Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інші види переміщення строєм



Під час проведення занять з гімнастики для швидкого розташування учнів у залі або на майданчику застосовуються також перешикування, розмикання і рухи.

Перешикування з однієї шеренги в три. Після попереднього розрахунку подається команда: «Відділення (група), у три шеренги — ШИ­КУЙСЬ!». За цією командою другі номери стоять на місці, перші номери роблять крок правою ногою назад, не приставляючи ліву ногу, крок лівою убік і, приставляючи праву ногу, стають у потилицю другим номерам. Треті номери роблять з лівої ноги крок уперед, не приставляючи правої ноги, крок правою вправо, і, приставляючи ліву ногу, стають попереду других номерів.

Для зворотного перешикування подається команда: «Відділення (група), в одну шеренгу — ШИКУЙСЬ!». Перешикування виконується в зворотному порядку.

Перешикування із шеренги уступом. Після попереднього розрахунку відділення (групи) за завданням («6-і, 3-і — на місці!», «6-і, 4-і, 2-і — на місці!» і т. п.) подається команда: «Відділення (група), з розрахунку кроком — РУШ!». Учні виходять зі строю на зазначену їм з розрахунку кількість кроків і приставляють ногу. Викладач веде підрахунок до моменту приставляння ноги першою шеренгою. Так, за розрахунком «6-і, 3-і — на місці!» — до 7; «9-і, 6-і, 3-і — на місці!» — до 10.

Перешикування з колони по одному в колону по три (по чотири) у русі виконується за командою: «Відділення, ліворуч у колону по три (по чотири) – РУШ!». За цією командою перша трійка (четвірка) учнів повертається ліворуч і рухається прямо: наступні трійки (четвірки) повертаються ліворуч на тому ж місці, що й перша трійка (четвірка), без додаткової команди. За вказівкою керівника занять «Інтервал і дистанція два (три) кроки!» учні розмикаються в русі по фронту і в глибину.

Зворотне перешикування виконується за командою: «Відділення (група), у колону по одному — РУШ». За цією командою перша трійка (четвірка) йде прямо, перешиковуючись на ходу в колону по одному, інші трійки (четвірки) позначають крок на місці, потім послідовно виходять у потилицю перед трійкою (четвіркою), що йде, перешиковуючись у колону по одному.

Для пересування по периметру залу або майданчика подається команда: «Відділення (група), праворуч в обхід залу (майданчика) кроком — РУШ!» «на ходу — РУШ!». За цією командою відділення (група) рухається уздовж периметру залу (майданчика), заходячи правим плечем уперед, без додаткової команди.

Рух по діагоналі. За командою: «По діагоналі — РУШ!», яка подається при підході відділення (групи) до кута залу (майданчика), учні повертають за направляючим до протилежного кута.

Рух протиходом. Це рух усієї колони за направляючим у протилеж­ному напрямку (мал. 1). Виконується за командою: «Відділення (група), протиходом праворуч (ліво-руч) кроком — РУШ!».

Рух змійкою. Це кілька протиходів підряд. Довжина змійки визначається за першим протиходом (мал. 2). Подаються команди: «Від­ділення, протиходом ліворуч (праворуч) кроком — РУШ!» (або «змійкою — РУШ!»).






Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 1109 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...