Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сучасні молодіжні проблеми



1. Функція займенника в українській мові. Наповнення займенниками журналістських текстів.

2. Морфологічні та синтаксичні ознаки займенника.

3. Розряди займенників і їхнє стилістичне використання у журналістських текстах.

4. Правописні норми займенників у текстах ЗМІ.

5. Морфологічний розбір займенника як частини мови.

Самостійна робота. Підготуйте невелике повідомлення до 5 хв. про частотність уживання у заголовках журналістських текстів різних розрядів займенників.

Практичні завдання

1. Підібрати довільний журналістський твір, що стосувався б сучасних молодіжних проблем, відшукати і підкреслити у ньому займенники, вміти їх аналізувати.

2. Виписати із сучасних ЗМІ 3 заголовки, у яких були б уживані займенники, зробити письмово морфологічний розбір цих займенників (див. схему морфологічного розбору займенника).

3. Виконати завдання:

Завдання 1. Визначте помилки у вживанні зворотного i присвiйних займенникiв. Вiдредагуйте речення.

1. Biн просидiв цiлий вечiр, обдумуючи свою автобiографiю. 2. У мойого брата канiкули вже розпочалися. 3. Викладачка запропонувала студенту вичитати свою доповiдь. 4. Я впевнений, що доля випускникiв у cвоїx руках. 5. Матвiєвська У. С. входить до складу комiсії з питань екології. Про її роботу неодноразово писали в районнiй газеті. 6. Свойого дядька я майже не пам’ятаю. 7. Дмитро нiкoгo не пoпередив, що пoїxав до своїх батькiв. 8. 3агальні збори трудового колективу мають право приймати будь–які ухвали, пов’язані з їхньою статутною будовою. 9. У кожної людини є своя заповітна мрія. 10. Cьогодні дружина попросила менe приготувати собi сніданок.

Завдання 2. Замiсть крапок поставте займенники всякий, кожний, будь-який. Мотивуйте свій вибiр. Визначте можливість синонiмiчної замiни займенників.

1. Ця платформа дозволяє проводити техогляд літаків за … погодних умов. 2. У … справi треба бути фаxiвцем. 3. У протоколі повинен розписатись... екзаменатор. 4. … музичний інструмент має свій неповторний голос. 5. Прошу Вас перевiрити... документ. 6 …. предмет може стати ігровим знаряддям –м’яч, палиця, скакалка. 7. Позачергoві збори скликаються на вимогу... учасника пiдприємствa. 8.... вчитель повинен до 25.08 пройти медогляд. 9. Я можу виконувати... доручeння. 10. Без... зусиль ти підгoтуєш цю доповідь. 11. … вiдмовки вигадуєш, аби не прибирати. 12. … вечора я дивлюсь "Останні новини". 13. Пiсля закiнчення курсів ии зможете пошити сyкню … фасону. 14. Протягом 30 років … дня приходила Mapiя Василівна на ферму. 15 … людина,подивившись на свiй кулак, може отримати уявлення про розмiри свого серця.

Завдання 3. Знайдіть помилки у вживанні займенників.

1. На п’ятому поверсi нашого універмагy ви можете придбати любийподарунок на всякий смак. 2. Meнi здається, що він говорить одне, а думаєзовciм друге. 3. Стипендiя – це грошова допомога, котра виплачується тим,що навчаються на денних вiддiленнях вузів і технікумів, або особам, котріпроходять пiдготовку в системі аспiрантури. 4. У мене зараз зовсiм другу проблеми. 5. Я можу у любий час розiрвати цей контракт. 6. Всякий ученьповинен пройти це тестувания. 7. Я готовий купити оцю книжку за кожну цiну.8. Ми готовi спiвробiтничати з усiлякими пiдприємствами. 9. З ycix другихпитань рiшення приймаються простою бiльшiстю голосiв, котрі беруть участь узборах акцiонерного товариства. 10. Завтра ми надамо вам любу iнформацiю зпитань, котрі належать до нашої компетенцiї. 11. Права i обов’язки колективувиконуються всяким його членом однаковою мiрою з другими. 12. Задопомогою цього словника ви сможете перекласти кожний текст 13. Керiвниквиконує функцiї i несе обов’язки, що передбаченi законодавством i другимиактами, що поширюються на Пiдприємство. 14. Цей миючий засiб зберігаєтьсяпри всякiй температурi. 15. Донецький маргариновий завод придбає всяку олiв любiй кiлькостi за договiрними цiнами. 16. Ринковий збiр – це плата заторговi мiсця, котрий справляється з юридичних осiб i громадян, що реалізуютьсiльськогосподарську i промислову продукцiю та другi товари.

Завдання 4. Відредагуйте словосполучення і речення: в той же момент, до міста всі 20 кілометрів, по всіх школах не відчувається організації дітей, всякі наради, їх ватажок, кожен не може встояти від спокуси, самий факт дій, виявили свої здібності, у своїх інтересах, мати свою позицію, те ж саме, той же, у тім же числі журналу, у цьому відношенні, усякою ціною загострити; може, хто з родичів зголоситься, це ж можна сказати, крім цього, держава потребує підтримки; криміналу в цьому немає, чим можуть скористатися; які ж адміністративні заходи можна вжити; ні в якому разі.

Завдання 5. Усно проаналізуйте займенники.

У кожного Я є своє ім’я,

На всіх не нагримаєш грізно,

Ми – це не безліч стандартних «я»,

Ми – це народу одвічне лоно,

Ми – океанна вселюдська сім'я.

І тільки тих поважають мільйони,

Хто поважає мільйони «я».

Василь Симоненко.

Схема морфологічного аналізу займенника

1. Аналізоване слово.

2. Початкова форма (називний відмінок).

3. Розряд за значенням (особовий, зворотний, вказівний, присвійний та ін.)

4. Рід (якщо йому властивий).

5. Число (якщо властиве).

6. Відмінок.

7. Синтаксична роль.

8. Будова слова.

9. Правопис слова.

Зразок

Та музика, мов голос долі,

Нас освітила й поєднала (Л.Скирда).

1. Та;

2. та;

3. вказівний, співвідносний із прикметником;

4. жіночий рід;

5. однина;

6. Н.в.;

7. у реченні виступає означенням

8. та;

9. —





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 732 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...