Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

І фондів обігу



Обсяг оборотних коштів повинен бути достатній для виробництва продукції в асортименті і кількості, запитуваній ринком, в той же час мінімальним, що не веде до збільшення витрат виробництва за рахунок наднормативних запасів.

Важливою вимогою успішного ведення діяльності є раціональне використання оборотних коштів, яке проявляється в прискоренні оборотності оборотних коштів. Чим швидше відбувається кругообіг, тим менша величина оборотних коштів обслуговує процес виробництва. Ефективність використання оборотних коштів вимірюється показниками оборотності.

Під оборотністю оборотних коштів розуміється тривалість проходження засобами окремих стадій виробництва і обігу. Кругообіг оборотних коштів завершується зарахуванням виторгу на рахунок господарського суб'єкта. Оборотність оборотних коштів неоднакова і залежить від галузевої приналежності, збуту готової продукції, організації виробництва і розміщення оборотних коштів по підприємству.

Показники оцінки та ефективності використання нормованих оборотних коштів.

1) Рентабельність використання оборотних коштів (показник віддачі оборотних коштів):

%,

де:

П - прибуток (як до сплати податків, так і може бути чистий прибуток);

Ноб.к. - сукупний норматив оборотних коштів по підприємству;

Зсер. - середньорічний залишок оборотних коштів (сума другого і третього розділів активу на початок року плюс сума другого і третього розділів активу на кінець року поділена на два).

2) Коефіцієнт оборотності оборотних коштів характеризує кількість оборотів, що здійснюються даною величиною оборотних коштів підприємства за період. Він розраховується відношенням обсягу виручки від реалізації продукції до середньої вартості оборотних коштів за період. Чим вищий цей коефіцієнт, тим краще використовуються оборотні кошти на підприємстві.

.

3) Тривалість оборотності одного обороту оборотних коштів:

,

де Тк - календарний час звітного періоду.

Зменшення тривалості одного обороту свідчить про поліпшення використання оборотних коштів.

4. Коефіцієнт закріплення коштів в обороті (зворотний коефіцієнту оборотності).

.

Економічний сенс полягає в тому, що він характеризує суму залишку оборотних коштів, що припадає на одну гривню виручки від реалізації.

Прискорення чи уповільнення оборотних коштів виявляється шляхом зіставлення фактичних показників з планованими або попереднього періоду.

При прискоренні оборотності оборотних коштів з обороту вивільняються матеріальні ресурси і джерела їх утворення, при уповільненні в оборот заманюються додаткові обігові кошти.

Вивільнення оборотних коштів у наслідок прискорення їх оборотності може бути абсолютним або відносним. Абсолютне вивільнення має місце в тому випадку, якщо фактичні залишки оборотних коштів менше нормативів або залишку попередніх періодів при збереженні або перевищенні обсягу реалізації за розглянутий період.

Відносне має місце в тому випадку, коли прискорення оборотності оборотних коштів відбувається одночасно із зростанням обсягу випуску продукції. Причому темп зростання обсягу виробництва і реалізації випереджає темп зростання залишків оборотних коштів. Відносне вивільнення оборотних коштів визначається за формулою:

,

де:

Оф - фактичний обсяг реалізованої продукції;

Тоб.н. - нормативний час обороту оборотних коштів (плановий час);

Тоб.з. - фактичний час обороту оборотних засобів;

Т - календарний час звітного періоду (360, 90, 30 днів).

Збільшення швидкості обороту оборотних коштів має важливе значення для оцінки фінансового стану підприємства, а так само підвищує привабливість підприємства з точки зору інвестиційної діяльності





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 421 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...