Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

VI. Висновки



СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ

Задача 1

Під час обстеження рентгенологічного відділення виявлено, що воно знаходиться у приміщенні поліклініки з торця будинку і складається з наступних приміщень: процедурна для рентгенографії (30 м2), кімната управління (10 м2), фотолабораторія (10 м2), процедурна для рентгеноскопії (45 м2), кімната лікаря (12 м2), туалет (2 м2). При обстеженні процедурної кімнати отримані наступні дані: середня температура повітря +20°С, вологість 40%, працює припливно-витяжна вентиляція (кратність обміну повітря ― 2), світловий коефіцієнт ―1:8, штучне освітлення 200 лк (здійснюється лампами розжарювання), стіни пофарбовані масляною фарбою, двері покриті листком свинцю. Рівень опромінення персоналу, що перебуває за радіаційним захистом 2,4 мР/год.

Дайте гігієнічну оцінку рентгенологічному відділенню та умовам праці медичного персоналу.

Задача 2

В ході обстеження рентгенологічного відділення виявлено, що воно знаходиться у приміщенні дитячої лікарні у пристосованому приміщенні і складається з наступних приміщень: процедурна для рентгенографії (40 м2), кімната управління (10 м2), фотолабораторія (10 м2), кімната лікаря (12 м2), туалет (2 м2). При обстеженні процедурної кімнати отримані наступні дані: середня температура повітря +18°С, вологість 60%, працює припливно-витяжна вентиляція (кратність обміну повітря ― 4), світловий коефіцієнт ― 1:7, штучне освітлення 150 лк (здійснюється люмінесцентними лампами), стіни оздоблені кахельною плиткою, двері покриті листком свинцю. Рівень опромінення персоналу, що перебуває за радіаційним захистом 3,5 мР/год.

Дайте гігієнічну оцінку рентгенологічному відділенню та умовам праці медичного персоналу.

Задача 3

Під час обстеження рентгенологічного відділення виявлено, що воно знаходиться у приміщенні поліклініки у пристосованому приміщенні і складається з наступних приміщень: процедурна для рентгенографії (40 м2), процедурна для рентгеноскопії (40 м2), кімната управління (10 м2), фотолабораторія (12 м2), кімната лікаря (10 м2), туалет (2 м2). При обстеженні процедурної кімнати отримані наступні дані: середня температура повітря +20°С, вологість 50%, працює припливно-витяжна вентиляція (кратність обміну повітря ― 4), світловий коефіцієнт ― 1: 7, штучне освітлення 300 лк (здійснюється люмінесцентними лампами), стіни покриті баритобетоном, двері покриті викованим листком свинцю і на 10 см перекривають отвір дверей. Рівень опромінення персоналу, що перебуває за радіаційним захистом 1,5 мР/год.

Дайте гігієнічну оцінку рентгенологічному відділенню та умовам праці медичного персоналу.

Задача 4

Державною санітарно-гігієнічною службою було обстежено радіологічне відділення, яке складається з відділення радіонуклідної діагностики та відділення променевої терапії. Радіологічне відділення знаходиться в окремому, спеціально збудованому приміщенні і складається з наступних приміщень: процедурна для внутрішньовенного введення РФП (радіофармпрепарати) (15 м2), процедурна для перорального ведення РФП (15 м2), фасувальна РФП (20 м2), мийна (12 м2), радіометрична (18 м2), кімната для лікарів (20 м2), кімната для середнього медичного персоналу (10 м2), кімната інженерно-технічного персоналу (24 м2). Рівень опромінення персоналу, що перебуває за радіаційним захистом 2 мР/год.

Дайте гігієнічну оцінку радіологічному відділенню та умовам праці медичного персоналу.

Задача 5

Державною санітарно-гігієнічною службою було обстежено радіологічне відділення, яке складалось з відділення радіонуклідної діагностики та відділення променевої терапії. Радіологічне відділення знаходилось в окремому, спеціально збудованій будівлі і складається з наступних приміщень: процедурна для внутрішньовенного введення РФП (18 м2), процедурна для перорального ведення РФП (15 м2), фасувальна РФП (18 м2), мийна (12 м2), радіометрична (20 м2), приміщення для приймання РФП (10 м2), сховище РФП (10 м2), сховище радіологічних відходів (10 м2), кімната для лікарів (20 м2), кімната для середнього медичного персоналу (12 м2), кімната інженерно-технічного персоналу (24 м2). Рівень опромінення персоналу, що перебуває за радіаційним захистом 2 мР/год.

Дайте гігієнічну оцінку радіологічному відділенню та умовам праці медичного персоналу.

Задача 6

На робочому місці лікаря-рентгенолога поглинута доза складає 21 мРад/год.

Визначте еквівалентну дозу за тиждень (у Зівертах).

Задача 7

Дайте оцінку умовам праці у фасовочній відділення для лікування відкритими джерелами, в якій виявлено забруднення робочих поверхонь b–випромінюючими радіонуклідами в межах 200–300 част/см2*хв. (таблиця 2).

Задача 8

Під час контролю радіаційної обстановки у відділенні лікування відкритими джерелами іонізуючих випромінювань, працівниками служби радіаційної безпеки було встановлено, що рівень радіоактивного забруднення β-активними нуклідами робочих поверхонь знаходиться на рівні 900 част/см2*хв, спецодягу ― 420 част/см2*хв. Зробіть висновок про можливість роботи персоналу в даних умовах (таблиця 2).

ТЕМА №45. ОСНОВИ ОРГАНІЗАЦІЇ І ПРОВЕДЕННЯ САНІТАРНОГО НАГЛЯДУ ЗА ВОДОПОСТАЧАННЯМ ОСОБОВОГО СКЛАДУ ФОРМУВАНЬ НА ПЕРІОД НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ І КАТАСТРОФ ТА У ВОЄННИЙ ЧАС.

ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ПРОВЕДЕННЯ РОЗВІДКИ ВОДОДЖЕРЕЛ ПРИ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ ТА ПІД ЧАС ВІЙНИ. ОЦІНКА ЯКОСТІ ВОДИ ПОЛЬОВИМИ МЕТОДАМИ.

МЕТА ЗАНЯТТЯ: Оволодіти методиками проведення санітарної розвідки та санітарного обстеження вододжерела, визначення якості питної води у польових умовах, складання донесення за результатами санітарної розвідки та оцінки якості води.

ПИТАННЯ ТЕОРЕТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ:

1. Особливості водопостачання на період надзвичайних ситуацій (катастроф) та у воєнний час.

2. Перелічіть служби військових та цивільних формувань, які приймають участь в забезпеченні водою військових та цивільних формувань.

3. Задачі медичної служби щодо проведення контролю за водопостачанням у воєнно-польових умовах при надзвичайних ситуаціях.

4. Норми водопостачання в польових умовах у залежності від особливостей клімато-географічних умов та бойової обстановки.

5. Санітарно-епідеміологічна розвідка вододжерел у польових умовах. Мета та основні етапи розвідки. Склад розвідгрупи та її матеріальне забезпечення.

6. Методика санітарного обстеження вододжерел у польових умовах.

7. Зміст та порядок складання донесення про результати санітарної розвідки та оцінки якості води.

ЗАВДАННЯ:

1. Провести санітарно-епідеміологічну розвідку вододжерела по даним ситуаційної задачі.

2. Скласти донесення про результати розвідки та план заходів щодо розгортання пункту водопостачання.

3. Розв’язати ситуаційні задачі за темою практичного заняття.

ЛІТЕРАТУРА:

Основна:

1. Військова гігієна з гігієною при надзвичайних ситуаціях. Підручник / За ред. Пашка К.О. – Тернопіль: Укрмедкнига, 2005. – С. 109-152.

2. Беляков В.Д., Жук Е.Г. Учебное пособие по военной гигиене и эпидемиологии.– М.: Медицина, 1988. – С. 47-50, 61-78.

3. Гігієна та екологія / За ред. В.Г. Бардова. – Вінниця: Нова Книга, 2006. – С. 627-632.

4. Навчальний посібник для практичних занять з пропедевтики гігієни, військової та радіайійної гігієни // Під ред. В.Д.Бардова. – К., 1999. – С. 86-91.

5. Даценко І.І., Габович Р.Д. Основи загальної і тропічної гігієни. – К.: Здоров’я, 1995. – С. 159-220.

6. Минх А.А. Методы гигиенических исследований. – М., Медицина, 1971. С. 207-214.

7. Сергета І.В. Практичні навички з загальної гігієни. – Вінниця, 1997. – 86 с.

8. Методичні матеріали самостійної роботи студентів з курсу військової гігієни. – Вінниця., 1994. – С. 28-35.

9. Матеріали лекції до теми.

Додаткова:

1. Дубицкий А.Е. и др. Медицина катастроф. – К.: Здоров'я. – 1993. С.16-20, 25-78.

2. Дії населення в надзвичайних ситуаціях мирного часу. – Київ., 1992. – С. 26-34.

3. Концепция экстренной медицинской помощи населению в чрезвычайных ситуациях. – М., 1991.

4. Нечаев Э.А. Проблемы медицинского обеспечения в экстремальных ситуаціях // Военно-медицинский журнал. – 1990. – №3. – С. 10-15.

5. Організація медичного забезпечення військ: Підручник для студ. вищ. мед. закл. освіти України ІІІ-ІV рівнів акредитації / За ред. проф. Паська В.В. – К.: “МП Леся”, 2005. – С. 154-155, 175-181.

МЕТОДИКА ВИКОНАННЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Заняття проводиться в навчальній лабораторії. В ході практичного заняття студенти вирішують ситуаційну задачу бойової обстановки, і, таким чином, оволодівають методиками проведення санітарної розвідки та санітарного обстеження вододжерела, визначення якості питної води у воєнно-польових та екстремальних умовах, складання донесення за результатами санітарної розвідки. Дані щодо принципів організації та основних етапів розвідки вододжерела в воєнно-польових та екстремальних умовах представлені в таблиці 1.

СИТУАЦІЙНА ЗАДАЧА БОЙОВОЇ ОБСТАНОВКИ

Мотострілкова частина чисельністю 1200 чоловік рухається з населеного пункту Сабліно до населеного пункту Докучаєвськ для будівництва оборонного рубіжу. Командир частини дав завдання: здійснити санітарно-епідеміологічну розвідку водожерел у районі населеного пункту Докучаєвськ (див. топографічну карту) і скласти донесення за результатами розвідки.

Робота оформляється у вигляді протоколу, що передбачає послідовне виконання згідно з даними ситуаційної задачі головних етапів проведення санітарно-епідеміологічної розвідки, санітарного обстеження вододжерел та лабораторного аналізу води, а також складання донесення щодо результатів санітарно-епідеміологічної розвідки вододжерела за наступною схемою:

Схема

Попереднє вивчення маршруту та району розвідки

1. Розробити маршрут розвідки за топографічною картою

2. Вивчити місцевість у районі розвідки і дати її санітарно-топографічну характеристику.

Результати санітарного обстеження вододжерел

1. Дані санітарно-гігієнічного обстеження населеного пункту у районі розвідки вододжерела (див. відправні дані у додатку 1):

а) захворювання на гострі кишкові інфекції серед населення;

б) наявність епізоотій серед свійських тварин та гризунів;

в) характер водопостачання;

г) відстань від вододжерела до забруднюючих об’єктів;

д) особливості грунту та метеорних вод у районі розвідки;

е) інші відомості.

2. Схема розміщення вододжерела (схему студент повинен накреслити, використовуючи карту та результати санітарно-топографічного обстеження вододжерела).

3. Дані обстеження санітарно-технічного стану вододжерела (див. відправні дані у додатку 1):

а) обладнення вододжерела, його наповненість та санітарний стан;

б) розміри (габарити) вододжерела, кількість води;

в) дебіт вододжерела;

г) наявність та стан під’їздних доріг до вододжерел;

д) оцінка з урахуванням норм польового водопостачання, потреби у воді для контингенту військ, який передбачається розташувати у районі розвідки.

(Якщо кількість води у джерелі виявиться недостатньою, слід розрахувати кількість дрібнотрубчастих криниць «Голка», які слід розмістити у районі розвідки, враховуючи, що фактична продуктивність такої криниці складає до 50 л/год, а розрахунковий час їх використання за добу – 16 год).

4. Дані лабораторного аналізу води:

а) дані щодо зараження води радіоактивними речовинами: вода, взята з джерел №№ 1, 2, 3 (криниць та з річки), рівень радіоактивного забруднення визначають з використанням польового рентгенометра – радіометра ДП-5А, (інструкція до приладу наведена у додатку 2);

б) забруднення води бойовими отруйними речовинами: дані слід отримати у викладача);

в) дані санітарно-хімічного аналізу води: необхідно самостійно визначити органолептичні показники води та вміст у ній амонійного азоту та азоту нітратів (додаток 3).

5. Гігієнічні висновки щодо результатів санітарної розвідки і санітарного обстеження вододжерела та план заходів щодо ремонту, дообладнання, санації, вододжерела та ремонту під’їздних доріг (цю частину завдання кожний студент виконує самостійно на підставі аналізу даних санітарного обстеження вододжерел и даних радіометричного, токсикохімічного і органолептичного обстеження води з вододжерела).





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 712 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...