Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Шашкова комбінація



Наступним кроком у вдосконаленні тактичного зору є пошук і розв`язування шашкових комбінацій.

Шашкова комбінація – це серія пов’язаних між собою ходів, які мають певну ідею і форсовано ведуть до наміченої мети з допомогою жертв шашок і заключного удару. Шашкова комбінація має свої закони. В основі кожної комбінації закладена ідея – думка про певний фінальний удар.

Реалізація комбінації вимагає строгого порядку ходів, що диктуються особливостями позиції. А ходи, що здійснюють комбінацію, складають її механізм.

Метою комбінації може бути: знищення шашок суперника, перекидання шашок з одного поля на інше, розмін шашок для спрощення позиції.

До дошки викликаємо вихованця та розставляємо таку позицію: білі: прості – g1, f2, h4 (3), чорні: прості - b2, d2, f6(3). Запитуємо у гуртківців: «Скільки білих шашок знаходиться на дошці?» І отримуємо відповідь: «Їх на дошці 3». А чорних? «Також 3». Шашок порівну. Незважаючи на те, що шашок порівну, білі починають, проводять просту комбінацію та перемагають. Звертаємося до дітей: «Можливо хтось уже знайшов розв`язок комбінації?» 1.h4-g5. Чорні вимушені побити. Чому? Тому, що бій у шашках обов’язковий.1…f6:h4 Потім віддаємо під бій ще одну шашку 2. f2-g3 h4:f2. Тепер черга бити білим 3.g1:a3х. Очевидно, що спочатку б’ємо шашки, а потім знімаємо їх з дошки. На дошці залишилася тільки одна шашка білих. «Хто ж переміг?», - запитуємо у вихованців. Напевно, білі. У чорних немає жодної шашки, і вони змушені змиритися з поразкою. 3. g1:a3 – це фінальний удар.

Тепер розглянемо інший приклад: білі – прості g1, h2, f4 (3), чорні – прості b6, d4, f6(3). У цій позиції білі починають та виграють з допомогою комбінації подібної до попередньої: 1. f4-g5 f6:h4 2. h2-g3 h4:f2 3.g1:a7х.

Закріплення матеріалу.

1. Що називається шашковою комбінацією?

2. Що називається фінальним ударом?

3. Які ознаки комбінації?

4. Яка мета комбінації?

Петля

Для того, щоб упіймати дамку потрібно побудувати петлю. Без вміння ловити дамку з допомогою петлі неможливо довести партію до логічного завершення. А це в свою чергу стримує ріст рівня гри юного шашкіста.

Починаємо вивчення петлі з побудови петлі на двійнику. Нагадуємо вихованцям, що діагональ двійник починається з поля g1, потім йде до поля a7 і b8, а завершується полем h2. Причому гілка петлі g1-a7 називається нижнім двійником, а вітка b8-h2 – верхнім двійником. Просимо гуртківців назвати поля верхнього та нижнього двійника, а також великої дороги. Петля на двійнику будується щонайменше з трьох дамок білих. Для цього поставимо три білі дамки на поля e3, g1, f4, одну чорну дамку на полі h8. У цьому випадку спіймати дамку нескладно. Робимо хід дамкою з поля f4 на e5. Чорні змушені бити дві дамки з поля f6 на поле f2, тому що знаємо правило: у шашках бій обов’язковий. Після цього білі забирають дамку чорних ходом g1 на e3. Завдання виконано, дамка, яка знаходилася на великій дорозі (діагоналі a1-h8) спіймана. Як бачимо, для того, щоб спіймати дамку на великій дорозі, необхідно віддати під бій щонайменше дві дамки.

Записуємо нашу позицію: білі – дамки e3, f4, g1(3), чорні – дамка f6(1) та рішення: 1. f4-e5 f6:f2 2. g1:e3 х.

Якщо чорна дамка буде знаходитися на полі a1, то будуємо зовсім іншу петлю. Білі дамки розташовуються на полях e3, f4, h2. Очевидно, що дві білі дамки не змінили свого положення, вони так і залишилися на полях e3, f4, а тільки одна біла дамка з поля g1 перейшла на поле h2. Після такої будови петлі можливо впіймати дамку суперника на полі a1. Чорна дамка ловиться після ходу білих e3-d4. Запишемо початкове розміщення дамок і рішення у зошитах. Білі - дамки e3, f4, h2 (3), чорні - дамка a1(1). 1.e3-d4 a1:g3 2.h2:f4 х.

Якщо у позиції, яку щойно розглянули, був би перший хід чорних, то ходом a1-f6 вони змогли б втекти від петлі. Впіймати дамку чорних білим вже б не вдалося. Білим необхідно знову перебудовувати петлю. А саме: шашку h2 перемістити на поле g1. Тоді чорні вимушено тікають від петлі ходом h8-a1. Знову дамка чорних не упіймалася. Виявляється, що трьох дамок недостатньо для того, щоб упіймати дамку на великій дорозі. Можливо, хтось із вихованців скаже: «Як доповнити петлю, щоб зловити одиноку дамку на великій дорозі?» Дві білі дамки треба залишити на полях e3, f4, а ще одну дамку необхідно поставити на поле g1 (h2). У цьому випадку чорна дамка ловиться на будь-якому полі великої дороги. Значить, щоб упіймати дамку на великій дорозі необхідно мати перевагу в три шашки.

Закріплення матеріалу.

1. Що називається петлею?

2. Яка петля будується на трійнику?

3. Яка найменша кількість шашок необхідна для того, щоб зловити дамку на двійнику?

4. Чи достатньо трьох дамок, щоб упіймати дамку на великій дорозі?

5. Який вигляд мати петля, щоб зловити дамку на великій дорозі?





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 504 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...