Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Словник базових та основних понять



Точне логічне визначення понять –

найголовніша умова істинного знання.

Сократ

База практики - сучасне підприємство. Організація, установа (незалежно від форми власності та виду діяльності), яке на момент виконання практики здійснює статутну діяльністьне менше ніж 2 роки.

Виробнича практика - навчальна діяльність студента по закр­іпленню теоретичних знань та відпрацюванню практичних умінь і навичок в умовах діяльності конкретного підприєм­ства (організації, установи) шляхом дублювання (виконан­ня) роботи фахівців зі спеціальності відповідно до кваліфі­каційної характеристики професій за робочою програмою практики.

Вміння - готовність людини, що ґрунтується на знаннях і на­вичках, успішно виконувати певну діяльність.

Звіт з виробничої практики - документ, письмове свідчення процесу виконання студентом програми виробничої прак­тики.

Екскурсія - форма організації навчання, за якої навчальна ро­бота здійснюється у рамках безпосереднього ознайомлен­ня з об'єктом вивчення.

Індивідуальне завдання - одна з форм організації навчання, яка має на меті поглиблення, узагальнення та закріплення знань, котрі студенти одержують в процесі навчання, а та­кож застосування цих знань на практиці. Індивідуальне завдання виконується окремо кожним студентом само­стійно під керівництвом викладача.

Календарно-тематичний план - документ, який містить роз­поділ часу на вивчення кожної частини навчального мате­ріалу, передбаченого навчальною програмою дисципліни.

Кваліфікація - рівень знань та трудових навичок, необхідний для виконання робіт певної складності за відповідною про­фесією чи спеціальністю.

Керівник практики від бази практики - досвідчений фахівець в галузі обліку і аудиту, має освіту за спеціальністю, стаж практичної роботи на посаді головного бухгалтера (або за­ступника головного бухгалтера) не менше 3 років, який вільно володіє програмним продуктом з обліку і аудиту.

Керівник практики від вищого навчального закладу - викладач випускаючої кафедри навчального закладу, який має базо­ву освіту та досвід практичної діяльності за спеціальністю, щорічно (до початку практики студентів) проходе стажу­вання (без відриву від навчального процесу) на з підприємств (в організації, установі) регіону (незалежно від форми власності та виду діяльності), призначений наказом керівника вищого навчального закладу і відповідальний за організацію та якість виконання студентами програми практики

Навички - це такі способи виконання дій, за яких вони через багатократне повторення набувають автоматичності, тобто виконуються підсвідомо.

Навчальна програма - нормативний документ, який визначає ви­моги до знань і умінь в галузі конкретного навчального пред­мета Зміст і послідовність вивчення навчального матеріалу.

Навчальна програма з виробничого навчання - це документ, що визначає зміст професійних знань, умінь, навичок та спо­соби і методи їх формування. Робоча навчальна програма розробляється на основі типової з урахуванням змін у відповідній галузі економічної діяльності.

Навчальний план - нормативний документ, який регламентує загальне направлення і основний зміст підготовки спеціал­іста, послідовність, інтенсивність і строки вивчення на­вчальних предметів (дисциплін), основні форми організації навчання, форми і строки перевірки знань і умінь студентів. В навчальному плані зміст розкрито у вигляді переліку навчальних предметів і основних видів практики. Навчаль­ний план складається у відповідності з кваліфікаційною характеристикою спеціальності, з урахуванням форми на­вчання (денна, вечірня, заочна), рівня базової підготовки (середня освіта, середня спеціальна освіта, вища освіта: ба­калавр, спеціаліст, магістр).

Міжпредметні зв'язки - це об'єктивно існуючі зв'язки між інформацією з різних галузей науки і практики, яка вхо­дить у зміст навчання. Відображення у свідомості студентів цих зв'язків робить знання більш міцними, структурованими, гнучкими і рухливими.

Оцінка - це визначення і вираження (в умовних знаках -балах, а також оцінюваних судженнях викладача) ступеня засвоєння тим, хто навчається, знань і вмінь, установлених програмою.

Практика - форма навчання студентів, направлена на застосу­вання і закріплення у практичній діяльності знань одержа­них теоретичним шляхом.

Практикант - студент, який проходе практичну підготовку зі спеціальності за програмою, розробленою кафедрою на­вчального закладу згідно з навчальним планом.

Процес виробничої практики - сукупність послідовних дій, спрямованих на досягнення поставленої мети і отримання намічених навчальних і наукових результатів.

Щоденник з виробничої практики - описання студентом-практикантом щоденно виконаних робіт, проведених дослід­жень та документальна ілюстрація їх результатів.


Список джерел інформації

1. Положення про організацію навчального процесу у вищих на­вчальних закладах, затверджене наказом МОН України від 02.06.03 № 161.

2. Положення про кредитно-модульну організацію навчального про­цесу в національному гірничому університеті, затверджене нака­зом ректора НГУ від 10. 01.05 № 7, із змінами.

3. Положення про проведення практики студентів вищих навчаль­них закладів України, затверджене наказом Міністерства освіти України № 93 від 08.04.03р..

4. Методичні рекомендації по складанню програм практики сту­дентів вищих навчальних закладів України. - К.: Міністерство освіти України. Головне управління вищої освіти. Інститут змісту і методів навчання, 2006.

5. Организация и методика производственно-экономической учебы: Методическое пособие для организаторов и преподавателей производственно-экономического обучения кадров / Рук. Авт. Колл. В.Н. Суслов. - М.: Висш. Шк, 2001. - 192 с.

6. Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політи­ки України, від 16.02. 2008р. № 24 (з змінами і доповненнями). Л.В. Чижевські Методика викладання облікових дисциплін. -Житомир: ПП "Рута", 2003. - 504 с.

7. М.У. Пискунов Организация учебного труда студентов. - Мн.: Изд-во БГУ, 2002. - 142 с.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 217 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...