Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Віялові і напіввіялові форми



Віялові форми набули великого поширення в зонах укривного, напівукривного і неукривного виноградарства. Вони також найбільш поширені в Україні. їх відмінною особливістю є наявність 3 —8 і більше рукавів на кущі, на яких розміщені плодові ланки. В зоні укривного і напівукривного виноградарства форми безштамбові, в зоні неукривного виноградарства у форм є штамб різної висоти. Вона визначається грунтово-кліматичними умовами і силою росту сортів.

Рукави, стрілки і лози плодоношення розміщують на шпалері, яка має З —5 і більше дротів.

За розмірами і кількістю рукавів віялові форми поділяють на малі, середні і великі. Малі форми використовують на малородючих ґрунтах для слаборослих сортів. Вони мають по 3 —4 рукави завдовжки 20 — 40 см. Саме ні форми найбільш поширені в Україні. Великі форми
використовують для столових сильнорослих сортів. Кущі мають 8—12
рукавів завдовжки більше 1 м, на яких може бути декілька плодових ланок
або ліз.

У віялового типу існує багато модифікованих форм. Віялові форми мають багато переваг, внаслідок чого вони отримали значне поширення. їх можна використовувати для столових і технічних сортів різної сили росту, застосовувати при різній культурі виноградарства. Для них характерна добра пластичність, що дозволяє порівняно легко регулювати навантаження і швидко відновлювати його після пошкодження рослин морозами. Навантаження можна розподіляти на декілька ярусів. Віялові форми забезпечують одержання високого урожаю доброї якості.

Напіввіялові форми (однобічні віялові). Застосовують їх переважно в укривній. На кущах формують по 2 — 3 рукави з сучками відновлення біля їх основи. Рукави мають нахил в один бік. З метою раціонального використання техніки на винограднику через 10 — 12 рядів змінюють нахил рукавів у рядах. Довжина рукавів залежно від форми може бути різною і змінюватися від 60 до 140 см.

Прикладами таких форм можуть бути: форма К.П. Скуіня (довжина рукавів 40 — 60 см, па кожному рукаві створюють по одній плодовій ланці); форми Л.М. Ільїна для середньо- і сильнорослих сортів — похила двоярусна форма за системою «Магарач-2» і для слабо- і середньорослих сортів — однобічна віялова форма «Магарач-3»; однобічна похила довгорукавна за системою «Магарач-Ільчер».

Перевагами цих форм є добрий ріст пагонів і високий урожай, можливість механізувати основні роботи, включаючи укриття кущів ґрунтом на зиму і їх розкриття навесні, збирання урожаю. Враховуючи, що для багатьох форм відстань між кущами зменшується, їх кількість на гектарі збільшується.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 368 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...