Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Системи обробки графічної інформації



Будемо мати на увазі не усі зображення, які можуть з’являтися на екрані дисплея, а тільки такі, які кінець – кінцем повинні потрапити на папір. Але при цьому треба розуміти, що так питання ставиться навмисно, щоб не виходити за рамки програми. Для вас системи обробки графічної інформації є відносно допоміжними системами для того, щоб зробити відповідний документ (звіт, прайс і таке інше).

Для цих цілей дуже часто буває достатньо тих засобів, які входять до сучасних інтегрованих офісних пакетів і навіть в окремі його програми. Отже нам можливо знадобляться так звані графічні редактори – програми для створення на екрані комп’ютера різних зображень вручну. Вони бувають “вмонтовані ” в відповідні офісні програми (Word), входити до стандартної конфігурації ОС Windows (Paint), чи це можуть бути більш досконалі та функціональні професійні графічні системи, наприклад CorelDraw – векторний редактор, Adobe Illustrator – векторний редактор., Adobe PhotoSho – растровий Редактор та інші.

Відмітимо, що по способу форматування зображень комп’ютерну графіку поділяють на растрову, векторну та фрактальну. Окремо інколи виділяють 3-D редактори (тривимірна графіка).

У растрових редакторах графічний об'єкт представлений у вигляді комбінації точок (растрів), що мають свою яскравість та колір. Такий підхід ефективний, коли графічне зображення має багато кольорів і інформація про колір елементів набагато важливіша за інформацію про їх форму. Це характерно для фотографічних та поліграфічних зображень. Застосовують для обробки зображень, створення фотоефектів і художніх композицій.

Векторні редактори відрізняються способом представлення даних про зображення. Об'єктом є не точка, а лінія. Кожна лінія розглядається, як математична крива ІІІ порядку і представлена формулою. Таке представлення компактніше за растрове, дані займають менше місця, побудова об'єкта супроводжується підрахунком параметрів кривої у координати екранного зображення, і відповідно, потребує більш продуктивних обчислювальних систем. Широко застосовуються у рекламі, оформленні обкладинок поліграфічних видань.

Редактори тривимірної графіки. Використовують для створення об'ємних композицій. Мають дві особливості: дозволяють керувати властивостями поверхні в залежності від властивостей освітлення, а також дозволяють створювати об'ємну анімацію.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 1521 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...