Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Gt;з'являються нові товари



Лекція 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ТОВАРОЗНАВСТВА – 2 год.

1. Предмет і завдання товарознавства.

2. Хімічний склад продовольчих товарів.

3. Класифікація харчових продуктів.

4. Якість харчових продуктів.

5. Основи зберігання і транспортування товарів.

6. Основи консервування харчових продуктів.

Предмет і завдання товарознавства

Товарознавство - це наукова дисі/ипліна, яка системно вивчає товари на всіх етапах життєвого циклу, методи пізнання їх споживної варто­сті (цінності), закономірності формування асортименту та вимог ви робництва, обігу та споживання.
Товарознавство - це наукова природознавчо-технічна дисципліна, пред метом якої є споживна вартість (цінність товарів).

В наш час людина живе у світі товарів, що виробляються, продають­ся, купуються, споживаються або експлуатуються. Сучасний ринок товарів пропонує широкий вибір традиційної продукції, а також товарів з новими функціональними властивостями, що раніше не пропонувалися вітчизня­ному споживачеві.

З розвитком людського суспільства товари зазнають зміни:

=> перестають використовуватися (моральне старіння) і посту­пово зникають з товарообігу;

=> видозмінюються:

- форма;

- функції, що виконуються;

- матеріал, з якого виготовляють;

gt;з'являються нові товари.

Товарні ресурси - продукція промислового чи сільськогосподарського виробництва, яка надходить у сферу обігу з метою продажу спожива- чам, а також для створювання товарних запасі <?.

Між виробником і спо живачем товару сп олучною л анкою є торгівля:


Виробник зацікавлений виробити товар дешевше й продати дорож­че; торгівля - посередник - купити дешевше й вигідно продати; споживач - купити дешевше і максимально задовольнити власні потреби.

Споживач товару – особа чи група, які придбають або мають намір придбати товар і використовують за призначенням для задоволення певної потреби.
Предмет товарознавства – споживна вартість (цінність) товарів, закономірності її прояву і збереження.

Всі товари як продукти праці мають споживну вартість:

=> товари як продукти праці для задоволення особистих потреб лю­дей - продукти харчування, одяг, взуття;

=> товари як засоби виробництва матеріальних благ -- сировина, вер­стати, машини.

Виробництво створює предмети, що відповідають потребам; без ви­робництва немає споживання, однак і без споживання немає виробництва, тому що виробництво було б у такому випадку недоцільно,.. Без потреби немає виробництва. Але саме споживання відтворює потреби, У цьому складається діалектичний зв'язок між виробництвом і споживанням.

Тому у широкому розумінні предметом товарознавства є вивчення споживної вартості всіх продуктів праці: як предметів особистого спожи­вання, так і засобів виробництва.

Предметом товарознавства є споживні вартості товарів, оскільки тільки споживна вартість робить продукцію товаром, тому що має здат­ність задовольняти конкретні потреби людини.

Споживна вартість товару - корисність товару, яка визначається су­купністю споживних властивостей кількості встановлених умов спо- живання або експлуатації.

Споживна вартість притаманна окремому продукту або набору про­дуктів, призначених для задоволення якої-небудь конкретної потреби лю­дини - г/е є одинична суспільна споживна вартість.

У процесі експлуатації або споживання, задовольняючи певні потре­би людей, товар «вмирає» в результаті фізичного або морального зносу. Процес експлуатації або споживання товарів також пов'язаний з багатора­зовими різними впливами зовнішнього середовища.

Споживання товару – використання товару споживачем за призначеним для задоволення певної потреби.
Експлуатація товару – використання споживачем непродовольчих товарів за призначенням згідно з правилами експлуатації.

Правильний догляд за товарами сприяє більш тривалому збережен­ню споживної вартості. Тому актуальним для товарознавства є вивчення змін у товарах у процесі експлуатації або споживання. •

Властивість товару - об'єктивна особливість товару, яка проявляється у сфері товарного обігу, споживання або експлуатації.
Споживна властивість товару - властивість товару обумовлює його корисність і здатність задовольняти потреби споживачів і проявляється в процесі споживання.

Чинники, що впливають на формування споживних властивостей то­

вару.

     
   
 
 





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 576 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...