Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Деталі машин



Методичні вказівки до виконання самостійної роботи для студентів спеціальностей: автомобілі та автомобільне господарство; машини та обладнання сільськогосподарського виробництва; обладнання переробних виробництв; обладнання легкої промисловості; обладнання лісового комплексу; технологія машинобудування; металорізальні верстати та системи; машини і технологія пакування; обладнання для обробки металів тиском напрямку 6.090200 “Інженерна механіка” денної та заочної форм навчання

Редакційно-видавничий відділ

Луцького національного технічного університету

Луцьк 2008

УДК 621.81 (07)

ББК 314.44Я7

К64

Коновалюк Д.М., Толстушко М. М. Деталі машин. Методичні вказівки до виконання самостійної роботи студентів напрямку 6.090200 “Інженерна механіка” денної та заочної форм навчання. – Луцьк: РВВ ЛНТУ, 2008. – 164 с., іл.

Вказівки містять основні розрахункові залежності для визначення контактної міцності активних поверхонь зубців і міцності зубців при згині. На цьому ґрунтується методика розрахунку зубчастих передач у загальному вигляді. Ця методика відповідає міждержавному стандарту – ГОСТ 21354-87 “Передачі зубчаті циліндричні евольвентні зовнішнього зачеплення. Розрахунок на міцність”.

Приведина методика розрахунку конічних передач з прямими і круговими зубцями, котра містить проектний і перевірковий розрахунки.

Вказівки мають усі довідкові матеріали для розрахунків та ілюструються числовим прикладом з варіантом уточнення при виборі матеріалу вінця черв’ячного редуктора

Укладачі: Д.М.Коновалюк, к.т.н., доцент

М. М. Толстушко, к.т.н., доцент

Рецензент: д.т.н. професор Г.А.Хайліс,

Заслужений діяч науки і техніки

України

Відповідальний за випуск: д.т.н. професор М.П.Ярошевич,

зав. кафедри ТММ і ДМ

Затверджено науково-методичною радою ЛНТУ, протокол № 8

від 29. 04. 2008р.

Рекомендовано до друку науково-методичною радою ННВІІ та ІТ ЛНТУ, протокол № 8 від 16.04.2008р.

Затверджено на засіданні кафедри ТММ і ДМ, протокол №8

від 29.03.2008р.

 
© Д.М. Коновалюк, М.М. Толстушко

ЗАМІСТЬ ВСТУПУ

Викладання дисципліни ”Деталі машин” має на меті розвиток у студента інженерного мислення з точки зору вивчення та вдосконалення сучасних методів, правил та норм розрахунку й конструювання деталей і машин загального призначення.

У процесі відшукання складних інженерних рішень далеко не все може бути формалізовано. Тому потрібно розвивати інженерні підходи, у тому числі вміння синтезувати попередній досвід, знаходити нові ідеї, моделювати з використанням аналогів. Розвиткові цих якостей у значній мірі сприяє дисципліна “Деталі машин”, яка базується на основах таких дисциплін, як: “Теоретична механіка”, “Опір матеріалів”, “Теорія механізмів машин” і “Деталі машин”. Прехід від формальної логіки теоретичних дисциплін до евристичної діяльності бакалавра є однією із складових того важливого якісного скачка, який належить здійснити студенту під час вивчення дисципліни “Деталі машин”.

Метою викладання дисципліни “Деталі машин” є надання знань для створення розрахункових схем механізмів, розвиток у фахівців навичок для самостійного вирішування технічних задач, надання знань та вмінь, необхідних для проведення розрахунків елементів машин і механізмів на міцність та жорсткість. Задачі вивчення дисципліни “Деталі машин” полягають у засвоєнні студентом методів, правил та норм конструювання деталей і машин, виходячи із заданих умов їхньої роботи у виробництві, що забезпечували б надання деталям найвигідніших форм та розмірів, вибір найраціональніших матеріалів, ступеня точності та шорсткості поверхонь,призначення технічних умов виготовлення деталей і машин.

З 1.01.1989 року введений в дію ГОСТ 21354-87 “Передачі зубчасті циліндричні евольвентні зовнішнього зачеплення. Розрахунок на міцність”, який встановлює основні розрахункові залежності для визначення контактної міцності активних поверхонь зубців і міцності зубців при згині. Він відображає нові теоретичні та експериментальні дослідження. Структура розрахункових залежностей цього стандарту значно наближена до розрахунків відповідно до ISO.

Нижче наведена методика розрахунку зубчастих передач у відповідності з основними критеріями роботоздатності: контактної і згинальної витривалостей.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 295 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...