Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема № 37. Права та обов’язки подружжя



Семінарські заняття: 2годин.

Самостійна робота: 5 годин.

Питання семінарського заняття:

1. Особисті немайнові права та обов’язки подружжя:

а) особисті немайнові права подружжя;

б) особисті немайнові обов’язки подружжя.

2. Особиста приватна власність кожного із подружжя.

3. Спільна сумісна власність подружжя.

4. Права та обов’язки подружжя по утриманню.

Література:

основна[1; 3; 11, ст.ст. 49-91; 96, с. 90-130];

додаткова [198; 205; 208; 232; 251; 271].

Теми рефератів, доповідей:

1. Договірне регулювання відносин з надання утримання між подружжям (колишнім подружжям).

2. Договірне регулювання майнових відносин подружжя.

Література: [198; 205].

Завдання на самостійну роботу:

1. Самостійно опрацювати:

- взаємна участь чоловіка, дружина у витратах на лікування.

При підготовці використати положення ст. 90 Сімейного кодексу України.

При вивченні матеріалу необхідно врахувати, що в статті 90 СК України встановлюється правило, що стосується не надання утримання одному із подружжя, а участі одного з подружжя у витратах на лікуванняіншого. В ній передбачено два конкретні випадки, коли дружина (чоловік) зобов'язані брати участь у витратах, пов'язаних з: а) хворобою або б) каліцтвом одного з них.

Закон містить два різних терміни: «утримання» та «витрати на лікування».З аналізу норм чинного законодавства можна зробити висновок, що в загальному розумінні утримання це регулярне надання матеріальної допомоги, коштів, що спрямовані на підтримку матеріального становища одного з подружжя, у той час як витрати на лікування пов'язані з конкретними потребами одного з подружжя, що викликані його хворобою або каліцтвом.

Таким чином, обов'язок щодо взаємної участі дружини, чоловіка у витратах на лікування є самостійним і окремим. Один з подружжя може вимагати в судовому порядку виконання зазначеного обов'язку, незалежно від того, що з другого з подружжя стягуються аліменти на його утримання. При одночасному задоволенні вимог про стягнення аліментів і участь у витратах, пов'язаних із хворобою або каліцтвом дружини, чоловіка, суд в рішенні має окремо визначити розмір коштів, стягуваних як аліменти й як компенсація витрат на лікування.

2. Ознайомитися із судовою практикою:

Ознайомитися з рішенням Ялтинського міського суду АРК по справі № 2-2509 // http://reyestr.court.gov.ua/Review/11172762

3. Вирішити ситуаційне завдання:

Позивачка звернулася до суду в березні 2011 р. із чотирма вимогами:

1) про розірвання шлюбу із Відповідачем;

2) про визнання права власності на 1/2 квартири № 89 в будинку № 129 по вул. Черняховського, що в м. Одесі;

3) про визнання права власності на 1/2 вкладу в статутному фонді ТзОВ «Аякс»;

4) про призначення аліментів з боку Відповідача на своє утримання.

Щодо квартири Позивачка зазначила, що хоча квартира була придбана її чоловіком до укладання шлюбу, але придбавав він її у кредит. До моменту укладання шлюбу встиг виплатити лише 40 % вартості квартири, решту суми вони виплачували вже спільно.

Щодо частки в статутному фонді ТзОВ «Аякс» пояснила, що під час шлюбу її чоловік став засновником вищевказаного товариства, отже, вона має рівне з ним право власності на зазначену частку.

Щодо призначення аліментів Позивачка пояснила, що під час шлюбу отримала інвалідність ІІІ групи та, як наслідок, втратила працездатність.

Відповідач позов визнав частково, не заперечує проти розірвання шлюбу. Щодо трьох інших вимог категорично не погоджується. Заперечення щодо розподілу квартири, на його думку, ґрунтуються на тому, що оскільки договір купівлі-продажу, предметом якого була спірна квартири, був укладений за 3 роки до укладання шлюбу, квартира є його особистою приватною власністю.

Щодо частки в статутному фонді ТзОВ «Аякс» вважає, що дана грошова сума є власністю зазначеного товариства.

Щодо отриманої Позивачкою інвалідності пояснив, що дружина отримала її в результаті ДТП з вини водія. Згідно рішення суду винуватець ДТП щомісячно виплачує їй по 1000 грн. в якості компенсації за шкоду, заподіяну здоров’ю.

Чи може Позивачка претендувати на 1/2 спірної квартири?

Чи підлягає задоволенню вимога Позивачки про право власності на 1/2 вкладу у статутний фонд товариства (для аргументації відповіді використати постанову пленуму ВСУ «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя» № 11 від 21.12.2007 р.);

Чи виникає у Позивачки право на утримання з боку Відповідача?

4. Скласти проект документу:

Ви нотаріус. До Вас звернулося подружжя Іванових, яке попросило Вас скласти проект договору про поділ майна, яке є об’єктом їх спільної сумісної власності.

Складіть проект договору про поділ майна подружжя, предметом якого є двокімнатна квартира, придбана Івановими в період шлюбу. В договорі має бути досягнута згода про припинення права спільної сумісної власності на квартиру та виникнення спільної часткової власності на 1/2 квартири кожного із подружжя.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 431 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...