Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Будова і принцип роботи гальмової системи причепу



Гальмова система причепа, що працює разом з автомобілем, складається з:

- гальмових механізмів по числу коліс,

- повітряного балона,

- повітророзподільника,

- гальмових камер,

- крана розгальмовування,

- трубопроводів.

Гальмові механізми коліс, гальмові камери, повітряний балон мають такий же устрій, як і на автомобілі-тягачі.

Повітророзподільник служить для керування гальмами причепа; встановлюється він на причепі. Його основними частинами являються:

- корпус із кришками,

- манжета зі штоком,

- впускний клапан,

- випускний клапан.

Сідлом впускного клапана є крайки отвору, виконаного в перегородці корпуса; сідлом випускного клапана є гумове кільце, затиснуте між корпусом і нижньою кришкою. Обидва клапани кріпляться на одному штоку.

Простір усередині розподільника розділено на порожнини. Порожнина над манжетою з'єднана з гальмовою системою автомобіля, під манжетою - з повітряним балоном причепа, порожнина під перегородкою корпуса з'єднана з гальмовими камерами причепа, порожнина під випускним клапаном - з атмосферою.

Робота гальмового крана разом з повітророзподільником причепа.

1. При відпущеній гальмовій педалі під дією пружини, що врівноважує, деталі верхньої секції крана зміщені назад, впускний клапан цієї секції відкритий, випускний закритий. У нижній секції під дією пружини діафрагма зміщена вперед, впускний клапан закритий, випускний відкритий. Стиснене повітря з балонів автомобіля через відкритий впускний клапан верхньої секції проходить у сполучну магістраль до причепа й надходить у верхню порожнину повітророзподільника, де давить на манжету й опускає її разом зі штоком униз. Впускний клапан повітророзподільника закритий, випускний відкритий, тобто гальмові камери причепа з'єднані з атмосферою. Стиснене повітря, обгинаючи краї гумової манжети, заповнюють середню порожнину й проходять у повітряний балон причепа. Коли тиск повітря в балоні причепа, а отже, у сполучній магістралі й у просторі праворуч від діафрагми верхньої секції крана досягає величини 4,8— 5,3 кгс/см2, діафрагма прогинається, стискаючи пружину, що врівноважує, і впускний клапан цієї секції закривається, доступ повітря в балон причепа припиняється.

У нижньої секції крана впускний клапан закритий, а випускний відкритий; гальмові камери автомобіля з'єднані з атмосферою. Автомобіль і причеп розгальмовані.

2. При натисканні на педаль зусилля водія передається на штоки секцій. Шток верхньої секції переміщається вперед, діафрагма цієї секції під дією тиску стисненого повітря також переміщається вперед, впускний клапан закривається (або залишається закритим), а випускний відкривається. Стиснене повітря зі сполучної магістралі й верхньої порожнини повітророзподільника виходить в атмосферу, манжета повітророзподільника разом зі штоком піднімається нагору, випускний клапан закривається, впускний відкривається. Стиснене повітря з балонів причепа надходить у його гальмові камери, що веде до гальмування причепа.

У нижній секції крана шток з діафрагмою переміщаються назад, випускний клапан закривається, впускний відкривається. Стиснене повітря з балонів автомобіля надходить у його гальмові камери, що веде до гальмування автомобіля.

3. При відпусканні педалі у верхній секції закривається випускний клапан і відкривається впускний. Повітря з балонів автомобіля надходить у сполучну магістраль до повітророзподільника причепа, де опускає манжету зі штоком униз, закриваючи впускний клапан і відкриваючи випускний. Стиснене повітря з гальмових камер причепа виходить в атмосферу.

У нижній секції крана впускний клапан закривається, випускний відкривається, стиснене повітря з гальмових камер автомобіля виходить в атмосферу. Автомобіль і причіп розгальмовуються.

Гальмовий кран має слідкуючу дію. Якщо водій при гальмуванні натисне педаль не до упору, а зупинить її в проміжному положенні, то в нижній секції крана після деякого наростання тиску діафрагма прогнеться вперед, а впускний клапан закриється. У гальмових камерах автомобіля встановиться тиск, пропорційний натисканню на педаль. Аналогічно у верхній секції крана повітря частково вийде в атмосферу, під дією пружини, що врівноважує, діафрагма прогнеться назад, випускний клапан закриється, і в сполучній магістралі причепа, а отже, і в його гальмових камерах установиться тиск, пропорційний натисканню на педаль. Таким чином, гальмовий кран дозволяє гальмувати з ефективністю, що відповідає натисканню на педаль.

При гальмуванні стоянковим гальмом зусилля водія через тяги приводу передається на важіль, що пускає в хід тільки верхню секцію крана, що веде до гальмування причепа.

Вільний хід педалі гальма повинен бути 40— 60 мм, верхній кінець педалі не повинен доходити до підлоги на 10— 30 мм.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 1509 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...