Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Джек Ліндсей



Софокл, який творив за часів розвитку протиріч афінської демократії, довів трагічну іронію до межі, бо знав, що люди підлягають владі ними самими створеної ситуації, де кожна мета викривлюється й переходить у свою протилежність. Електра здійснює Найпотаємнішу свою надію, здобуває свободу й залишається кінець кінцем позбавленою всього, що я любила». Едіп потрапив у безвихідь: з кожною спробою виплутатися з дилеми він дедалі глибше поринає у гріх.

Євріпід писав тоді, коли демократія вже стояла близько до загибелі. Він був добре обізнаний зі спробами софістів знайти вихід на шляхах гуманізму або раціоналізму. І однак він зображав людину у фокусі буденного реалізму, на відміну від символічного реалізму попередніх майстрів. Зображені Евріпідом люди набагато краще розуміють свої взаємозв'язки й ті проблеми, котрі вони самі покликані розв'язати, проте усе це не розпорошує силу некерованості. Просто на деякий час некерованість усунули з очей. Люди сподіваються її уникнути, удаючи, ніби її нема. Але вона раптово виявляється й поглинає їх. В останній своїй трагедії «Іфігенія в Авліді» Євріпід у більшості сцен безжально викрив жадобу влади та марнославство, котрі спонукують до дії воєначальників; більш раціональною та реалістичною гіркота психологічного підходу бути не може. Потім дівчина, розуміючи, що втекти їй не вдасться, приймає смерть від батькової руки: вона приймає її екстатично й зі співом йде до вівтаря. Елемент гіпнотизму, що спонукує людей приймати зазіхання вершителів війн та убивств, виражається у покорі дівчини. Але найважливіше те, що почуття загального стану людей - поза всілякою іронією. І ось покора дівчини перетворюється на поразку вбивць, на обітницю любові й розуміння, котра приведе колись людство до покути поза межами протиборства підлого егоїзму та жертовного самозречення.

Джек Ліндсей. Коротка історія культури. Т. 2. – К., 1995. с. 37 - 38





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 196 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...