Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Державна підтримка книговидання у Іспанії



У 2006 р. Рада Міністрів Іспанії схвалила нову редакцію «Закону про читання, книги і бібліотеки». Іспанські видавці з особливим задоволенням сприйняли той факт, що в новому законі підтверджені і посилені положення, що встановлюють режим єдиних твердих цін на книги. Керівництво Федерації спілок видавців вважає своєю безсумнівною перемогою положення Закону про лібералізацію цін на шкільні підручники, яка в порівнянні з колишньою нормою, що встановлювала необмежені розміри знижок з твердої ціни, вважається значним кроком вперед. Тепер роздрібні книготорговці зможуть самі встановлювати ціни на шкільні підручники, а не робити непомірні знижки (які доходили до 25%) з ціни, встановленої видавництвом.

Зі схваленням сприйняли іспанські видавці і виділення законом 431 млн. євро на «зміцнення інфраструктури публічних бібліотек та поповнення їх фондів». Але цього не вистачить, щоб створити в країні бібліотечну мережу, порівнянну з тією, яка функціонує в інших країнах Європейського союзу.

У цілому ж іспанські видавці вважають досить позитивним той факт, що уряд, приймаючи новий Закон про книгу, поставив за мету зробити читання базовим інструментом формування в країні суспільства знання та інформації, що повинен буде вивести Іспанію на рівень інших розвинених європейських країн.

У Іспанії є три загальнонаціональні професійні об'єднання підприємців книжкової справи – Іспанська конфедерація спілок та асоціацій книгопродавців, Федерація союзів видавців Іспанії і Федерація національних асоціацій розповсюджувачів видань.

Федерація союзів видавців Іспанії була заснована в 1978 р. Вона об'єднує територіальні спілки та асоціації видавців Мадрида, Каталонії, Країни Басків, Андалусії, Галісії, Валенсії і Кастилії і Леона. Входять до неї і дві спеціалізовані асоціації – Національна асоціація видавців навчальної літератури та Асоціація видавців літератури на каталонською мовою. Загальна кількість видавництв, що входять до Федерації через спілки та асоціації, становить 836.

Статистичні дані про книжковому виробництві в Іспанії щороку готують кілька служб. Головні з них – Федерація союзів видавців Іспанії і Міністерство культури. Головним документом є «Панорама іспанського книговидання». Крім цього, протягом року Федерація випускає ще кілька видань, що мають одну назву, але різне наповнення.

У 2008 р. у Севільї пройшов 6-й Конгрес видавців Іспанії. Конгрес був організований Федерацією спілок видавців Іспанії за участі та підтримки Міністерства культури, влади автономії, Асоціації видавців Андалусії та фірми Coordinación de servicios editoriales. У роботі Конгресу взяло участь понад 200 осіб - іспанських і закордонних видавців та експертів в галузі книжкової справи як з Іспанії, так і з-за кордону. Всі питання, що обговорювалися під час роботи Конгресу, умовно можна розбити як би на три блоки – ситуація з книжковою дистрибуцією в країні і стан роздрібних книготорговельних підприємств; питання охорони інтелектуальної власності та визнання креативної ролі видавництв у справі доведення твору від автора до читача; цінність і ціна книги і питання безкоштовність книги, особливо юридичної та навчальної.

Багато уваги в роботі Конгресу було приділено нагальною для теперішнього часу в Іспанії проблеми – безкоштовному розповсюдженню шкільних підручників, що було закріплено в нещодавно прийнятому Законі про книгу, читанні та бібліотеках. Конгрес іспанських видавців не проти самої концепції безкоштовності шкільних підручників у принципі, але вважає, що вона повинна реалізовуватись не на шкоду видавництвам та роздрібної книжкової торгівлі.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 915 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...