Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Специфіка граматичних категорій прикметника



«Мова – душа кожної національнос ті» (Іван Огієнко)

1. Прикметник як виразник статичної ознаки предметів. Специфіка граматичних категорій прикметника. Характер категорій роду, числа й відмінка прикметників у сполученні з іменниками. Форми прикметника в українській мові: короткі, повні стягнені, повні нестягнені.

2. Семантичні групи прикметників:

а) якісні прикметники, їх семантичні та граматичні особливості;

б) відносні прикметники, їхні семантичні групи;

в) присвійні прикметникові форми.

3. Особливості відмінювання прикметників: а) твердої групи; б) м’якої групи; в) прикметників на -лиций.

4. Ступені порівняння прикметників. Вищий, найвищий, абсолютний ступені порівняння прикметників. Прості (синтетичні) та складені (аналітичні) форми ступенів порівняння, їх творення.

5. Правописні особливості відносних та присвійних прикметників.

6. Морфологічна культура ЗМК на рівні прикметника. Прикметникові анормативи у журналістських текстах.

7. Морфологічний розбір прикметника як частини мови.

Самостійна робота. Підготуйте невелике повідомлення до 5 хв. про особливості вживання у заголовках журналістських текстів різних розрядів і ступенів порівняння прикметників.

Практичні завдання:

1. Виписати 5 висловів про мову, підкреслити прикметники, визначити їхній лексико-семантичний розряд (якісні, відносні, присвійні).

2. Скласти по 2 заголовки можливих журналістських статей на мовну чи культурну тематику, уживаючи якісні, відносні, присвійні прикметники. Уміти характеризувати ці прикметники.

3. Написати невелике есе (орієнтовно до 1 сторінки) на тему «І той, хто дихає суржиком, не може мати духовного здоров’я», використавши максимальну кількість прикметників.

Культура мова: коли доречно вживати слова величавий і величальний, грамотний і письменний, громадянський і громадський, виборний і виборчий, музичний і музикальний, клопіткий і клопітливий, крайній і останній, недоторканий і недоторкáнний?

Як правильно: центробіжний чи відцентровий, малочисленний чи нечисленний, даний чи цей?

Повторити: правопис відносних прикметників на -ов-ий, -ев-ий (-єв-ий).





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 1546 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...