Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні поняття екскурсійної методики



ЕКСКУРСІЙНА МЕТОДИКА

Лекція № 3

1. Поняття „метод”, „методика”, „методологія” в екскурсійній справі

До екскурсійної теорії, яку розуміють як суму теоретичних положень, як сукупність таких понять як сутність, ознаки, функції екскурсії, класифікація екскурсій, елементи педагогіки, психології, логіки в екскурсії, диференційований підхід, основи професійної майстерності екскурсовода, відносять також екскурсійний метод, методологію та методику екскурсійної справи. Ці питання займають важливе місце як в екскурсійній теорії, так і в практиці екскурсійної діяльності.

Метод з грецької перекладається як «шлях до чогось» в результаті дослідження, пізнання; отже сьогодні метод – засіб пізнання, здійснення чогось.

Методологія – вчення про метод, теорія пізнання чогось. Методика – сукупність засобів рішення певних задач для досягнення поставлених целей (педагогічних, екскурсійних тощо); це система правил і методів здійснення роботи (викладання наук, передачі знань в педагогіці); до методики відносять також сукупність конкретних методичних прийомів здійснення чогось конкретного (проведення уроків, лекцій в педагогіці, екскурсій на певну тему і для певної екскурсійної групи тощо).

Розрізняють загальну і окрему методики. Загальна – основа для вивчення багатьох наук (наприклад – послідовність і чіткість викладення матеріалу, доступність тощо). Окрема – відноситься до конкретної науки або області знань, пов”язана з поширенням знань на основі однієї форми роботи, є основою певного виду діяльності.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 1248 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.015 с)...