Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Правила гри



На початку заняття ми даємо коротку історичну довідку про правила гри.

Правила гри створювались і вдосконалювалися протягом багатьох років. Уперше їх надрукував О. Петров у першій книзі з шашок: «Мистецтво до глибокого пізнання шашкової гри, або Мистецтво вигравати у всіх у прості шашки», виданій в 1827 році.

Багато для упорядкування правил ведення шашкової партії зробив М.Гоняєв. який надрукував у 1884 році «Статут шашкової гри» в журналі «Радуга».

Через тринадцять років М.Бодянський випустив окремим виданням «Правила гри в шашки», а в 1903 році Д.Саргін переробив «Статут» Гоняєва, виправивши помилки й неточності, і надрукув його в журналі «Шашковий листок».

У наш час шашкісти країни керуються «Шашковим кодексом України».

Після історії виникнення правил гри переходимо до їх трактування. Ходом у партії називається рух шашки з одного поля на інше (як без бою, так і з боєм). При записуванні партії хід білих і відповідь чорних прийнято вважати одним ходом.

Перший хід у партії завжди робить граючий білими. Кому грати білими, визначають жеребкуванням. У кожній наступній партії колір шашок у спортсменів змінюється.

У змаганнях колір шашок визначається з допомогою спеціальної таблиці.

Виграти партію – це значить добитися такої позиції, в якій суперник не може зробити чергового ходу: або всі його шашки зняті з дошки, або шашки, що залишилися на дошці, не мають ходу. Такі шашки називаються запертими. Так, розставимо позицію: білі - прості a3, c3, g1 (3), чорні – прості a5, h2(2). Білі грають хід 1.a3-b4, після чого чорні не можуть зробити жодного ходу, так як їхні обидві шашки заперті. Значить, білі виграли. За перемогу в партії переможцю в таблицю записують два очка.

Результатом партії буває і нічия. Наприклад, у позиції: біла - проста b4(1), чорна - проста f4(1). У жодної із сторін перемоги немає, так як обидві прості без перешкод проходять у дамки, а спіймати дамку однією дамкою неможливо.

Партія вважається завершеною внічию якщо:

1. Якщо один із суперників запропонував нічию, а інший прийняв цю пропозицію;

2. Кількість шашок у кожної із сторін не змінилася, а один із партнерів вимагає завершення гри.

3. Гравець, маючи в закінченні три дамки і більше проти однієї, за 15 ходів (рахуючи з початку установлення цього співвідношення сил) не спіймав дамку суперника.

4. Гравець, маючи в закінченні три дамки проти однієї, що знаходиться на великі дорозі, за 5 ходів не зміг виграти.

5. Гравець, що має в закінченні дві дамки чи дамку і просту проти менших сил, за десять ходів не добився перемоги.

6. Три рази повторилася позиція (одне й те ж розміщення шашок), причому черга ходу кожного разу була однієї й тієї сторони.

Якщо проста досягнула будь-якого з дамкових полів, то вона перетворюється в дамку. Щоб відрізнити дамку від інших шашок, її позначають двома шашками, поставленими одна на одну. Проте зустрічаються випадки, коли шашку, яка стає дамкою, перевертають. А це є порушенням правил, адже під час змагання суддя може не помітити процес перетворення шашки в дамку, що може призвести до виникнення конфліктної ситуації. Тому, якщо суперник під час партії допустив таку помилку, слід викликати суддю змагання, який попередить вашого суперника про порушення правил перетворення шашки у дамку. Самостійно це робити категорично забороняється, так як із потерпілого гравця ви також станете порушником правил гри. Тому не зайве нагадати, що будь-яке порушення правил, яке відбулося в грі, вирішує тільки суддя, до якого необхідно звертатись за відповідним роз’ясненням правила, яке, на ваш погляд, порушив ваш партнер. Якщо ви самі не помітили порушення правил, то після закінчення партії звернення до судді вже втрачає актуальність, так як він уже не може втрутитись у вашу партію, яка доведена до логічного кінця.

Якщо гравець, за яким черга ходу, доторкнувся до власної шашки, то він повинен нею піти на інше поле і потім прийняти від неї руку - вважається, що хід зроблений. Інколи гравці при черзі свого ходу беруть шашку в руку і тримають її над шашковою дошкою, не роблячи ходу. У такому випадку суддя просить гравця поставити шашку на поле, на якому ця шашка знаходилася і обдумати свій хід.

Але буває і так, що гравець доторкнувся до шашки, проте у неї відсутня можливість ходу. У цьому випадку доторкування не має ніяких наслідків. Гравець може здійснити хід будь-якою іншою шашкою. Інколи зустрічається й інше порушення правил, коли ваш суперник навмисно торкається шашки, що заважає вам обдумувати свій хід. У цьому випадку необхідно звернутися до судді, який зробить зауваження вашому партнеру. А якщо той не зреагує на нього, то суддя може вдатися до більш радикальних заходів впливу на порушника.

Якщо гравець переставив шашку на інше поле, але руку від неї не відпустив, він може цією шашкою зробити інший хід (такий, який можливий). При бажанні поправити розстановку шашок на дошці (поставити їх акуратніше) необхідно попередити суперника сказавши: «Поправляю», проте це необхідно робити за рахунок власного часу.

Про ці правила гри необхідно розповідати тим вихованцям, які вже вміють вести запис партії та приймають участь у змаганнях. Для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, котрі самостійно ще не грають у турнірах, розповідаємо найпростіші правила гри.

Перед кожним змаганням повторюємо основні правила гри, що попереджує можливі їх порушення. Відсутність знань правил гри не є підставою для пом’якшення рішення судді, який слідкує за правильним ходом поєдинків. Але суддя втручається у хід партії лише при зверненні одного з партнерів до нього, навіть у тому випадку, якщо він помітив певне порушення правил під час партії. Якщо учасник змагання помітив порушення правил до завершення партії, то він ще може звернутися до судді з метою виправлення помилки допущеної суперником у ході гри. Після завершення партії її результат не може бути зміненим.

Керівник гуртка повинен мати останнє видання «Шашкового кодексу України». Проте правила поступово доповнюються. Знання змін у правилах дає можливість керівнику гуртка добре орієнтуватись у них і вчасно інформувати про це своїх вихованців, що сприяє підвищенню рівня гри юних шашкістів і допомагає гуртківцям правильно реагувати на порушення правил у партії. Аналіз порушень правил, допущених у ході змагання, поглиблює знання вихованців про «Шашковий кодекс України» та його практичне застосування.

Крім правил, що діють у межах країни, ще існують міжнародні правила, які необхідно знати при участі у міжнародних турнірах, чемпіонатах Європи та світу.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 1201 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...