Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Матеріали до курсу за вибором



«Відтворення звукопису в художньому тексті»

Лекція 1. Зовнішня звукова сторона мови. Звукопис. Засоби створення звукопису.

  1. Зовнішня звукова сторона мови. Звукопис, або звукова інструментовка

Будь-яка людська мова складається як з внутрішньої, так і з зовнішньої структури. Існування цих двох сторін мови винайшов Вільгельм Гумбольдт ще в ХІХ столітті. Внутрішня структура мови полягає у значенні і вивчається наукою семантикою. Саме завдяки існуванню внутрішньої структури мови ми уявляємо собі позначуваний предмет, коли чуємо або читаємо слово, яке його позначає.

На відміну від внутрішньої структури, зовнішня – це форма мови, тобто звуки, слова, граматичні конструкції і речення, з яких мова складається.

Отже, зовнішня звукова сторона мови – звуки, з яких мова складається, і літери, за допомогою яких звук позначається на письмі.

Продемонструвати співвідношення між внутрішньою та зовнішньою сторонами мови можна за допомогою трикутника:

Так це відбувається в мові. Але ви знаєте, що мова – абстрактне поняття, вона нематеріальна. Матеріальне вираження мови, її втілення в життя – мовлення. У мовленні зв’язки між зовнішньою і внутрішньою сторонами не настільки системні, як в мові. Бувають, наприклад, збіги у зовнішній стороні, яка виражає два різних значення. Розглянемо два англійських слова: sound (звук) і sound (здоровий, міцний). Тут збіг зовнішньої звукової сторони двох слів ненавмисний, між цими словами немає ніякого етимологічного зв’язку. Перше з них походить від того ж кореня, що й французьке son (звук), а друге – від того ж германського кореня, що й німецьке gesund (здоровий).

Як же використовується зовнішня звукова структура в мовленні? В мовленні за її допомогою утворюється таке явище, як звукопис.

Звукопис – застосування різноманітних фонетичних прийомів для посилення звучання мовлення. Це сукупність прийомів фонетичної організації тексту. У звукописі звуки / літери добираються навмисне, щоб створити певне естетичне або інше враження у слухача / читача.

Найбільш широко звукопис використовується в художніх текстах, але не лише в них. Його вживають як в рекламних текстах: Buy the best bread in Berkshire, так і в текстах політичного спрямування: Vote for victory! I like Ike (другий приклад – з виборчої кампанії на пост президента Сполучених Штатів Америки, де прізвисько кандидата в президенти було Ike). Отже, звукопис вживається там, де потрібно привернути увагу. Це – головна функція звукопису.

У художніх текстах звукопис використовується для виділення як окремих слів, так і цілих речень. Слід підкреслити, що звукопис вживається як в усних, так і в письмових текстах, в усних текстах звуки існують «в чистому вигляді», тоді як у письмових – у вигляді символів (літер).

  1. Засоби створення звукопису

Існує багато видів звукопису. Найстаріший з них – ономатопея,або звуконаслідування.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 483 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...