Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інші геометричні параметри



Висота вертикальної перешкоди, що долається колісною машиною, залежить від діаметру колеса, кліренсу в середній частині машини і від того, ведучі або ведені передні колеса. Якщо передні колеса ведені, то висота долаємої перешкоди

hв ≈ 2/3 r,

де r — радіус колеса.

Якщо передні колеса ведучі, то висота перешкоди при достатній величині тягового зусилля лімітується кліренсом в середній частині машини.

Ширина рову або окопу, що долається колісною машиною, залежить від розмірів коліс, числа і розташування осей. Двовісні машини можуть долати рови шириною

Вр≈ 2/3 dк ,

де dк — діаметр колеса.

Тривісні машини звичної конструкції не мають в цьому відношенні переваг перед двовісними. Якщо в тривісній машині осі рівномірно розподілені по базі, то в цьому випадку при розташуванні центру тяжкості приблизно над середньою віссю можна подолати рів більшої ширини. Чотиривісні машини долають рови шириною

Вр= ао + 2/3 dк,

де ао — міжосьова відстань.

Для двовісних машин ширина долаємого рову практично не перевищує 0,7—0,8 м.

Для чотиривісних машин ця величина доходить до 2-2,5 м.

№ з/п Геометричні показники прохідності ГАЗ-66 ЗІЛ-131 УРАЛ-375
1. Передній кут прохідності, град      
2. Задній кут прохідності, град      
3. Просвіт, мм      
4. Радіус подовжньої прохідності, м 20,5 21,06 19,5
5. Радіус поперечної прохідності, м 10,5 11,5 10,5
6. Ширина долаємого рову, м 0,6 0,66 0,8
7. Глибина долаємого броду, м 0,8 1,4 1,5

Опорно-тягові показники прохідності

Опорно-тягові показники прохідності характеризують можливості колісної машини долати круті підйоми, рухатися по слизьких дорогах і м'яких грунтах.

Колісна машина може втратити здатність рухатися на дорогах з малим опором, але при дуже поганому зчепленні коліс з дорогою; або при порівняно хорошому зчепленні, але при великому опорі руху; або, що буває найчастішим, при підвищеному опорі руху і поганому зчепленні коліс з дорогою.

Прохідність автомобіля з погляду опорно-тягових показників в рівній мірі залежить як від потужності двигуна, конструкції трансмісії так і від ходової частини.

Таким чином, прохідність колісної машини визначається співвідношенням між опором руху, зчіпними якостями рушія з дорогою і тяговими якостями машини. При оцінці можливості руху в заданих умовах користуються критерієм прохідності. Для колісної машини зі всіма ведучими колесами цей критерій визначається через коефіцієнт зчеплення φ і коефіцієнт опору руху ψ відповідно до нерівності:

П ≥ φ - ψ

Ця нерівність означає: для того, щоб колісна машина могла рухатися, можлива тяга по зчепленню повинна бути більше сумарного опору руху. Позитивне значення критерію прохідності визначає можливість руху тільки при достатній тязі по двигуну, тобто додатково повинне бути Д > ψ

Підвищення прохідності колісної машини з погляду опорно-тягових показників прохідності розв'язується в основному двома шляхами:

1. Створення високих тягових зусиль шляхом установки досить потужного двигуна, підбором передавальних чисел в трансмісії на нижчих передачах так, щоб колісна машина могла навіть в найважчих умовах бездоріжжя рухатися, хоча і з малою швидкістю.

2. Вдосконалення колісного рушія для поліпшення його зчіпних якостей і зменшення опору руху.

- З цією метою всі колеса виконуються ведучими з односкатною ошиновкой.

- Для шин вибирається малюнок протектора, відповідний грунтовим умовам використовування машин. На м'яких грунтах застосовується сильно розчленований малюнок протектора з відношенням площі торців грунтозачіпів до загальної площі бігової частини шини приблизно 0,15—0,25. Для бронетранспортерів і армійських автомобілів, що працюють на м'яких грунтах і на твердих дорогах, застосовуються більш універсальні шини з малюнком протектора «крупна ялиночка» з відношенням площі грунтозачіпів до загальної площі 0,35—0,45 (у автомобілів, що працюють на дорогах, це відношення рівне 0,8—0,9).

- Збільшуються розміри шин по зовнішньому діаметру і ширині профілю, що зменшує питомий тиск в контакті шини і грунту, а також знижує опір коченню.

- Підвищення прохідності колісних машин може бути досягнуте також за рахунок застосування тимчасових пристосувань, що збільшують зчеплення коліс з грунтом, наприклад ланцюгів, браслетів.

- Ефективним засобом підвищення прохідності колісних машин є система регулювання тиску повітря в шинах.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 652 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...