Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальна характеристика сучасних електронних таблиць



Електронні таблиці (ЕТ, або табличний редактор, табличний процесор) – це діалогова система обробки даних, поданих в вигляді прямокутної таблиці, що складається з рядків і стовпців.

Спочатку електронні таблиці дозволяли обробляти виключно двомірні таблиці, передусім з числовими даними, але потім з'явилися продукти, що крім цього мали можливості з'єднувати кілька таблиць для спільної роботи і обробки, включати текстові, графічні і інші мультимедійні елементи. Інструментарій електронних таблиць включає потужні математичні функції, що дозволяють вести складні статистичні, фінансові та інші розрахунки. Часто електронні таблиці включають вбудовану скриптову мову програмування для автоматизації типових робіт.

ЕТ дозволяють зберігати в табличній формі не тільки велику кількість початкових даних, результатів розрахунків, але і математичні співвідношення (зв’язки) між ними. При цьому ці таблиці зараз є динамічними, містять “поля ”, що обчислюються, значення яких автоматично перераховуються по відповідних формулах, при зміні значень початкових даних, що містяться в інших полях.

ЕТ – зручний інструмент для економістів, бухгалтерів, інженерів, науковців. ЕТ допомагає працювати з великими масивами числової інформації. Надають комплексні засоби для збереження різних типів даних та їх обробки.

Ідею електронних таблиць вперше сформулював американський вчений Річард Маттессич, опублікувавши в 1961 р. відповідне дослідження. Загальновизнаним родоначальником електронних таблиць як окремого класу програмного забезпечення є Ден Бриклін, який спільно з Бобом Френкстоном розробив легендарну програму VisiCalc в 1979 р. Цей табличний редактор для комп'ютера Apple II став додатком, що перетворив персональний комп'ютер з екзотичної іграшки в масовий інструмент для бізнесу.

Основними сферами використання ЕТ є:

1.Розрахунок грошових обігів у фінансових операціях — у багатьох фірмах це основний інструмент для оформлення документів, розрахунків і створення діаграм

2.Статистична обробка даних.

3.Інженерно – наукові розрахунки.

4.Математичне моделювання процесів.

5. Створення документів, що мають табличне представлення (цінники, розклади).

6. Створення різних видів графіків і діаграм, які беруть дані для побудови з комірок таблиць.

7. Електронні таблиці можуть заміняти прості бази даних.

8….

Найбільш розповсюджені зараз ЕТ:

Super Calc, QwattroPro, Lotus 1-2-3, Microsoft Excel for Windows (з пакету Microsoft Office), Microsoft MultiPlan, Quattro Pro, Lotus 1-2-3, OpenOffice.org Calc, AppleWorks і Gnumeric.

Microsoft Excel (переклад Excel - чарівна комірка, повна назва Microsoft Office Excel) — програма для роботи з електронними таблицями, створений корпорацією Microsoft для Microsoft Windows, Windows NT і Mac OS. Додаток входить до складу офісного пакету Microsoft Office.

Продаж Excel 2013 (Excel 15, Excel 365) почався 29 січня 2013 р.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 1479 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...