Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Участь України у операціях НАТО



Военный комитет НАТО приветствовал решение Украины направить свой военный корабль для участия в натовской операции "Океанский щит" по борьбе против морского пиратства.

Об этом сообщается в коммюнике по итогам серии совещаний на уровне начальников генеральных (главных) штабов.

О решении Киева объявил начальник генерального штаба вооруженных сил Украины генерал-лейтенант Владимир Замана на заседании комиссии Украина-НАТО. Корабль класса "фрегат" будет направлен в состав морской группировки НАТО в будущем году.

"Таким образом, Украина станет первой страной-партнером (не членом НАТО), которая примет участие в операции "Океанский щит", как говорится в распространенном коммюнике.

В свою очередь, глава генштаба вооруженных сил Грузии генерал-лейтенант Деви Чанкотадзе подтвердил увеличение грузинского военного контингента в составе Международных сил содействия безопасности в Афганистане (ISAF) на 750 человек. Тем самым, Грузия займет первое место среди не входящих в НАТО стран по своему вкладу войсками в афганскую операцию альянса, отмечается в коммюнике.

Участь у заходах з підтримання міжнародного миру і безпеки залишається одним з пріоритетних напрямів політичного курсу України. На сьогодні Україна – єдина серед партнерів бере участь в усіх (чотирьох) операціях Альянсу.

I. Щодо операції НАТО в Косово (КФОР)

Найбільш масштабною за термінами та кількістю залученого особового складу є співпраця Україна-НАТО в рамках КФОР (Косово).

Підрозділи Збройних Сил України беруть участь у міжнародній миротворчій операції у Косово з 01.09.1999.

Юридичною підставою для участі українського миротворчого контингенту (УМК) у зазначеній операції є Указ Президента України від 14.07.1999 № 852/99; Закон України від 16.07.1999 № 1006-14; Постанова КМ України від 30.08.1999 № 1605.

На сьогодні український миротворчий контингент (УМК) у складі КФОР включає 1 окремий спеціальний батальйон у складі українсько-польського батальйону (УКРПОЛБАТ) та національний елемент забезпечення (181 військовослужбовець). УКРПОЛБАТ організаційно входить до складу БТГ «Схід» (до складу формування також входять військові підрозділи США (провідна країна), Вірменії, Греції, Литви, Польщі та Румунії).

Крім того, у Косово працюють чотири офіцери оперативної групи, які виконують завдання на посадах у штабах КФОР та БТГ “Схід”. Тобто заагальна часельність українських миротворців 185 чол.

Основні завдання УМК включають: патрулювання; несення служби на блокпостах та спостережних постах; супроводження перевезень місцевого населення і гуманітарних вантажів; охорона об’єктів, зокрема шкіл та церков; контроль з метою недопущення незаконного обігу зброї, вибухових речовин та наркотиків. Крім того, особовий склад залучається для виконання позапланових завдань (супроводження автомобільних колон, надання медичної допомоги місцевому населенню, забезпечення розподілення гуманітарної допомоги тощо).





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 252 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...