Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Екскурсійна методика



Призначення методики - допомогти екскурсантам засвоїти зміст екскурсії через сприйняття екскурсійних об'єктів.

Екскурсійна методика є окремою методикою і представляє собою сукупність вимог і правил екскурсійної роботи, суму методичних прийомів підготовки і проведення екскурсій різних видів, різної тематики, для різних груп екскурсантів. Методичний прийом - це частина, елемент екскурсійного методу, необхідний для ефективного його застосуванні конкретній екскурсії. (про конкретні метод прийоми будемо говорити окремо). Завдання методичних прийомів забезпечити найбільшу дієвість передачі знань екскурсантам. Правильне використання методичних прийомів складає одну з основ професійної майстерності екскурсовода (буде окрема тема).

Як прикладну дисципліну екскурсійну методику в свою чергу розглядають як загальну до окремих екскурсійних методик.

Загальна екскурсійна методика розглядається як:

- сукупність правил та прийомів підготовки проведення екскурсій

- основа професійної майстерності екскурсоводів

- певний механізм удосконалення „подання" матеріалу та сприйняття об”єкту екскурсантами

- процес упорядкування діяльності екскурсовода.

Методика екскурсійної роботи відповідає на питання:

а) для чого підготовлена и проводиться екскурсія (мета, завдання)?

б) які питання висвітлюютьсяв екскурсії (чому присвячений її зміст)?

в) як проводити екскурсію (методичні прийоми)?

г) як збудити і утримати увагу екскурсантів?(психологія, педагогіка,

філософія)

До кола питань загальної екскурсійної методики входять також питання теорії, підготовки та підвищення кваліфікації екскурсійних кадрів.

Функціонування екскурсійної методики як загальної для різних видів окремих методик базується на загальних принципах – наочність, науковість,систематичність, доступність, переконливість.

Для загальнометодичних рис екскурсійної методики відноситься застосування педагогічних, логічних, психологічних, філософських елементів у будь-якій екскурсійній методиці.

Як освітній засіб екскурсія широко викоритстовує педагогічні методи і техніки навчання і виховання для стимулювання активності екскурсантів, їх самостійного спостереження, аналізу тощо.

Методика екскурсії побудована на спілкуванні екскурсантів з об”єктами, на різних видах аналізу, зорових порівняннях, враховує можливості використання всіх органів відчуття. Тому велике значення для обґрунтування та розвитку екскурсійної методики має психологія, що займається вивченням природи відчуттів, сприйнять, уявлень, законів мислення, ролі позитивних і негативних емоцій у процесі пізнання, психофізичної природи уваги, переконання, особливостей психології колективу (групи), механізму повчання(?).





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 3519 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...