Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Lt;ц л Я Я



В



Менеджер

товарної лінії

чи менеджер по

обслуговуванню


Менеджер по

інформаційному

забезпеченню



       
 
   


Менеджери

(майстри)на

виробництві, по

продажу


Менеджери (майстри)

по інформаційних системах, управлінню людськими ресурсами




11 є к і-1) і її м і її і):і и і в н її к н



Лінійні працівники


Службовці



ДіденкоВ.М. Менеджмент

ДЕРЖАВНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ

Державна служба України

Державна служба це ключовий елемент системи державного управ­ління.

Значення: від ефективності її функціонування залежить:

• ступінь задоволення законних інтересів громадян;

• успішність реалізації урядової політики щодо забезпечення ста­більності розвитку країни та її конкурентоспроможності на міжнародно­му ринку.

Уряд послідовно визначає програмні пріоритети удосконалення сис­теми державного управління, необхідні для становлення професійної, ав­торитетної державної служби, спроможної забезпечувати результативну і стабільну діяльність органів влади.

Оцінка системи державної служби в Україні за базовими показника­ми Оорганізації економічного співробітництва та розвитку у 2003 році продемонструвала наявність невідповідностей нашої системи державної служби засадам функціонування Європейського адміністративного про­стору:

—недосконалість правового регулювання державної служби, в тому числі нечіткого розмежування політичних та адміністра­тивних посад, законодавчої невизначеності кола осіб, які є дер­жавними службовцями, законодавчої неврегульованості адмі­ністративних процедур;

—низька інституційна спроможність, відсутність єдиної системи планування, оцінювання та стимулювання роботи держаних службовців, чіткого механізму їх відповідальності та підзвітності;

—проблеми ефективності управління державною службою, не­чітке визначення статусу центрального органу виконавчої вла­ди з питань державної служби, відсутність його функціональ­ного звязку з керівниками апаратів органів виконавчої влади, системи добору і просування, що не враховує особистих якос­тей та заслуг кандидатів.


______________ Тема 1. Поняття та сутність менеджменту __________________

Удосконалення системи державного управління

Проведення соціально економічних реформ, досягнення їх резуль­тативності та соціальної спрямованості гальмується недосконалістю ро­боти органів виконавчої влади. Уряд здійснює кроки щодо подальшого впровадження адміністративної реформи.

Для послідовного реформування системи органів виконавчої влади в напрямі посилення її ефективності та дієздатності уряд планує вживати заходи щодо:

> формування законодавчих основ діяльності Кабінету Міністрів

в контексті змін до Конституції України, забезпечення конструктивної співпраці із законодавчою гілкою влади з метою виконання Закону України "Про Кабінет Міністрів України";

> удосконалення системи центральних органів виконавчої влади,

упорядкування класифікації цих органів, законодавчого виз­нання їх основних завдань, видів та організації діяльності;

> оптимізації структури центральних органів виконавчої влади

шляхом їх консолідації з метою формування цілісних секторів управління, усунення надлишкових та дублюючих функцій, розмежування владно розпорядчої діяльності та функцій з на­дання управлінських послуг, а також з управління державним майном;

> поетапної деконцентрації та децентралізації повноважень орга-

нів виконавчої влади;

> формування інституційного механізму управління процесом адміністративної реформи;

> виконання та вдосконалення програми розвитку державної служби на 2005 2010 роки з метою реалізації Концепції адап­тації інституту державної служби в Україні до стандартів Євро­пейського Союзу;

> визначення напрямів удосконалення правового регулювання

державної служби шляхом розроблення концепцій системи за­конодавства про державну службу;

> уточнення повноважень і організаційно правового статусу го-

ловного управління державної служби України і створення в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві і Севас­тополі його територіальних підрозділів для забезпечення ефек­тивного управління державною службою;


Діденко В.М. Менеджмент

> поступового приведення процедур діяльності органів виконав-

чої влади та органів місцевого самоврядування у відповідність з європейськими нормами і стандартами;

> впровадження механізмів стратегічного планування діяльності

органів виконавчої влади та моніторингу виконання прийня­тих ними рішень;

> визначення законодавчих засад надання управлінських послуг

і здійснення повноважень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування у цій сфері, підготовка Адміністра­тивно процедурного кодексу;

> забезпечення прозорості процесу прийняття рішень органами

виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, по­силення їх відповідальності за наслідки цих рішень, зокрема шляхом залучення інститутів громадянського суспільства до підготовки проектів та аналізу виконання рішень, а також ре­гулярного інформування громадськості про їх діяльність.

Програма розвитку державної служби 2005 -2010 роки (затверджено постановою Кабінету Міністрів 8 червня 2004)

Мета: прийняття програми переведення політичного рішення у прак­тичну площину через реалізацію положень Концепції адаптації інституту державної служби в Україні до стандартів Європейського Союзу у системі кон­кретних заходів, які мають бути чітко визначені:

• кінцевий результат;

• відповідального виконавця;

• терміни та обсяги фінансування.

Орієнтуючись на стандарти Європейського Союзу, Програма розвит­ку державної служби протягом 2005 2010 років має забезпечити досягнен­ня певних пріоритетів розвитку державної служби:

• Підвищення ефективності виконання державною службою зав-

дань і функцій держави.

• Забезпечення прозорості державної служби, високого рівня відпо­відальності та звітності за підготовку і виконання управлінських рішень, надання послуг.

• Адаптація інституту державної служби до Європейських стан­дартів з урахуванням національних особливостей.


Quot;1


____________ Тема 1. Поняття та сутність менеджменту _________

• Створення дієвого механізму підготовки та залучення до роботи на державній службі висококваліфікованих фахівців, забезпе­чення конкурентоспроможності державної служби на ринку праці.

Реалізація Стратегії реформування системи державної служби України

1. При Головдержслужбі створено Центр сприяння інституційному
розвитку державної служби. Основні завдання Центру.

— забезпечення наукової, інформаційної аналітичної, експерт­ної, методичної, організаційної та іншої підтримки розвитку державного управління;

— сприяння Головдержслужбі у виконанні нею своїх функцій;

— підвищення рівня шституційної спроможності державної служби в Україні, її адаптація до стандартів Європейського Союзу.

2. Створено Комісію з питань формування кадрового резерву на
керівні посади державних службовців та затверджені відповідні положення
до неї. Основні завдання Комісії:

— формування ефективного кадрового резерву на посади дер­жавних службовців І III категорії з числа пофесійно підго­товлених, компетентних, ініціативних, висококваліфікова­них фахівців, які володіють сучасними методами адміністра­тивного менеджменту та мають організаторські здібності;

— забезпечення прозорості кадрових призначень на посади.

3. Усунення проблем у сфері правового регулювання державної служ­би: Закон Україїти «Про державну службу» (1993 рік) застарів, не відпові­дає сучасним вимогам. Створена робоча група з працівників Адмініст­рації Президента, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради Україїш, органів виконавчої влади, науковців, експертів, яка розробила Концеп­цію адаптації інституту державної служби в Україні до стандартів Євро­пейського Союзу з подальшим виходом на новий закон чи систему за­конів про державну службу (Концепцію системи законодавства про дер­жавну службу).

4. Тісна співпраця з міжнародними організаціями та експертами у питаннях реформування державного управління відповідно до світових стандартів.


Діденко В.М. Менеджмент





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 187 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.015 с)...