Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Аналіз показників ділової активності підприємства



Ділова активність підприємства у фінансовому аспекті виявляється, перш за все, в швидкості звернення його засобів. Аналіз її полягає в дослідженні рівнів і динаміки різносторонніх фінансових коефіцієнтів оборотності, які є відносними показниками фінансових результатів діяльності господарюючого суб'єкта. Загальна оборотність всіх засобів складається з часткових показників оборотності окремих елементів цих засобів.

Прокоментуємо кожен показник:

1. Коефіцієнт загальної оборотності капіталу, (Кок) відображає швидкість звернення загального капіталу. Його зменшення свідчить про зниження рентабельності підприємства і рентабельності необоротних активів.

2. Коефіцієнт оборотності мобільних засобів, (Грудоньки) показує швидкість обороту всіх мобільних (як матеріальних, так і нематеріальних) засобів підприємства.

3. Коефіцієнт оборотності матеріальних оборотних коштів, (Комо) відображає число оборотів запасів і витрат господарюючого суб'єкта. Його зниження свідчить про відносне збільшення виробничих запасів і незавершеного виробництва.

4. Коефіцієнт оборотності готової продукції, (КОГП) відображає швидкість її звернення. Його зростання свідчить про підвищення попиту на продукцію. Це пов'язано із зростанням замовлень підприємству в період будівництва третьої черги швидкісного трамвая.

5. Коефіцієнт оборотності дебіторської і кредиторської заборгованості (Кодкз) свідчить про розширення комерційного кредиту, який надає підприємство або надається підприємству. Зніження цих показників відображає, що підприємство все більше за своєю продукцію (робіт, послуг) реалізує (надає) в кредит покупцям і саме збільшує покупку сировини (матеріалів) в кредит.

Середній термін звернення дебіторської заборгованості (Тодз) характеризує середній термін її погашення в днях. Його збільшення свідчить про зменшення платоспроможності покупців продукції (робіт, послуг).

Зростання середнього терміну звернення кредиторської заборгованості (Тодз) свідчить про зменшення платоспроможності підприємства перед своїми постачальниками, тобто зростанні терміну повернення боргів.

6. Фондовіддача основних засобів і інших необоротних активів характеризує ефективність використання необоротних активів. Її скорочення свідчить про зменшення величини продаж, який доводитися на одиницю вартості засобів. Це пов'язано із зменшенням величини виручки від реалізації продукції і скороченням її об'ємів.

7. Коефіцієнт оборотності власного капіталу відображає швидкість його звернення, тобто його активність. Зниження свідчить про тенденцію бездіяльності власних засобів.

Основні питання для самоконтролю:

1. Що є метою аналізу ділової активності?

2. Що таке коефіцієнт автономії?

3. Який коефіцієнт характеризує частку активів?

4. Що характеризує аналіз дохідності і рентабельності?

5. Яка мета усіх етапів комплексного аналізу фінансово-господарської діяльності?

6. Який показник характеризує фінансову стійкість підприємства?

7. Що є доповненням до коефіцієнта автономії?

8. Що таке платоспроможність?

9. Що таке комплексний аналіз фінансово-господарської діяльності? В кількох етапах він проводиться?

10. Розкажіть про основні показники оцінки майнового стану?






Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 659 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...