Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема № 40-41. Права та обов'язки інших членів сім'ї та родичів. Застосування сімейного права України до відносин з іноземним елементом



Семінарські заняття: 2 годин.

Самостійна робота: 6 годин.

Питання семінарського заняття:

1. Особисті немайнові права та обов’язки інших членів сім’ї та родичів.

2. Обов’язок по утриманню інших членів сім’ї та родичів.

3. Особливості усиновлення за участю іноземців та осіб без громадянства.

Література:

основна[1; 11, ст. ст. 257-287; 35; 96, с.186-197, 233-258];

додаткова [192; 266; 290; 323].

Теми рефератів, доповідей:

1. Деякі аспекти усиновлення українських дітей громадянами США.

2. Правові аспекти усиновлення українських дітей, які є громадянами України, іноземцями.

3. Правове регулювання відносин батьків і дітей у міжнародному сімейному праві.

Література: [192; 266; 323].

Завдання на самостійну роботу:

1. Самостійно опрацювати:

- нагляд за дотриманням прав дітей, які усиновлені іноземцями.

При підготовці використати положення ст. 287 Сімейного кодексу України.

При вивченні матеріалу необхідно врахувати, що за загальним правилом, нагляд за дотриманням прав дітей, які усиновлені та проживають в Україні, здійснює орган опіки та піклування за місцем проживання дитини. Це правило застосовується і у випадках, коли після усиновлення дитини іноземцем або особою без громадянства, вони залишаються проживати на території України.

Якщо внаслідок усиновлення іноземцем дитина - громадянин України - переїжджає для постійного проживання в іншу державу, нагляд за дотриманням її прав в сім'ї усиновлювача здійснює відповідна консульська установа або дипломатичне представництво України у державі, де проживає усиновлений. Відповідно до ч. З ст.31 Консульського статуту України консул за дорученням Міністерства закордонних справ України здійснює в установленому порядку нагляд за станом утримання та виховання дітей - громадян України, усиновлених іноземними громадянами, до досягнення ними 18-річного віку.

2. Ознайомитися із судовою практикою:

А) Ознайомитися з постановою пленуму ВСУ «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» № 3 від 30.03.2007 р. // http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=v0003700-07

Які обставини повинен враховувати суд при розгляді справ про усиновлення дітей іноземними громадянами?

Яким чином суд оцінює іноземні документи?

Б) Ознайомитися з рішенням Носівського районного суду Чернігівської області по справі № 2-30/2008 // http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/1456841

3. Вирішити ситуаційне завдання:

Позивачка звернулася до суду із позовом про усунення перешкод у спілкуванні з онуком та у його вихованні, а також про стягнення аліментів.

У суді Позивачка пояснила, що Відповідачка 10 років перебувала у зареєстрованому шлюбі з її сином. Впродовж всього цього часу вони жили разом в одному будинку, який належить Позивачці на праві власності. Під час цього шлюбу народився її онук Олександр.

У березні 2011 р. її син трагічно загинув і невістка разом з онуком переїхала жити до своїх батьків. З моменту переїзду Відповідачка перешкоджає їй як рідній бабусі брати участь у вихованні онука, спілкуватися з ним.

Посилаючись на зазначені обставини просила зобов’язати Відповідачку не чинити їй перешкод у спілкуванні з онуком та просила дозволити спілкування з дитиною 1 раз на тиждень у вихідний день.

Крім цього, Позивачка, посилаючись на те, що вона стала непрацездатною та часто хворіє, просила стягнути з бувшої невістки на її утримання аліменти. Своє право аргументувала тим, що немає жодного родича, а під час спільного проживання з невісткою практично утримувала її, оскільки та ніколи не працювала, а заробітки сина були несистематичними та такими, що не могли задовольняти всі потреби їхньої сім’ї.

Чи має право Позивачка спілкуватися зі своїм онуком?

Чи має вона право на утримання з боку Відповідачки?

4. Виконати завдання:





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 371 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...