Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Якість харчових продуктів та методи її визначення



Якість товару – це сукупність характеристик товару, які визначають ступінь здатності задовольнити встановлені передбачені потреби.
Показник якості товару – кількісна характеристика однієї або декількох властивостей, яка розглядається відповідно до визначених умов його експлу-атації або споживання.

При оцінці якості товарів беруть до уваги не всі властивості, а тільки найбільш істотні, які безпосередньо пов’язані з корисністю продукту.

Регламентоване значення показника – це значення, установлене діючими нормативними документами.

Характеристика показників якості і їхніх значень
Одиничні Комплексні Базові Визначальні
Показники, призначені для вираже-ння простих властивостей товарів Показники, призначені для вираження складних властивостей товарів. Показники, прийняті за основу при порівняльній характеристиці показників якості. Показники, що мають вирішальне значення при оцінці якості товарів.
Наприклад, до одиничних показників відносяться: колір, форма, цілісність, кислотність Наприклад, стан м’якуша хліб – комплексний по-казник, що хара-ктеризується низкою одинич-них: колір, по-ристість, елас-тичність та ін. Прикладом базового по-казника може служити ко-лір еталона, що відповідає кольору боро-шна певного сорту До них відноситься бага-то органолептичних по-казників – зовніній вигляд, колір всіх споживчих то-варів, фізико-хімічні по-казники – масова частка жиру (у жировмісних продук-тах – коров’яче моло-ко, маргарин та ін.), етило-вого спирту (в алкоголь-них нопоях) та ін..

Контроль якості – це діяльність, яка включає проведення вимірів, експерти-зи,випробування або оцінювання однієї чи декількох характеристик товару та порівняння отриманих результатів зі встановленими вимогами для виз-начення, чи досягнуто відповідальності за кожною з цих характеристик.

При контролі якості визначаються тільки ті показники, які регламенту-ються стандартами або іншою нормативною документацією.

Кваліметрія – це галузь науки, предметом якої є методи кількісної оцінки якості продукції.

Тероретична кваліметрія досліджує проблему якості у агальному виг-ляді, тобто вона абстрагується від конкретних об’єктів і вивчає загальні зако-номірності й моделі, пов’язані з оцінкою якості.

Об’єктом теоретичної кваліметрії є філософські й методологічні проблеми кількісної оцінки якості.

Прикладна кваліметрія розробляє конкретні методики і математичні моделі для кількісної оцінки якості конкретних об’єктів.

Методи визначення показників якості товару – методи, за допомогою яких визначають кількісне значення якості товару.

Органолептичний метод – метод, визначення показників якості товару на основі аналізу сприйняття органів чуттів людини.
Лабораторний метод – метод визначення показників якості товару за до-помогою спеціальної апаратури, реактивів, посуду та іншого допоміжного приладдя.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 727 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...