Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Призначення і загальна будова рульового керування



Рульове керування призначене для зміни напрямку руху автомобіля, шляхом повороту направляючих коліс.

Характеристика:

Тип: лівого розташування з рульовим механізмом і гідропідсилювачем нероздільного типу.

Загальний устрій.

Рульове керування складається з:

– рульового механізму;

– рульового приводу;

– посилювача рульового керування.

1 — насос гідропідсилювача; 2 — бачок наcocа; 3 —шланг низького тиску насоса;

4 — шланг високого тиску насоса; 5 — колонка рульового управління; 6 — контактний пристрій сигналу; 7 — перемикач покажчика повороту; 8 — карданний вал; 9 — клин кріплення карданного валу; 10 — рульовий механізм; 11 —сошка рульового управління; 12 — масляний радіатор.

Призначення, будова і робота рульового механізму ЗІЛ-131

Рульовий механізм призначений для передавання і підсилення зусилля, від рульового колеса на рульову сошку. Він збільшує прикладене до рульового колеса зусилля водія, полегшуючи його роботу.

Рульовий механізм типу: гвинт – гайка на циркулюючих кульках– поршень - рейка – зубчатий сектор.

Передаточне число - 20.

Передаточне число рульового механізму – це відношення кута повороту направляючих коліс до кута повороту рульової сошки.

Рульовий механізм складається з:

– рульового колеса (керма);

– валу рульового колеса;

– рульової колонки;

– карданного валу;

– редуктора рульового механізму.

Рульове колесо (кермо) виготовлено з текстоліту, із стальною серединою. Своєю ступкою воно встановлене на валу рульового колеса, кріпиться гайкою. В центрі рульового колеса встановлено кнопку звукового сигналу.

Рульовий вал встановлений в рульовій колонці на двох спеціальних підшипниках, регулювання яких здійснюється гайкою із стопорною шайбою спеціальним ключем.

Рульовий вал у верхній частині пустотілий, в середині вала проходить провід звукового сигналу.

Рульова колонка являє собою трубу, у нижній частині якої виконано фланець, для кріплення її до підлоги кабіни. На рульовій колонці встановлено перемикач указників повороту.

Карданний вал має два шарніра, один з яких універсальний. Шарніри складаються з двох вилок, хрестовини і 4-х голкових підшипників.

Верхня вилка шарніру з’єднується із рульовим валом за допомогою штифта, вилка нижнього шарніру з’єднується аналогічно з валом редуктора.

Редуктор (рульовий механізм) передає зусилля від карданного валу на рульову сошку та підвищує його на величину в 20 разів.

Редуктор складається з:

– картера;

– нижньої (глухої) кришки;

– проміжної кришки;

– верхньої кришки;

– бокової кришки;

– вала редуктору;

– гайки з циркулюючими кульками;

– поршня – рейки;

– бокового сектора.

Картер редуктора вироблений з чавуна. Має циліндричну робочу поверхню, кронштейн для кріплення рульового механізму до рами автомобіля і нижню кришку. Картер редуктора є одночасно і силовим циліндром підсилювача рульового приводу.

Проміжна кришка розділяє силовий циліндр і клапан керування підсилювача, а також є посадковим місцем для нижнього упорного підшипника валу. Верхня кришка закриває механізм керування зверху і є посадковим місцем для вала редуктору.

Вал редуктора встановлений в гайці через циркулюючі кульки, у проміжній і верхній кришках і з’єднаний з карданним валом. Він має гвинтову канавку для поєднання через циркулюючі кульки з гайкою. Гайка встановлена у поршні – рейці та кріпиться до неї з допомогою штифта. Поршень–рейка виготовлений з алюмінієвого сплаву. Має робочі поверхні з ущільнюючими і розрізними поршневими кільцями, а також зубці змінного профілю для з’єднання з боковим сектором. Внутрішня порожнина поршня-рейки закривається знизу заглушкою.

Боковий сектор передає зусилля поршня–рейки на рульову сошку. Боковий сектор виготовлений як одне ціле з валом сошки, встановлений на втулці в картері та в боковій кришці. Сектор має зубці перемінного профілю. Шліці для встановлення рульової сошки та різьбу для гайки.

У боковій кришці встановлено регулюючий пристрій, що складається з гвинта регулювання, упорної шайби, шайби регулювання стопорного кільця і контргайки.

Принцип регулювання щеплення пари рейка–сектор полягає в наступному: поворотом гвинта (відпустивши контргайку), наближаються зубці сектора до зубців рейки, або навпаки. В картері редуктора виконано отвори, що закриваються магнітною пробкою для зливу мастила з картера–циліндра.

Призначення, будова і робота рульового приводу ЗІЛ-131.

Рульовим приводом називають систему тяг і важелів, яка разом із рульовим механізмом здійснює поворот автомобіля.

Рульовий привод призначений для повороту направляючих коліс на строго визначені, але різні кути.

Внутрішні колеса мають розвернутися на більший кут ніж зовнішні, що необхідно для кочення коліс без бокового проковзування. Необхідно, щоб осі всіх коліс перетиналися в одній точці. Це досягається кінематичною трапецією.

Рульовий привод складається із:

– рульової сошки;

– поздовжньої рульової тяги;

– важелів поворотних кулаків;

– поперечної рульової тяги.

Рульова сошка встановлюється на конічних шліцах валу бокового сектора і кріпиться гайкою.

Важелі поворотних кулаків і поперечна рульова тяга з’єднуються між собою головками на кульових пальцях із самопіджимними сухарями.

Шарніри не вимагають регулювання. Поздовжня рульова тяга трубчата з кульовими шарнірами, які регулюються. Кожен шарнір має два сферичних сухаря та пружину. Між сухарями розташована кульова головка пальця, що затискується пробкою регулювання.

Повздовжня рульова тяга з’єднує кульові пальці нижнього кінця рульової сошки й важеля корпусу лівої кульової опори переднього моста.

При збиранні шарніра регулювальну пробку затягують до упору, а потім відпускають до першого можливого положення для шплінтування, але не менше ніж на ¼ оберту, і шплінтують.

Необхідно пам’ятати, що повне усунення зазорів у шарнірах недопустиме, так як це може призвести до поломки кульового пальця або тяги.

Для утримання в шарнірах мастильного матеріалу і захисту їх від бруду пази для кульових пальців у головці тяги закриті повстяними накладками.

Поперечна рульова тяга має на кінцях праву різьбу із різним кроком для накручування головок із кульовими шарнірами, за допомогою яких можна змінювати довжину тяги і тим самим регулювати сходження коліс. Головки шарнірів виконані з верхньою і нижньою вставками й пружиною, яка підтримує вставку. Шарніри не вимагають регулювання. При збиранні необхідно слідкувати за тим, щоб кульові пальці прокручувалися рукою без заїдання.

В тих випадках, коли робота водія не може бути полегшена шляхом збільшення передаточного числа рульового механізму, встановлюються підсилювачі рульового приводу.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 25196 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...