Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Репліки і висловлення вчителя, що створюють бар'єри комунікації



Характер реплік і висловлень Зміст
   
Наказ, вказівка, команди Повтори ще раз. Не говори зі мною таким тоном. Дивися мені в очі. Підніми голову. Вийми руки з кишень. Я усе зрозумів. Викинь цю гидоту 3 голови
Категоричне судження Це погано. Те, що зробив, нерозумно (жахливо, бридко). Це брехня
Повчання Ти зробив неправильно. Треба було... (так-то) Я попереджав тебе, що цим усе скінчиться. У вашому віці нам це і не снилося. У ваші роки я вже... Вам би наше життя... У письмовій роботі все зроблено не так, як я сказала
З'ясування -допит І хто тебе навчив цього? Знову викинув номер? Ну що, знову? І що ж ти скоїш наступного разу?
Осуд, звинувачення Це все, що ти хотів сказати? І тільки в цьому твоя провина? А в іншому — усе чудово?
Підозра, недовіра Коли це було? Доведи! Щось не пам'ятаю такого, не було цього
Попередження, погроза Ще раз повториться — викликаю батька (напишу батькам, йду до директора...). Ти ще пожалкуєш про свою поведінку
Оголошення неприємних висновків Більше не вірю тобі. Це — межа. Це неможливо. Не хочу мати з тобою справи. Ти брехун (злодій, відчайдушна людина...). Ти не зробиш кроку, щоб не збрехати. Як ви мені набридли, розбійники
Зневажливе ставлення Ви повинні написати всі ці ознаки — ні більше, ні менше... Ну що ви ду-у-маєте (роздратовано), у тексті усе написано!
Глузування Сядь нормально!.. Подушку треба було тобі принести: ти вище любиш сидіти!
Образливі зауваження Пишеш, як курка лапою. У тебе язик, як мітла. Ходиш, як старий дід з радикулітом. Чого ти не можеш заспокоїтися, як цирковий   кінь? Сидиш, мов квочка. Чим займаються твої батьки, що не розписуються у щоденнику?
Зауваження, в яких наявне іронічно-цинічне переосмислення традиційних формул етикету Здрастуйте, вельмишановний! А ось і ваша величність з'явилися! Боже, хто це перед нами! Може, всім встати і вклонитися із вдячністю?!
Безадресні зауваження Скільки можна говорити одне й те саме?! Кому я кажу?! Ніхто не слухає

Осуд, критика, звинувачення («Все, що ти зробив, нікуди не годиться», «У мене більше нема сил з тобою сперечатися», «Все це сталося виключно через тебе») унеможливлюють досягнення комунікативної мети. Ад­же будь-яка особистість непросто сприймає негативну інформацію про себе, часто відгороджується від неї, шу­кає виправдань або слабких місць у позиції опонента, менше аналізуючи в цій ситуації свою поведінку чи на­магаючись її змінити.

Уникнення проблеми, відволікання уваги («Викинь це з голови», «Давай поговоримо про інше», «Знайшов про що хвилюватися», «Ти так переживаєш, начебто світ руй­нується») сигналізує учневі, що педагога його проблеми або не хвилюють, або він вважає їх дріб'язковими, або вва­жає учня дитиною, яка нічого не розуміє. В усіх випадках він негативно сприймає слова вчителя.

Нерідко навіть і заслужена похвала учня («І як воно у тебе так добре виходить?», «Крім тебе, цього не може зро­бити жоден») може негативно сприйматися ним. Бо таким прийомом вчитель може скористатися для того, щоб увій­ти в довіру до дітей, забувши, що вони дуже чутливі до фальші, нещирості. Якщо в учня неадекватно занижена самооцінка, то навіть щира, відверта похвала може ним відторгатися («Він мене навмисно хвалить, бо жаліє або чогось від мене хоче»).

Слово є дуже сильним інструментом у руках вчителя. Щоб досягти взаєморозуміння з учнями і їхніми батька­ми, він мусить уникати (не демонструвати в словах, тоні, інтонації) скептицизму, нестриманості, недовіри чи сум­ніву в позитивних якостях дітей, навіть якщо вони погано вчаться, порушують дисципліну. Вчитель є однією із зна­кових, авторитетних фігур для батьків і їхніх дітей, його оцінки, прогностичні судження мають для них неабияке значення. Тому його слова повинні містити в собі і бачен­ня позитивних якостей дитини, і оптимістичний сцена­рій її майбутнього. При цьому доречно мати на увазі, що неврози (неврастенія, істерія, психостенія), психічні травми (страх, закомплексованість, різноманітні син­дроми), моральна втома і виснаженість учня є результа­том неосвіченості і низької етичної, мовленнєвої культу­ри вчителя.

Мовленнєва взаємодія вчителя з учнями має вибудову­ватися на засадах рівноправності, взаємоповаги, мораль­ності партнерів, супроводжуватися вживанням у мовленні необхідних формул етикету. Не менш важливою особли­вістю є її адекватний тон (спокійний, нейтральний) і вмо­тивований темп мовлення, уникнення різких оцінних суджень, іронічних зауважень, уїдливих натяків та ін­ших негативних мовленнєвих проявів на адресу співроз­мовника. Його слово може вселити дитині віру в себе, на­снажити її силами, надихнути на добрі справи, а може принизити, зневірити, відгородити від людей. Тому вчи­тель має завжди про це пам'ятати.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 1071 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...