Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Балки мостів



Всі деталі, які зв’язують ліві та праві колеса, називають мостом автомобіля. Мости являються проміжними елементами ходової частини між колесами та рамою. За призначенням мости можуть бути ведучими, коли до коліс моста підводиться потужність, веденими (о п о р н и м и), коли колеса не мають приводу від двигуна (пряма балка по кінцях якої на підшипниках встановлені колеса); керованими, коли встановлені на них колеса можуть під впливом рульового управління повертатися щодо вертикальної подовжньої площини і змінювати тим самим напрям руху машини, а також к о м б і н о в а н и м и.

На військових автомобілях багатоцільового призначення всі мости є ведучими, а передні - комбіновані.

Ведучий міст є жорсткою порожнистою балкою спеціальної конструкції, усередині якої розташовуються механізми трансмісії машини (головна передача, диференціал, напівосі).

По конструкції балки мостів можуть бути цільними або роз’ємними

На військових автомобілях ГАЗ-66, ЗІЛ-131 застосовуються цільні штамповані балки ведучих мостів, сполучених електрозварюванням. Такі балки прямокутного або трубчастого перетину складаються з двох штампованих з листової сталі половин, зварених в подовжній площині.

Для військових автомобілів Урал-375Д, КрАЗ-255Б застосовуються цільні литі балки моста. Вони віділлють з ковкого чавуну або виконуються сталевими.

В середній частині балка мосту має кільцевий поясок для кріплення картера головної передачі, а з протилежної сторони приварена глуха кришка. На балках середніх і задніх мостів є кронштейни для установки ресор та кріплення реактивних штанг підвіски.

Торці балок середнього і заднього мостів ЗІЛ 131 закінчуються фланцями, до яких кріпляться шпильками цапфи і опорні диски гальмівних механізмів.

Балки передніх мостів автомобілів ГАЗ-66 і ЗІЛ-131 закінчуються фланцями, до яких кріпляться кульові опори поворотних кулаків.

Поворотні кулаки забезпечують можливість повороту передніх керованих коліс. Поворотні кулаки автомобілів ГАЗ-66 і ЗІЛ-131 по пристрою однакові, відрізняються лише розмірами деталей. Кожен поворотний кулак складається з кульової опори з двома шкворнями і підшипниками, корпусу з кришками, поворотної цапфи і ущільнення. Кульова опора кріпиться шпильками до балки моста. У неї запресовані і обварені два шкворні, на яких встановлені конічні підшипники; зовнішні кільця підшипників розташовані в розточуваннях корпусу кулака. Підшипники закриваються кришками, під які підкладені металеві прокладки. У верхню кришку укручена прес-масельничка для мастила верхнього підшипника шкворні. З внутрішньої сторони до корпусу поворотного кулака кріпиться цапфа, а з боку кульової опори — ущільнення.

ШРКШ (шарнір рівних кутових швидкостей) служить для передачі крутного моменту на керуємі колеса.

Тип шарніру ….. кульковий з центруючими кульками.

Він складається з:

- ведучого кулака;

- ведомого кулака;

- 4-х передаючих кульок;

- центруючої кульки.

Два шарніри мають канавки спеціального профілю, який дозволяє передаючим кулькам, при повороті веденого кулака, відносно ведучого, завжди знаходитись в одній площині, що забезпечує передачу рівних кутових швидкостей. Крутний момент передається від одного кулака до другого, через 2-і кульки, інші дві як би не працюють.

Ведучий кулак з’єднаний з приводним валом, ведений – з ступицею колеса. Ведений кулак разом з ступицею колеса повертаються за допомогою поворотного важеля, який впливає на поворотний кулак, який встановлений на 2-х конічних роликових підшипниках, регулювання яких впливає на зміну товщини прокладок.

Шворні встановлені в кульовій опорі з нахилом в поперечній і подовжній площинах.

Для підвищення стійкості (стабілізації) передніх коліс в середнім положенні і полегшення управління автомобілів передні керовані колеса мають чотири кути установки, розвал у вертикальній площині, сходження в горизонтальній площині, поперечний (бічний) нахил шворнів, подовжній нахил шворнів (нахил шворнів назад).

Кути нахилу шворню вказані в таблиці 1.

Установка шворнів з нахилом підвищує стійкість і полегшує управління автомобілем.

Конструкція поворотних кулаків забезпечує також розвал передніх коліс на кут до 1°. Розвал досягається тим, що осі поворотних цапф зовнішніми

кінцями нахилені вниз. Розвал коліс зменшує зусилля, необхідне для повороту автомобіля, розвантажує зовнішній підшипник ступиці колеса, сприяє рівномірному зносу шин. Кути розвалу коліс і нахилу шворнів на вантажних автомобілях не регулюються.

Передні колеса, встановлені з розвалом, прагнуть котитися по колах, що розходяться, що привело б до їх проковзування щодо дороги і швидкого зносу шин. Що б не допустити цього, передні колеса встановлюються зі сходженням.

Сходження коліс — це різниця відстаней між ободами лівого і правого коліс ззаду і попереду балки моста. Вимірюється спеціальною лінійкою і повинне відповідати даним табл. 1.

Конічні підшипники шворнів встановлюються з попереднім натягом. У міру зносу поверхонь, що труться, натяг зникає, з'являється зазор, що може привести до нестійкого руху передніх коліс і руйнування підшипників.

Регулювання підшипників здійснюють видаленням однакової кількості прокладок з-під кришок підшипників. При великому зносі нижнього підшипника рекомендується поміняти підшипники місцями; в цьому випадку прокладки видаляються з під верхньою кришки. Правильність регулювання перевіряється по величині зусилля, прикладеного до поворотного важеля, відлитого разом з корпусом поворотного кулака. Покази динамометра, закріпленого за отвір важеля, повинні бути: для автомобіля ГАЗ-66 — 2,35—3,7 кгс, для ЗІЛ-131 — 2,0—2,4 кгс. Перевірка проводиться при від'єднаній рульовій тязі і припіднятому мосту.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 1653 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...