Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні вказівки щодо відпрацювання навчальних питань. Перше навчальне питання : «Призначення підвіски автомобіля



Перше навчальне питання: «Призначення підвіски автомобіля. Загальна будова передньої підвіски. Будова і робота ресори та гідравлічного амортизатора»

При доведенні навчального питання використовувати метод розповіді з показом та поясненням і елементами бесіди для активізації роботи студентів і визначення ступеня засвоєння ними навчального матеріалу.

Навчальний матеріал доводити в наступному порядку.

Пояснити необхідність застосування підвіски на автомобілі.

Вказати, що конструкція підвіски визначає перш за все її плавність ходу, тобто можливість перевезення людей без неприємних для них відчуттів і швидкої стомлюваності; можливість ведення вогню з ходу і перевезення військових вантажів без їх пошкодження.

Пояснити призначення підвіски автомобіля.

Назвати з чого складається підвіска.

Визначення та склад підвіски студенти повинні записати в конспекти.

Вказати, що залежно від типу пружного елементу розрізняють підвіски з металевими (листова ресора, торована, вита пружина) і неметалевими пружними елементами (гума, пневматичний або гідропневматичний пружний елемент). Можливі і інші типи пружних елементів. У підвісці застосовують гідравлічні амортизатори телескопічні або поршневі.

Пояснити основні вимоги до підвіски автомобіля. Дати під запис.

Пояснити будову передньої підвіски автомобіля ЗІЛ-131, використовуючи плакат та показати на матеріальній частині. Вказати, що у автомобілів з лебідками кожна ресора має по 17 листів, а без лебідки – по 15 листів.

Пояснити призначення та характеристику гідравлічного амортизатора. Дати під запис. Вказати на місце розміщення та кріплення на автомобілі. Вказати про вимоги, що висуваються до амортизаторів. Пояснити будову амортизатора, використовуючи плакат та матеріальну частину. Будову амортизатора дати під запис. Використовуючи плакат, пояснити принцип роботи амортизатора.

Для закріплення навчального матеріалу опитати 1-2 навчаємих.

Підвести підсумок навчального питання.

Друге навчальне питання: «Будова і робота задньої підвіски балансирного типу»

При доведенні навчального питання використовувати метод розповіді з показом та поясненням і елементами бесіди для активізації роботи студентів і визначення ступеня засвоєння ними навчального матеріалу.

Навчальний матеріал доводити в наступному порядку.

По плакату пояснити будову задньої підвіски.

1. Дві поздовжні ресори. (по 15 листів)

2. Вісі з кронштейнами.

3. Дві ступиці.

4. Шість реактивних штанг (дві верхні і чотири нижні).

5. Чотири гумові буфери.

Дати під запис.

Показати елементи задньої підвіски на матеріальній частині.

Коротко пояснити призначення кожного елемента.

Для закріплення навчального матеріалу опитати 1-2 навчаємих.

Підвести підсумок навчального питання.

Третє навчальне питання: «Будова коліс і пневматичних камер»

При доведенні навчального питання використовувати метод розповіді з показом та поясненням та елементами бесіди для активізації роботи студентів і визначення ступеня засвоєння ними навчального матеріалу.

Навчальний матеріал доводити в наступному порядку:

Пояснити призначення колісного рушія.

Вказати на тип коліс автомобілів, що вивчаються та довести їх характеристику.

Пояснити будову колеса. Дати під запис. Показати на плакаті та матеріальній частині.

Вказати, що особливістю колеса є тороїдна форма поверхні посадочних полиць обода і гарантований натяг при посадці бортів шини на полки обода, що забезпечує можливість зниження тиску повітря в шинах до 0,5 кгс/см2 і надійне закріплення шини на ободі без розпірного кільця.

Зазначити, що на автомобілях ЗІЛ-131 колишніх років випуску шина кріпилася на ободі бортовим, розпірним і посадочним кільцями.

Вказати на призначення шини автомобіля. Пояснити устрій шини. Шини автомобілів можуть бути камерними і безкамерними. Безкамерна шина не має камери і ободної стрічки. Дати під запис.

Довести характеристику.

Пояснити як позначається розмір пневматичних шин. (Розмір автомобільнихшин позначається двома числами і проставляється на боковині покришки. Перше число позначає ширину профілю шини, друге — внутрішній (посадочний) діаметр.)

Вказати, що автомо­біль має систему регу­лювання тиску повітря в шинах, за допомогою якої можливо зменшу­вати або збільшувати тиск повітря в шинах, при цьому не виходячи з кабіни.

Вказати, що покришки мають направлений малюнок протектору. Тому встановлювати колеса з шинами на автомобіль потрібно в суворій відповідності з його направленням (конусами в перед).

Вказати, що стан шин впливає на безпеку руху. Зайвий тиск повітря в шинах збільшує гальмівний шлях, може бути причиною бічної нестійкості автомобіля; підвищений тиск може привести також до розриву камери і втрати керованості. Знижений тиск повітря приводить до перегріву шин.

Зношені шини збільшують гальмівний шлях, а при русі по слизьких дорогах приводять до втрати бічної стійкості. Глибина малюнка протектора по центру бігової доріжки у вантажних автомобілів повинна бути не менше 1,0 мм. При установці зношених шин тільки з одного борту спостерігається занесення при гальмуванні.

При необхідності, для закріплення навчального матеріалу, опитати 1-2 навчаємих.

Підвести підсумок навчального питання.

Заняття № 4





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 712 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...