Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тест Наваккі



Цей тест також дуже простий і, разом з тим, досить інформативний. Виконують його за допомогою велоергометра. Його ідея полягає у визначенні часу, протягом якого досліджуваний може виконувати навантаження певної потужності, що залежить від маси тіла особи. Величина навантажень, кожне з яких триває 2 хвилини, поступово зростає, починаючи з 1 Вт/кг до того моменту, коли досліджуваний зможе виконувати роботу. Кожне наступне навантаження зростає на 1 Вт/кг. Така процедура дослідження дозволяє, знаючи тривалість роботи, визначити величину виконуваного навантаження. Потрібне навантаження розраховують виходячи з маси тіла досліджуваного. Так, для юнака з масою тіла 55 кг початкове навантаження повинно становити 55 Вт, наступне-110Вт тощо, а для дівчини з масою тіла 50 кг, відповідно, – 50 Вт, потім 100 Вт тощо.

Оцінку результатів тесту отримують, враховуючи потужність навантаження та його тривалість (табл. 9).

Таблиця 9. Шкала для оцінки тесту Наваккі

Потужність навантажування Вт/кг Тривалість роботи на кожному ступені навантаження, хвилинах Оцінка результату тестування
    Низька працездатність у нетренованих
    Задовільна працездатність у нетренованих
    Нормальна працездатність у нетренованих
    Задовільна працездатність у спортсменів
    Нормальна працездатність у спортсменів
  1 – 2 Висока працездатність у спортсменів
    Дуже висока працездатність у спортсменів

Тест Наваккі може бути використаний як у спортивній медицині для обстеження спортсменів, так і в масовій фізкультурно-оздоровчій роботі, зокрема з особами середнього та похилого віку (у цих випадках навантаження починають із величини 1/4 Вт/кг), а також у лікувальній фізкультурі.

7.5 Субмаксимальний тест РWС170

Показник фізичної працездатності реєструють за допомогою функціональної проби РWС170, тобто проби, за якою визначають фізичну працездатність, яку організм зміг би виявити в умовах навантаження, що супроводжується підвищенням ЧСС до 170 пошт/хв. Фізіологічною передумовою цієї проби є лінійна залежність між інтенсивністю потужності роботи і ЧСС в умовах роботи, яку спостерігають у певних межах (до 170 – 190 пошт/хв) – правило інтенсивності. Відомо також, що зростання фізичної працездатності, адаптованості до виконання фізичних навантажень супроводжуються зменшенням ЧСС як у стані спокою, так і в умовах виконання дозованих (стандартних) навантажень. Саме це дозволяє, реєструючи ЧСС за умов певного навантаження, зробити висновок щодо фізичної працездатності організму. Найбільш істотні дані щодо працездатності можна отримати в умовах, коли ЧСС доходить до 170 пошт/хв; подальше збільшення цього показника вже не супроводжується паралельним зростанням фізичної працездатності. Ось таким чином міркуючи, можна було б під час проведення проби навантажувати організм до ЧСС на рівні 170 і зареєстровану працездатність у кількісних показниках (кГм/хв) використовувати як кінцевий показник проби, за допомогою якого можна порівнювати фізичну працездатність різних осіб. Звичайно, для цього потрібно було б усім давати цілком певне навантаження, доводячи його до ЧСС – 170 пошт/хв. Але такий спосіб оцінювання фізичних можливостей організму у багатьох випадках є незручним (передовсім навантаження, яке супроводжується підйомом ЧСС до 170, занадто велике).

Саме тому шведський дослідник Т. Сйостранд запропонував вимірювати фізичну працездатність методом екстраполяції, оскільки реакція серця на навантаження у певних межах (до 170 пошт/хв) пов’язана лінійною залежністю з потужністю виконуваної роботи. Працездатність за умов 170 скорочень серця можна обчислити, знаючи ЧСС, а отже, – потужність двох менших фізичних навантажень (В. Л. Карпман, 3. Б. Білоцерківський, Б. Г. Любіна, 1969).

Суть принципу визначення фізичної працездатності за допомогою проби РWС170 пояснює мал. 8. Як бачимо на малюнку, даючи навантаження А потужністю 75 Вт, спостерігаємо зростання ЧСС у досліджуваного до 112 пошт/хв; 2-ге навантаження потужністю 150 Вт супроводжується підвищенням ЧСС до 146 пошт/хв. Продовжуючи пряму лінію АВ до її перетину з горизонтальною лінією, що йде на рівні ЧСС – 170, одержуємо точку перетину С, перпендикуляр з якої визначає величину фізичної працездатності, яка була б в умовах, якби ЧСС досягла рівня 170 пошт/хв, тобто РWС170.


Мал. 8. Графічний спосіб визначення РWС170

Найбільш доцільно розра-ховувати РWС170 не графічним способом, а за допомогою обчис-лень. Для цього треба підставити експериментально знайдені зна-чення ЧСС і потужності наван-таження в таку формулу:

де W1, W2 – потужності 1-го і 2-го навантажень,

f1 і f2 – ЧСС наприкінці 1-го і 2-го навантажень.


З огляду на об’єктивність та обґрунтованість цього тесту, який дає змогу за рахунок субмаксимальних навантажень оцінювати фізичні можливості людини, пробу РWС170 було рекомендовано фахівцями ВООЗ для широкого використання.

Таблиця 10. Потужність 1-го навантаження (W1, кгм/хв; Вт),





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 4645 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...