Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Nešli jsme na procházku, neboť pršelo. — Poněvadž pršelo, nešli jsme na procházku



Léto bylo pěkné a teplé, proto jsme se celou dovolenou koupali. — Nechtěl ji zarmoutit, proto raději o tom mlčel. — Nemohli jsme jí tu zprávu říci, neboť by se zhroutila. — Silnice jsou velmi úzké, a proto jízda autem je pomalá a nebezpečná. — Dopravní ruch je ve městech velmi živý, proto dodržujte dopravní předpisy! — Vědecká expedice načerpala hodně poznatků, neboť byla pečlivě připravena. — Knížka se dětem velmi líbila, byly tam totiž poutavé obrázky a pěkné říkanky. — Auta musela mít řetězy, na silnici byla vysoká vrstva sněhu. —Cesta byla špatná, muselo se jet velmi pomalu. — Letos je vlhký a teplý rok, bude pěkná úroda. — „Tužka" neměl v nemocnici nic na práci, proto stále něco opravoval, vyřezával a kreslil. — Teď to bude mít Toník dobré, neboť si podal žádost jako specialista do Sovětského svazu. — Nazítří odešla Helenka praktikovat do porodnice, proto ani nevěděla, co se s „Tužkou" stalo.

13. Přeložte do ruštiny s použitím slovníku:

Helenka dodělávala praktikum na ortopedii. — Studenti stavební fakulty odjeli na prázdninovou praxi. — To je velmi praktický dárek. — To jsou mi divné praktiky. — Dnes máme praktická cvičení (praktika) z češtiny. — Naše rodinné album bylo ozdobeno lidovými ornamenty. — Tam byla velká legrace. — To je legrační scénka. — Je samá legrace. — Do Krkonoš jsme jeli autokarem. — Rádi chodíme do biografu na historické filmy.

Vyberte z textu všechna slova cizího původu a najděte k nim ruské ekviva­lenty. Uveďte k těmto slovům (podle výkladového slovníku) některá etymologicky a významově příbuzná slova, např. „ortopedie — ortoped — ortopedický".

15. Jmenujte slovesa, která jsou příbuzná s těmito podstatnými jmény (pracujte se slovníkem) a vypište sufixy, kterými jsou tvořena:

režisér, instrukce, dedukce, investor, konkurent, kritika, perzekuce, karikatura, manévr, polemika, sympatie, imunita, opozice, emigrant

16. Najděte podle výkladového slovníku česká synonyma k těmto slovům cizího původu:

fraktura, klima, subjektivní názor, objektivní příčiny, prvomájová manifestace, jemný parfém, předběžná kalkulace, manuální práce, fyzická práce, inteligentní člověk, veselá anekdota, mezinárodní kongres, prokázaný falsifikát, podezřelé individuum

17. Vyprávějte:

Jak se Toník seznámil s Helenkou.

Který příběh vyprávěla ráda paní Gamzová.





Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 278 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...