Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Перетворення шашки



Якщо в процесі гри шашка досягає одного із полів останньої восьмої горизонталі, то вона перетворюється в дамку. Це перетворення відбувається у два етапи. Спочатку ми знімаємо білу шашку з сьомої горизонталі, а потім ставимо білу дамку на восьму горизонталь. Так, наприклад, якщо біла шашка знаходиться на полі a7, то на полі b8 наступним ходом вона перетворюється в дамку.

Таким чином, якщо біла шашка досягла полів a7, c7, e7, g7, то на полях b8, d8, f8, h8 вона стає дамкою. Тому поля b8, d8, f8, h8 називаються дамковими полями для білих шашок. Аналогічно перетворюються чорні шашки. Знімаємо чорну шашку, яка досягла другої горизонталі з поля та ставимо дамку на поле першої горизонталі. Для чорних шашок, які досягли другої горизонталі і знаходяться на полях b2, d2, f2, h2, дамковими полями будуть поля a1, c1, e1, g1. У білих і чорних шашок є по чотири дамкові поля. Після перетворення шашки у дамку вона отримує нові права. На дошці може бути по декілька дамок. Кожна шашка може перетворитися у дамку. Тому, якщо на початку партії у нас є по 12 шашок, то може бути і по 12 дамок. Але в такій кількості дамок необхідності немає, так як для перемоги достатньо мати лише одну дамку.

Закріплення матеріалу.

1. Як відбувається перетворення шашки в дамку? 2. На яких полях білі шашки перетворюються у дамку? 3. Як називаються ці поля? 4. Скільки дамкових полів є на восьмій горизонталі? 5. На яких полях чорні шашки перетворюються у дамки? 6. Скільки дамкових полів знаходиться на першій горизонталі? 7. Як називаються ці поля? 8. Чи кожна шашка може перетворитися в дамку?





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 264 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...