Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні типи гальмових систем автомобілів та їх призначення



Гальмові системи призначені для зниження швидкості руху автомобіля, зупинки та утримання його на місці.

Експлуатація будь-якого автомобіля допускається лише за умови справності його гальмівної системи. Гальмова сила виникає між колесами та дорогою і спрямована проти напрямку обертання коліс. На сучасних автомобілях для підвищення безпеки руху встановлюють кілька гальмових систем, що за призначенням поділяються на:

Гальмові системи ЗІЛ-131;

- робочу;

- стоянкову.

Гальмові системи КамАЗ - 4310;

- робочу;

- запасну;

- стоянкову;

- допоміжну;

- аварійного розгальмування (КамАЗ─4310);

- аварійної сигналізації і контролю (КамАЗ─4310);

Робоча гальмова система використовується в усіх режимах руху автомобіля для зниження його швидкості до повної зупинки. Вона приводиться в дію зусиллям від ноги водія, що прикладається до педалі гальма. Ефективність дії робочої гальмової системи найбільша порівняно з іншими типами гальмових систем.

Запасна гальмова система призначається для зупинки автомобіля в разі відмови робочої гальмової системи. Вона справляє меншу гальмівну дію на автомобіль, ніж робоча система. Функції запасної системи може виконувати справна частина робочої гальмової системи або стоянкова система.

Стоянкова гальмова система призначається для утримання зупиненого автомобіля на місці, щоб не допустити його самочинного рушання. Керує стоянковою гальмовою системою водій рукою за допомогою важеля ручного гальма.

Допоміжна гальмова система використовується у вигляді гальма-уповільнювача на автомобілях великої вантажопідйомності для зменшення навантаження на робочу гальмову систему в разі тривалого гальмування, наприклад на довгому спуску в гірській або пагористій місцевості.

Система аварійного розгальмування призначена для розгальмування пружинних енергоакумуляторів при їх автоматичному спрацюванні і зупинці автомобіля внаслідок випуску стиснутого повітря в приводі. Привод системи аварійного розгальмування дубльований: крім пневматичного приводу маються гвинти аварійного розгальмування в кожному із 4 пружинних енергоакумуляторів, що дозволяє розгальмувати їх механічним шляхом.

Система аварійної сигналізації і контролю складається із 2 частин:

- світлової і акустичної сигналізації про роботу гальм і їх приводів;

- клапанів контрольних виводів, по яким проводиться діагностика технічного стану пневматичного гальмівного приводу, а також при необхідності через них відбирається стиснуте повітря із пневматичної системи.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 1414 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...