка заслінки обігріву вітрового скла й кабіни 35. заслінка, що регулює обігрів вітрових стекол і подачу повітря в кабіну 36. кран системи нагрівника для подачі гарячої рідини від впускного трубопроводу двигуна 37. шланг подачі гарячої рідини в систему нагрівника 38. шланг зливу рідини до водяного насосу системи охолодження двигуна 39. шланг подачі гарячого повітря  

26. вентилятор нагрівника 27. електродвигун вентилятора 28. заслінка, що регулює подачу повітря в нагрівник 29. корпус нагрівника 30. рукоятка керування заслінкою нагрівника 31. шланги подачі гарячого повтря для обігріву вітрового скла 32. сопло обігріву вітрового скла 33. короб каналу обігріву вітровго скла й кабіни  


Більша частина нагрітого повітря подається вентилятором в повітророзподільний канал, менша частина — в кабіну до ніг пасажира. З повітророзподільного каналу повітря по шлангах поступає до сопел вітрового скла і через отвір в кінці каналу, що перекривається заслінкою, до ніг водія. Заслінка управляється рукояткою, розташованою на майданчику щитка приладів. Вентилятор опалювача слід включати тільки після прогрівання двигуна. Перемикач вентилятора опалювача розташований на нижній кромці щитка приладів. Перемикач — трьохпозиційний. При середньому положенні важеля перемикача вентилятор вимкнений.

Ефективність опалювача залежить головним чином від температури води в системі охолоджування двигуна. При температурі нижче 75ºС ефективність опалювача різко знижується. Кран опалювача взимку повинен бути повністю відкритий.

При безгаражному зберіганні автомобіля взимку після зливу рідини з системи охолоджування кран опалювача слід закривати. Після пуску двигуна і його прогрівання треба відкрити кран на 20—30 сек, підвищити частоту обертання колінчастого валу двигуна, не включаючи вентилятор опалювача. Це необхідне зробити для того, щоб не допустити замерзання рідини в радіаторі опалювача, оскільки при малій частоті обертання колінчастого валу під час прогрівання двигуна водяний насос тільки частково заповнює радіатор опалювача і не створює циркуляції води в системі опалювання. Перед зимовою експлуатацією необхідно очистити систему опалювання від накипу і перевірити стан прохідних перетинів трубопроводів і крана.

Склоочисник вітрового скла кабіни включений в пневматичну систему гальмівного приводу. Склоочисник складається з пневматичного двигуна із золотниковим розподільником і механізмом укладання щіток, вбудованим в розподільник, двох щіток з важелями і тягою, крана управління склоочисником. Включається склоочисник поворотом крана проти ходу годинникової стрілки. При обертанні головки крана в цьому ж напрямі швидкість руху щіток збільшується. При повороті головки крану управо до упору склоочисник вимикається, при цьому щітки автоматично укладаються по нижній кромці вітрового скла. Якщо механізм укладання щіток не спрацює, необхідно повторно включитиі вимкнути кран.

       
 
8. кран керування склоочищувачами 9. головка крана керування 10. гумовий резервуар для фільтрованої води обмивання вітрового скла (2,5 л) 11. форсунка обмивання вітрового скла 12. тяга склоочисника 13. шланг для забору води 14. педаль привода насоса 15. діафрагмовий насос системи обмивання вітрового скла 16. шланг для подачі води 17. важіль щітки склоочисника
 
18. щітка склоочисника 19. пневматичний двигун склоочисника 20. двоплечий важіль привода щіток склоочисника 21. трубка до манометра гальмової системи 22. кулька з каліброваним отвором-жиклером форсунки 23. штуцер форсунки 24. головка жиклера форсунки 25. кульковий клапан  
 


Оперення

Оперення автомобіля додає йому привабливий зовнішній вигляд, зменшує опір повітря при русі, оберігає двигун і інші агрегати і прилади від попадання на них атмосферних опадів і бруду.

До оперення вантажного автомобіля відносяться: облицьовування радіатора, капот, боковини капота, крила, бризговики, підніжки. Оперення в зборі кріпиться до рами автомобіля і до кабіни, а бризговики до вантажної платформи. Окремі елементи оперення знімні.

У автомобілів ЗІЛ-131 і ЗІЛ-130 капот алігаторного типу, кут відкриття — 90° (для полегшення робіт по обслуговуванню і ремонту двигуна). Для запобігання довільному закриттю капота праве навішування має запобіжний гачок, яким фіксується капот у відкритому положенні. Замок капота у цих автомобілів змонтований на верхній частині облицьовування радіатора. Щоб відкрити капот, потрібно рукою через отвір в облицьовуванні радіатора повернути на себе важіль замку, після чого капот підніметься на невелику величину. Через щілину, що утворилася між капотом і облицьовуванням натискають на важіль запобіжника і виводять його гачок з отвору в облицьовуванні. Після цього капот підіймається і встановлюється у відкритому положенні.

Характеристика і устрій кабіни автомобіля КамАЗ-4310

Кабіна автомобіля КамАЗ-4310 передня, розташована над двигуном, перекидається вперед, суцільнометалева, зварна, тримісна. Кабіна має надійну термошумоізоляцію, м'яку оббивку, зручні регульовані сидіння. Панелі кабіни виготовлені з листової сталі. Кріплення кабіни до рами здійснюється в чотирьох місцях: за допомогою двох передніх шарнірних опор і двох ресор, забезпечених амортизаторами, в її задній частині. Для полегшення перекидання кабіни вона обладнана врівноважуючим механізмом.

Конструктивною особливістю кабіни є передня облицювальна панель, при підйомі якої відкривається вільний доступ до опалювача, до приладів електроустаткування, до монтажних схем електричних і пневматичних систем, пристроїв очищення і обмивання вітрових стекол, до передніх опор кабіни. У піднятому положенні облицювальна панель фіксується двома телескопічними упорами.

Передні шарнірні опори дозволяють перекидати кабіну вперед. Нижні кронштейни передніх опор прикріплені болтами до першої поперечини рами, а верхні кронштейни до передньої балки підлоги. Верхні кронштейни повертаються на пальцях, закріплених в нижніх кронштейнах. У отвори верхніх кронштейнів вставлені гумові кільця ущільнювачів для запобігання попаданню бруду і вологи між поверхнями шарніра, що труться. У корпуси верхніх кронштейнів вставлені гумові подушки, які пом'якшують коливання, що передаються від рами до кабіни через передні опори.

У отворах нижніх кронштейнів закріплені торсіони механізму урівноваження кабіни, що полегшує перекидання кабіни вперед. Кут нахилу кабіни, що допускається обмежувачем, складає 42°, а максимальний кут нахилу кабіни, необхідний для демонтажу двигуна, рівний 60°, але при цьому треба зняти облицювальну панель кабіни і бампер.

Механізм урівноваження кабіни торсіонного типу, складається з двох взаємозамінних торсіонів з важелями. Квадратний кінець торсіона запресований в нижній кронштейн передньої опори кабіни, інший кінець торсіона вільно встановлений в гумовій втулці. Важіль стяжним болтом жорстко закріплений з шліцьового кінця торсіона. Верхній кінець важеля упирається в опору важеля торсіона, яка прикріплена до поперечної балки підлоги.

Задні опори кабіни листові ресори, що працюють з гідравлічними телескопічними амортизаторами. Передня частина ресори стрем’янкою і болтом прикріплена до кронштейна, закріпленого на рамі. У нижньому кронштейні закріплена проушина амортизатора. Верхній кінець амортизатора і проушина ресори закріплені в обоймі ресори. Переміщення ресори обмежується гумовим буфером, який при ходу ресори більше 25 мм упирається в раму. На задніх опорах кабіна фіксується замковим пристроєм, що складається з корпусу, прикріпленого болтами до подовжньої балки кабіни, крюка замку, рукоятки і запобіжного крюка з пружиною. Скоба замка приварена до кронштейна, закріпленого на обоймі ресори задньої опори кабіни. На кронштейні закріплена гумова подушка, на яку спирається корпус замка при транспортному положенні кабіни.

При фіксації кабіни скоба входить в паз корпусу замка, а його крюк зачіпляється скобою. Паз, виконаний по колу, забезпечує при замиканні кабіни підтягання корпусу замка до гумової подушки на кронштейні скоби. Для цього рукоятку замка треба встановити в крайнє верхнє положення. Запобіжний крюк при замиканні кабіни защипується автоматично. Для перекидання кабіни необхідно повернути рукоятки обох замків в крайнє нижнє положення, а потім вивести запобіжний крюк із зачіпки з скобою.

Вітрове вікно складається з двох плоских, тришарових полірованих стекол типу «триплекс». Два задні вікна кабіни мають загартовані неполіровані стекла високої міцності.

Пристрій для очищення вітрових стекол складається з двох пневматичних однощіточних склоочисників, двох кранів управління і трубопроводів. Лівий кран управляє роботою склоочисника і пристроєм для обмивання вітрових стекол. Щітки склоочисників приводяться в дію поршневими пневмодвгунами. Спеціальні пристрої фіксують щітки в нижньому положенні. Кут повертання щіток 90 ± 5°. Щітки склоочисників працюють із швидкістю 20—30 або близько 50 подвійних ходів в хвилину. Ручки включення склоочисників розташовуються під щитком приладів, праворуч від рульової колонки. При поступальному переміщенні ручки в крані включається одне з трьох фіксованих положень.

Пристрій для обмивання вітрових стекол включає діафрагменний насос, що працює від стислого повітря, поліетиленовий бачок і трубки з двома одноструменевими жиклерами. Пристрій приводиться в дію краном управління лівим склоочисником.

Перед включенням склоочисника необхідно натиснути на ручку до упору. Потім потягнути її па себе, встановивши шток в друге або третє положення. При цьому стисле повітря поступить до золотника, що направляє повітря по черзі то в одну, то в іншу порожнину пневмодвигуна, поршень якого приводить в рух важіль з щіткою. Для виключення склоочисника необхідно натиснути на ручку крана до упору, при цьому щітки встановлюють в нижньому положенні. Насос приводиться в дію переміщенням лівої ручки крана управління на себе до упору. У цьому положенні ручку утримувати не більш 1 сек., після чого вона автоматично повертається в третє фіксоване положення. При переміщенні штока стисле повітря поступає в діафрагменний насос. Рідина, що є в насосі, видавлюється діафрагмою до жиклерів. Після спрацьовування насоса діафрагма випрямляється, в порожнині під нею створюється розрідження, і з бачка поступає нова порція рідини. Насос постійно заповнений рідиною і готовий до дії.

Двері кабіни складаються із зовнішніх і внутрішніх панелей, які зварені по периметру. Вони мають поворотні кватирки, стекла з механізмом підйому і опускання, замки із зовнішніми і внутрішніми ручками.

Замок дверей відмикається зовні натисненням на кнопку ручки, а зсередини — поворотом ручки на себе. Корпус замка виконаний спільно з клином, що фіксує двері в отворі. При закритті дверей клин входить між скобою фіксатора і стійкою отвору дверей. Стекла дверей кабіни загартовані, неполіровані, переміщаються в направляючих за допомогою склопід'ємників з механічним приводом. У приводі склопід'ємника є гальмівний механіз м, завдяки якому скло може бути зафіксоване в будь-якому заданому положенні. Монтаж і демонтаж замків, склопід'ємників і стекол необхідно виконувати через люк внутрішньої панелі дверей.

Автомобіль обладнаний сидінням водія і двома одномісними сидіннями для пасажирів. Для зручності і зменшення стомлюваності сидіння водія має механізм підресорювання торсіонного типу з газонаповненим амортизаторем. Підресорювання здійснюється торсіоном, встановленим в трубі. Один кінець торсіона закріплений наглухо, другий сполучений з важелем механізму регулювання жорсткості підвіски. Для гасіння коливань сидіння при русі по нерівній дорозі використовується газонаповнений телескопічний амортизатор, встановлений за спинкою сидіння. Один кінець амортизатора закріплений на основі сидіння, а інший — в поперечині його остову. Хід підвіски сидіння 88 мм. Підвіска розрахована на масу водія 50—130 кг. Подовжнє переміщення сидіння при регулюванні здійснюється переміщенням сидіння уздовж нерухомих направляючих, прикріплених до підлоги кабіни. Сидіння за допомогою стопора фіксується в одному з десяти положень. Подушка і спинка сидіння зроблені з губчастої гуми і оббиті штучною шкірою. Ліве пасажирське сидіння виконане аналогічно з сидінням водія, але не має підвіски і не регулюється. Праве пасажирське сидіння є кріслом з металевим пружинним каркасом. Воно має механізм регулювання подовжнього переміщення, аналогічний механізму сидіння водія. Спинка може зайняти одне з п'яти фіксованих положень. Сидіння має два підлокітники, що відкидаються

Опалювач служить для подачі теплого повітря і обігріву вітрового скла і стекол дверей. Радіатор опалювача включений в систему охолоджування двигуна. Гаряча охолоджуюча рідина поступає в нижню частину радіатора опалювача з кутового патрубка, розташованого на верхній площині блок -картера. Радіатор розміщений в ніші із зовнішньої сторони кабіни під облицювальною панеллю, а два вентилятори з електродвигунами, закриті знімним захисним кожухом, - в кабіні. Повітря поступає в опалювача з-під облицювальної панелі. Від радіатора нагріте повітря вентиляторами подається по шлангах до сопел обдуву вітрових стекол. До ніг водія і пасажирів повітря поступає з отворів в розподільниках повітря, що мають заслінки. З їх допомогою більшу частину нагрітого повітря можна направити на обдув скла. Тепловий потік регулюється краном опалювача і зміною частоти обертання робочих коліс вентилятора за допомогою перемикача.

Кран опалювача і заслінки розподільників повітря управляються важелями, розташованими в нижній частині щитка приладів, зліва від рульової колонки. Верхній важіль управляє краном опалювання, а два нижніх — заслінками правого і лівого розподільників повітря. Зміною положення важелів можна забезпечити плавне збільшення або зменшення ефективності опалювання і обдуву стекол кабіни.

Перемикач електродвигунів вентиляторів розташований на панелі приладів, праворуч від рульової колонки на пульті перемикачів. Ефективність опалювання залежить від температури охолоджуючої рідини в системі охолоджування двигуна. Якщо температура рідини в системі охолоджування нижча 75°С, ефективність опалювання різко падає.

Вентиляцію кабіни в літній час можна забезпечити шляхом зміни положення поворотних кватирок, стекол дверей кабіни, вентиляційного люка, а також через люк, що є в передній панелі правої частини кабіни.

Обтічник призначений для запобігання забризкування стекол і ручок дверей, дзеркал заднього вигляду при русі автомобілі по мокрому шосе. На кабіні передбачена установка двох обтічників. Обтічник — металевий щиток, що має чотири кронштейни для кріплення до бічної панелі передньої частини машини.

Регулювання кабіни автомобіля КамАЗ -4310

Регулювання зусилля перекидання кабіни здійснюється зміною кута закручування торсіонів. Для зміни зусилля кут слід відповідно збільшити або зменшити, що в конструкції кабіни забезпечується шліцьовим з'єднанням важелів з торсіонами. При перестановці важеля торсіона на один зуб кут закручування торсіонів змінюється на 7°. Для зміни кута закручування на менший кут регулювання виконується перестановкою осі опори важеля торсіона. Опора важеля торсіона має два отвори і при перестановці осі з втулкою з одного отвору в інший кут закручування торсіона міняється на 3°. При установці важелів з новими торсіонами мітки па торцях торсіонів і важелів повинні співпасти.

Для регулювання кута закручування торсіонів необхідно кабіну перекинути на 60°, звільнивши торсіони від навантаження. Щоб відкинути кабіну на 60° треба заздалегідь зняти буфер і підняти облицювальну панель кабіни, потім звільнити подовжувач. При регулюванні кута закручування перестановкою важелів торсіонів необхідно заздалегідь ослабити гайки стяжних болтів і переставити важелі на необхідну кількість шліців.

При експлуатації автомобілів перевіряється стан вузлів кріплення кабіни, надійність кріплення розпірок рульової колонки на передній панелі кабіни, справність петель і замків дверей кабіни.

При пуску холодного двигуна при негативних температурах повітря, коли як охолоджуюча рідина використовується вода, кран опалювання перед заливкою води в систему охолоджування повинен бути перекритий, щоб не допустити попадання води в радіатор опалювача і її замерзання. Кран опалювача слід відкривати після прогрівання двигуна з подальшим додаванням води в систему охолоджування.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 3850 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...